Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko sa lúči s hokejovým džentlmenom, ktorý miloval život

Keď na začiatku tohto roka vyzvala Pravda malých hokejistov a hokejistky, aby v súvislosti s majstrovstvami sveta napísali svoj príbeh, takmer v každom z nich stálo: Mojím idolom je Pavol Demitra. Vtedy ešte nikto netušil, že o pár mesiacov bude celý národ svojho hrdinu oplakávať...

15.09.2011 00:00
Pavol Demitra Foto:
Pavol Demitra.
debata (3)

Dubnický rodák sa stal vzorom – a nielen pre hokejový kumšt. Už pomaly myslel na rozlúčku s dlhoročnou úspešnou kariérou. Hokejovú radosť chcel rozdávať ešte jednu sezónu – tvrdil, že bude jeho posledná – v ruskom Jaroslavli. A aspoň raz sa mal Lokomotiv aj s bývalým kapitánom slovenskej reprezentácie zastaviť aj pod Tatrami na ľade Leva Poprad. „Ak sa nič nepredvídateľné nestane,“ napísala Pravda v máji po svetovom šampionáte v Bratislave a Košiciach. Letecké katastrofy sa predvídať nedajú. Pavol Demitra si už v Poprade nezahrá. Žiaľ, ani nikde inde.

V detstve ešte konkuroval hokeju futbal, no v pätnástich bolo všetko jasné. Ľad tromfol zelenú trávu. „Nebolo to ťažké rozhodnutie. Hokej bol vždy moja prvá láska,“ povedal Demitra v roku 2003 americkému novinárovi Larrymu Wiggeovi. Hokejovo vyrastal v Dubnici nad Váhom, odkiaľ prešiel do Trenčína. Za Duklu však odohral len jednu sezónu (1992/1993) a v osemnástich odišiel za oceán, v 9. kole ho draftoval tím Ottawa Senators.

„Pamätám sa, že som na drafte sedel vedľa neho. Nerozumel tomu, prečo si ho vybrali až tak neskoro. A jedným dychom dodal, že všetkých presvedčí o svojich schopnostiach,“ zaspomínal si pre zámorské médiá Demitrov bývalý agent Rich Winter.

Kamarát prihrávku vráti

Najlepšie časy v NHL prežil v klube St. Louis Blues. V roku 1997 ho vzal z Ottawy aj vďaka iniciatíve Petra Šťastného. V St. Louis, kde istý čas nastupoval v slovenskom útoku s Michalom Handzušom a Ľubošom Bartečkom, bol Demitra veľmi populárny. Jeho tvár sa objavila na bilbordoch aj na obale tyčinky. „Už v žiadnom klube ho tak neuznávali. Bolo to krásne obdobie. Pronger, Demitra, McInnis patrili k lídrom tímu,“ povedala v apríli tohto roka pre Pravdu Demitrova manželka Mária.

Pavol a Mária Demitrovci. Foto: SITA
Pavol a Mária Demitrovci Pavol a Mária Demitrovci.

„Demitra bol Bluesman – a nielen to. Bol jeden z najväčších. Sila tímu bola v tom čase v obrane, kde hrali Al McInnis a Chris Pronger, no ja som aj tak najradšej sledoval Demitru. Bol umelcom na ľade, ktorý tanečným krokom strieľal góly a zbieral asistencie. A čo nebolo na Európanoch bežné, hral do tela. Nevyhýbal sa osobným súbojom, ale šiel do nich férovo. Jeho hokejka nikdy nevystrelila hore,“ vyznal sa jeden z fanúšikov St. Louis Aaron Schafer vo svojom blogu.

S érou v St. Louis sa viaže aj príhoda, ktorá dokonale vystihovala jeho hokejový charakter.

V sezóne 1996/1997 mal Demitra v zmluve klauzulu, podľa ktorej by si v prípade zisku 90 kanadských bodov v budúcnosti finančne polepšil. Pred posledným zápasom proti Los Angeles Kings mu chýbal jediný. St. Louis viedli 3:2, keď súper odvolal brankára. Demitra mohol skórovať do opustenej bránky, no radšej volil prihrávku na spoluhráča Scotta Younga, ktorý potreboval streliť gól, aby si tiež zlepšil kontrakt. Youngova strela sa odrazila od korčule vracajúceho sa obrancu Jaroslava Modrého mimo bránky. Pre úplnosť treba dodať, že Blues spravili gesto a obom hráčom peniaze neskôr vyplatili.

