Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pálffy strieľal góly, aj keď nevedel zabrzdiť

Skalický rodák Žigmund Pálffy vyniká neuveriteľnou ľahkosťou hokejového bytia. Originálneho. Úzke zámorské klzisko? Väčšie európske? Dominuje na oboch. Odkedy si obul korčule a vzal do rúk hokejku, tréneri rýchlo zistili, že v ňom drieme jedinečný talent.

21.03.2009 10:12
Žigmund Pálffy Foto:
Žigmund Pálffy.
debata

Ďakujem rodičom za podporu
„Tréningové cvičenia pochopil hneď, ako som ich vyslovil. Už vtedy rozhodoval zápasy. V jednej sezóne nastrieľal 111 gólov. Keď skočí na ľad, je akoby v tranze,“ s iskrou v oku spomína jeho prvý tréner Ján Rampáček na šťúpleho žiačika.

Za svitania ho tatko neraz budieval ráno o piatej a odprevádzal na studený zimák oproti cez ulicu. „Chodil do druhej triedy. Rovesníci korčuľovali lepšie, Žigo však dával góly, hoci ešte nevedel zabrzdiť,“ opisuje synove kostrbaté začiatky Pálffy senior. Keď žiaci hrali vonku, sem-tam naložil Žiga do starej škodovky, neskôr do wartburgu. „Mal väčší kufor,“ podotkol.

„Podporu rodičov považujem za najdôležitejšiu. Otec so mnou vstával, aby som stihol prísť na šiestu na tréning. Mne to neprekážalo, vtedy pre mňa existoval len hokej a škola. Teraz, keď by som o šiestej už nevstal, si veľmi dobre uvedomujem, čo pre mňa urobil,“ priznal Pálffy. Nad otázkou, čo by sa muselo stať, aby vstal tak skoro, dlho nerozmýšľal: „Muselo by ísť o život. A o hokej.“ Pre úplnosť – keď tak odvetil, ešte nebol ženatý.

Žigmund Pálffy v spoločnosti svojich rodičov. Foto: Roman Benický
Žigmund Pálffy Žigmund Pálffy v spoločnosti svojich rodičov.

Trénerko, dajte mi voľno
Hokej mu vyplnil všetky prihlášky do života – s výnimkou svadobnej. Lebo – aj školu odsúval na vedľajšiu koľaj. „Ešteže ma mamina viedla k tomu, aby som vyučovanie nezanedbával. Vtedy som už začal reprezentovať v mládežníckych kategóriách. Aj odborné učilište v Senici som si vybral preto, lebo bolo blízko Skalice.“

Vyučil sa za kuchára. V Nitre, kde začal hrať federálnu ligu, hneď upútal tvorivosťou a efektivitou, a tak po ňom siahol Trenčín. Strih do súčasnosti: Duklu, s ktorou v roku 1992 získal federálny titul a dravý útok ucháňov Pálffy, Petrovický, Jánoš sa stal objavom ročníka, Pálffyho Skalica v tejto sezóne hladko vypoklonkovala vo štvrťfinále z play-off.

Časy sa menia, Pálffy zostáva. Na ľade je stále vo svojom živle – a sám je živlom. „Trénerko, večer nebudem v kasárňach,“ skôr oznámil, ako požiadal o súhlas kouča Dukly. „Žigo, veď zajtra hráme…“ „Nebojte sa, dám dva góly,“ sľúbil vrtký pravý krídelník. Dal tri. Dušu veľkého hravého dieťaťa nezaprie ani v súčasnosti. „Z gólu sa ohromne teší – je úplne jedno, či ho strelí v NHL, či v horskej lige,“ tvrdí Ivan Tychler, azda najbližší priateľ. Spolu hrávali a neskôr v hokejovej triede sedeli v jednej lavici.

V NHL sa uchytil na druhý pokus
„Keď som začínal s hokejom, ani som nevedel, že existuje nejaká NHL. Začal som sa o ňu zaujímať, až keď ma draftovali,“ tvrdí skalický klenot. Jeho prvý pobyt v zámorí sa v sezóne 1993/1994 v tíme New York Islanders skončil predčasným útekom domov. Dvadsaťjedenročný mladík sa bez znalosti anglického jazyka nevyrovnal s prechodom do nového prostredia, nevedel si zvyknúť na odlišný životný štýl. Skalická nátura ešte nemala pripravené receptory na New York. Pochopil však, že ak chce patriť k špičke, musí sa vrátiť.

V drese NY Islanders. Foto: media.photobucket.com
Žigmund Pálffy V drese NY Islanders.

Druhý pokus vyšiel. Ziggy, ako ho prezývali, sa v Islanders rýchlo udomácnil. So slabou zmluvou patril k najproduktív­nejším hráčom tímu. „Tam som hral asi svoj najlepší hokej,“ povie. Protirečenie medzi nižším platom a vysokou produktivitou – v priemere minimálne bod na zápas, vyrovnal, keď sa stal kráľom.

