Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Graňák získal s Färjestadom titul majstra Švédska, legendárny Jönsson skončil

Ako nôž maslom prešli hokejisti Färjestadu vyraďovacou fázou najvyššej švédskej súťaže a bez problémov dokráčali už k 8. majstrovskému titulu vo svojej histórii.

09.04.2009 15:08
Dominik Graňák Foto:
Dominik Graňák.
debata

Hráči okolo veterána Jörgena Jönssona v 13 zápasoch play-off podľahli iba raz, a to vo finálovej sérii tímu HV 71 Jönköping. Vo štvrťfinále prešli cez Brynäs a v semifinále cez Skellefteu suverénne 4:0 na zápasy. Súčasťou majstrovského tímu z mesta Karlstad bol aj slovenský obranca Dominik Graňák. Dvadsaťpäťročný ofenzívny ľavý bek, s ktorého službami počíta reprezentačný tréner Ján Filc do záverečnej prípravy pre blížiace sa MS vo Švajčiarsku, zaznamenal v 13 zápasoch play-off 2 góly a 5 asistencií. Týmto štatistickým súčtom bol najlepší spomedzi zadákov svojho tímu.

Graňák prispel svojím dielom aj k víťazstvu v záverečnom stredajšom súboji proti HV 71, keď na ľade Löfbergs Lila Areny otváral v presilovke skóre. Domáci napokon zvíťazili 3:2 a mohli spustiť majstrovské oslavy, aké zažil Graňák aj v sezóne 2002/03 v drese Slavie Praha. V celkovom hodnotení obrancov v play-off elitserien mu patrilo 4. miesto, keď k 7 kanadským bodom pridal aj rovnaký počet plusových bodov a 8 trestných minút.

Färjestad je s 8 titulmi najúspešnejším tímom v histórii elitserien, druhý Djurgaarden má na konte 6 majstrovských zárezov. V 21. storočí bol Färjestad sedemkrát vo finále a vybojoval tri tituly (2002, 2006, 2009).

Pri piatich posledných víťazstvách bol aj charizmatický útočník Jörgen Jönsson, ktorý sa v 36 rokoch rozhodol ukončiť kariéru. Jönsson je vo Švédsku známy aj ako hráč s historicky najvyšším počtom reprezentačných štartov, pričom v rokoch 1994 a 2006 sa stal olympijským víťazom.

„Nemohol som si želať krajší záver ako ďalšie majstrovské zlato a k tomu aj gól v rozhodujúcom stretnutí. My sme si počas celej sezóne verili, že môžeme získať titul, a napokon sme to aj dosiahli,“ cituje internetová stránka Färjestadu J. Jönssona. Spolu s ním sa rozhodol ukončiť hráčsku kariéru aj ešte o rok starší obranca Thomas Rhodin.

debata chyba