Demitrovou poslednou zastávkou v NHL bol Vancouver. Na jedno z najkrajších miest na svete sa tešil, s generálnym manažérom si výborne rozumel, no nepohodol sa s trénerom Vigneaultom. „Nepríjemný človek. Kydal na Paľa pri každej príležitosti. A on sklopil hlavu a s pokorou všetko akceptoval. Aj štvrtý útok. Uvedomoval si, že keby šiel proti trénerovi, odpísal by sa v NHL,“ spomínala manželka Majka. Keď sa v roku 2009 reportér MF Dnes Demitru spýtal, či neuvažuje nad ruskou KHL, slovenský útočník odvetil jasne: „Nie. Rodina by do Ruska nikdy nešla.“

Spomienka na Pavla Demitru

Napokon sa však predsa upísal na dva roky Lokomotivu Jaroslavľ. A hokejovo výrazne pookrial… Prvý gól, ktorý strelil v drese Lokomotivu, ruské médiá označili za klenot. V strednom pásme prevzal prihrávku, povozil obrancov a pohotovo prekonal petrohradského brankára Jevgenija Nabokova. Lišiackou strelou do protipohybu.

Počas kariéry ho často trápili zranenia. Otrasy mozgu, narazené rameno, chrbát, triesla… Najťažšie však boli dve zranenia oka. V zápase NHL medzi Phoenixom a St. Louis ho nešťastne zasiahol krajan Radoslav Suchý. „Cítil som strašnú bolesť. Snažil som sa otvoriť oko, ale nešlo to. Ďalšie dni boli hádam najťažšie v živote. Nevedel som, či ešte budem vidieť,“ opisoval s odstupom času Demitra. Na zimnej olympiáde v Turíne 2006 ho zasa trafil do tváre pukom obranca Milan Jurčina. Od vážnejších následkov zachránilo Demitru plexisklo, ktoré začal nosiť po úraze vo Phoenixe.

Zabával na ľade i mimo neho

Hossa-Demitra-Gáborík. Trio, ktoré dostávala do vytrženia slovenských fanúšikov na reprezentačných akciách, ale aj v sezóne 2004/2005, keď sa pre výluku nehrala NHL a kamaráti z útoku si obliekli trenčiansky dres. Keď Dukla vďaka galapredstaveniu svojej elitnej formácie zdolala Slovan v prvom vzájomnom zápase 5:0, hostí odprevádzali z ľadu ovácie postojačky. V Bratislave celkom nezvyčajná vec.

V sedemnástich rokoch obliekal dres Dukly Trenčín. Foto: Rodinný archív P.D.
Pavol Demitra V sedemnástich rokoch obliekal dres Dukly Trenčín.

Premiéru v reprezentačnom drese si odkrútil v roku 1996 krátko pred majstrovstvami sveta vo Viedni. V prípravnom zápase proti Francúzom hneď strelil svoj prvý reprezentačný gól. Keď mohol, vždy prišiel. V Helsinkách 2003 hral aj so zlomeným prstom a prispel k zisku bronzových medailí. Vo víťaznom zápase o tretie miesto pamätnou fintou rozkolísal českého brankára Tomáša Vokouna – a puk mu šupol medzi nohy.
Pred olympiádou 2010 vo Vancouvri hovoril o svojej forme opatrne. Dlhé týždne pred turnajom maródoval s narazeným ramenom. Na olympiáde hral fantasticky, s desiatimi bodmi sa stal najproduktívnejším hráčom. Vybrali ho do All star turnaja. Ani to však neprebilo smútok z prehry v súboji o bronz.

Pavol Demitra nezabával ľudí iba hokejom. Nezabudnuteľný zostane reklamný spot pre mobilného operátora, v ktorom vystupoval s Mariánom Hossom v roli krasokorčulia­rov. „Oblečenie nám bolo trochu tesné. S problémami sme dostávali do kostýmov naše zadky. Bál som sa, aby sa pri korčuľovaní neroztrhol,“ smial sa vtedy Demitra. Slovensko sa pobavilo, aj keď ho v zábavnej televíznej relácii nachytal Marián Gáborík. Oboch zastavila v aute polícia a obvinila ich, že pašujú zakázanú ortuť. Všetko pod dohľadom skrytej kamery. Gáborík, ktorý to na kamaráta narafičil, sa v podvedomí zabával, bledý a vystrašený Demitra tŕpol.

V máji sa rozlúčil so slovenskou reprezentáciou. Za ovácií zaplneného hľadiska štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave plakal kapitán na ramenách svojej hokejovej partie ako malé dieťa. Možno sa ešte vráti, verili fanúšikovia. Pavla Demitru však už, na veľký žiaľ, na návrat nikto neprehovorí.

Osem klubov, v ktorých pôsobil Pavol Demitra

HK Spartak Dubnica
//32 zápasov 16 gólov 10 asistencii 26 bodov
//S hokejom začínal v Dubnici, kde chodil aj do školy. V mladosti sa venoval i futbalu, no napokon sa rozhodol pre hokej. „Mal som asi tak trinásť-štrnásť rokov, keď som sa rozhodol definitívne pre hokej,“ povedal o štarte svojej kariéry. V I. SNHL odohral dokopy 32 zápasov, začiatkom sezóny 1992/93 po ňom siahol vtedajší majster ligy, trenčianska Dukla.

Pavol Demitra keď mal štrnásť rokov v drese... Foto: Rodinný archív P.D.
Pavol Demitra Pavol Demitra keď mal štrnásť rokov v drese Dubnice.

Dukla Trenčín
//101 zápasov 39 gólov 73 asistencii 112 bodov (vrátane výluky v sezóne 2004/05)
//V slovenskej hokejovej bašte začal s veľkou kariérou a „domov“ sa vrátil aj v lockoutovej sezóne, kedy zastával úlohu kapitána. Aj s play-off nazbieral dokopy 99 bodov, čím vtedy vytvoril nový rekord slovenskej súťaže. V pamäti fanúšikov zostane navždy jeho famózny gól na Slovane, keď skóroval stelou pomedzi nohy a takisto aj výrok po vypadnutí v semifinále play-off po prehre 3:4 na zápasy s rovnakým súperom: „Na Slovensku už hokej hrať viac nechcem.“ Hlavným dôvodom jeho kritiky boli výkony rozhodcov.

Ottawa Senators
//59  zápasov 12 gólov 14 asistencii 26 bodov
//Sedem hodín márne čakal vtedy 18-ročný mladík na vstupnom drafte v Quebecu. Sklamaný sa rozhodol zo sály už odísť, keď v tom zahlásili jeho meno. Z deviateho kola a celkovo 227. miesta si ho vybral klub Ottawa Senators. „Môj agent ma ťahal cez polovičku sveta, pričom mi sľuboval, že ma draftujú v prvom alebo druhom kole. Keď sa tak nedialo som si povedal: ‚Čo sa to deje? Hráč za hráčom ide na pódium a ja stále nič. Pripadal som si ako idiot.‘ Dnes už to vidím inak. Nie je podstatné, z akého miesta vás draftujú. Sú tam síce nejaké rozdiely vo finančnom ohodnotení, ale podstatné je, že vôbec dostanete šancu vstúpiť do NHL. Potom je to už na vás, ako sa chopíte šance. Ja som bol od malička vedený k tomu, aby som tvrdo šiel za svojím cieľom,“ zaspomínal si na začiatky zámorskej kariéry. Debut v profilige mu vyšiel ako zo sna – skóroval hneď v prvom zápase – 9. októbra 1993 sa trafil do siete St. Louis.

Pavol Demitra na drafte v Qubeku, kde si ho... Foto: Rodinný archív P.D.
Pavol Demitra Pavol Demitra na drafte v Qubeku, kde si ho vybral klub Ottawa Senators.

St. Louis Blues
//494 zápasov 204 gólov 289 asistencii 493 bodov
//Dňa 27. januára 1996 vymenili senátori Demitru za Christera Olssona do St. Louis, kde strávil najkrajšie roky svojej kariéry v NHL. „Bola to najlepšia výmena, akú kedy Mike Keenan z pozície generálneho manažéra klubu urobil. Demitra dokázal nahradiť legendárneho Bretta Hulla,“ napísal pre Pravdu zámorský novinár Dave Luecking, ktorý v čase Demitrovho pôsobenia v St. Louis pracoval pre St. Louis Post-Dispatch a s hráčmi bol v pravidelnom kontakte. Počas ôsmich rokov v drese bluesmenov sa štyrikrát stal najproduktívnejším hráčom klubu, zahral si trikrát v zápase hviezd a v roku 2000 vyhral Lady Bing Trophy (dostáva ju hráč, ktorý sa na ľade prezentuje džentlmenským správaním a takisto je oporou svojho klubu).

Los Angeles Kings
//58 zápasov 25 gólov 37 asistencii 62 bodov
//„Nechcem odísť, fanúšikovia v St. Louis sú úžasní. Chcel som pre toto mesto získať Stanley Cup, pretože sa to ešte nikdy nikomu nepodarilo,“ takto reagoval Demitra v roku 2004 po tom, čo ho vedenie Blues vymenilo do Los Angeles. St. Louis sa vzdalo Demitru kvôli nepresvedčivým výkonom v play-off, v klube sa takisto obávali jeho možných následkov po otrase mozgu, navyše sa práve začínal lockout. Po skončení výluky podpísal Demitra trojročnú zmluvu s LA na 13,3 milióna dolárov. V prvej sezóne skončil v kanadskom bodovaní tímu tretí (62 bodov) za Ľubomírom Višňovským (67) a Craigom Conroyom (66). V meste anjelov však dlho nepobudol…

Pavol Demitra v drese LA. Foto: laist.com
Pavol Demitra Pavol Demitra v drese LA.

Minnesota Wild
//139 zápasov 40 gólov 78 asistencii 118 bodov
//Na konci júna roku 2006 Demitra opäť menil zamestnávateľa, keď Kings vymenili slovenského útočníka do Minnesoty za Patricka O'Sullivana a výber v 1. kole najbližšieho draftu. „Demo“ po celý čas nastupoval v útoku s krajanom a veľkým kamarátom Mariánom Gáboríkom. Úderka D+G bavila fanúšikov takmer v každom zápase. „O Paľovi je známe, že je pánom prihrávok, no podľa mňa má aj skvelú strelu. V lajne s Gáboríkom a Markom Parrishom nemusí streliť 40 gólov za sezónu, ale som presvedčený o tom, že nazbiera aj 70 asistencii,“ povedal pred začiatkom sezóny 2006/2007 Scott Mellandy, bývalý spoluhráč Demitru zo St. Louis.

Vancoucer Canucks
//87 zápasov 23 gólov 46 asistencii 69 bodov
//Poslednou zámorskou zastávkou Demitru sa stal klub Vancouver Canucks. Na západnom pobreží Kanady sa však hokejistovi s 38 na drese nedarilo podľa predstáv. Nepadol si do oka s trénerom Alainom Vigneaultom, ktorý ho preradil aj do 4. útoku. „Nebol som z toho nadšený, ale nič sa nedá robiť, tréner je boss,“ priznal Demitra. V sezóne 2009/2010 nastúpil len na 28 zápasov, keďže predtým pauzoval po operácii ramena. Svoj posledný gól v NHL strelil 23. apríla 2010 v play-off proti Los Angeles.

Pavol Demitra v drese Vancouvru. Foto: Reuters
Vancouver Demitra Pavol Demitra v drese Vancouvru.

Lokomotiv Jaroslavľ
//54 zápasov 18 gólov 42 asistencii 60 bodov
//Po nevydarenom pôsobení vo Vancouvri uvažoval aj nad koncom kariéry, no napokon sa rozhodol s hokejom pokračovať v Jaroslavli. V slávnom ruskom klube hokejovo pookrial, stal sa hviezdou KHL, pričom v play-off vytvoril nový rekord súťaže, keď bodoval v 12-tich zápasoch bojov o Gagarinov pohár za sebou. „Hokej si opäť užívam, mám z neho radosť. Už som sa v ruskej súťaži udomácnil. Uvedomujem si, že som mal šťastie na výborný klub. Bez povinnej zdvorilosti – všetko v ňom funguje na vysokej profesionálnej úrovni,“ povedal v rozhovore pre Pravdu v decembri roku 2010. Po ani nie polovičke vlaňajšej sezóny predĺžil zmluvu s Lokomotivom o ďalší rok, kontrakt však už naplniť nestihol…

Pavol Demitra sa lúčil so slzami v očiach.
Pietne miesto pred Steel Arénou v Košiciach 8....
+30Pavol Demitra premieňa víťazný nájazd.
3 debata chyba