„Zarobiť chce každý, pod cenu ísť nemôžeš, ale keď nemáš z hokeja radosť, nemáš nič,“ tvrdil po podpise päťročnej lukratívnej zmluvy vtedy už najlepšie zarábajúci slovenský športovec. Prenikol do prvej desiatky najproduktívnejších hráčov NHL, druhý raz ho nominovali na Zápas hviezd. V tíme Los Angeles Kings odohral necelých päť skvelých sezón. Opäť sa zišiel s veľkým priateľom Jozefom Stümpelom – spolu začínali v Nitre, spolu počas výluky v NHL obliekali dres pražskej Slavie. 

„S lepším hokejistom som v žiadnom klube nehral,“ konštatuje Ľubomír Višňovský. A zdôrazní, ako mu Pálffy výdatne pomohol v jeho začiatkoch v Los Angeles. Aj tým, že ho prichýlil v dome na Manhattan Beach, kým si nenašiel bývanie.

Streliť gól? V podaní Pálffyho lahôdka

Stanley Cup nemá, zlato z MS áno
Muž okamihu na ľade i v živote sa vysnívaného Stanleyho pohára nedočkal. „Dá sa žiť aj bez neho. Sezóna, keď sme vypadli s Coloradom v siedmom zápase semifinále východnej konferencie, mi priniesla úžasný zážitok. Krok nás delil od finále konferencie,“ rekapituluje, kedy bol najbližšie k prestížnej trofeji.

Keď aj o rok postúpili Kings do play-off, tréneri so Žigmundom Pálffym nerátali v nominácii na svetový šampionát 2002. O to príjemnejšie prekvapil, keď po vyradení priletel aj s Ľubomírom Višňovským do Göteborgu. „Verím, že som sa sem netrepal len na jeden zápas,“ zdôraznil pred dôležitým štvrťfinálovým súbojom proti Kanade. A keď Peter Bondra nepremenil v semifinále proti Švédsku samostatný nájazd – v nich sa rozhodovalo o postupe – Pálffy upokojoval spoluhráča: „Nebuď v strese, ja ho premením.“ Premenil. Skvelé vyvrcholenie pozná každý fanúšik. Pálffy v strhujúcom finále proti Rusku v bleskovom úniku v pravej chvíli hodil puk Bondrovi. Ten napriahol a sto sekúnd pred koncom strelil zlatý gól.

Žigmund Pálffy s trofejou pre majstra sveta. Foto: Roman Benický
Žigmund Pálffy Žigmund Pálffy s trofejou pre majstra sveta.

Žigo patril k hráčom, ktorí si oslavy vychutnávali plnými dúškami. „Dúfam, že aj v Bratislave pôjdeme v autobuse s otvorenou strechou. A keď nie, tak ju odrežeme,“ hovoril v eufórii. „Keď vidím záznamy z nášho triumfu a nadšenie davu, ktorý nás vítal, stále cítim zimomriavky. Pre takéto momenty sa oplatí hrať hokej,“ prízvukuje. 

Po zásnubách – rozchod, neskôr svadba
Idylku v komforte slnečnej Kalifornie narušil v októbri 2003 dramatický rozchod so snúbenicou Zorou Czoborovou. Po šesťročnom vzťahu. Pálffyho po Czoborovej telefonickom volaní o pomoc odviedli na policajnú stanicu. Asi hodinu strávil v kancelárii, musel zložiť kauciu. „Najhoršia bola naozaj tá chvíľa vo väzení. Nebolo mi všetko jedno. Keď sa partneri rozchádzajú, tak by to malo byť na úrovni,“ povedal po návrate zo zámoria. Polícia nezistila nič a prípad skončila.

„Ako každý chlap aj ja túžim po rodine. Nájsť si však normálnu babu je dosť komplikované. Dúfam však, že sa mi to raz podarí – aj s mojou povahou.“ Akou povahou? „Aby ma brala takého, aký som,“ otvoril si dušu v lete 2004. V decembri 2005 sa v Pittsburghu, kde pokračoval v kariére, rozozvučali svadobné zvony. Oženil sa s televíznou moderátorkou Andreou Belányiovou. Začiatkom januára 2007 sa im narodila dcérka Saskia. Šťastných rodičov vystrašili jej zdravotné problémy s dýchaním, časom sa jej stav zlepšil.

Andrea Pálffy-Belányi.
Andrea Pálffy-Belányi Andrea Pálffy-Belányi.

Doma pokračuje v prerušenej piesni
Podvečer 16. januára 2006 zazvonil Ivanovi Tychlerovi mobil. Keď zdvihol, neveril vlastným ušiam. „Končím s hokejom,“ oznámil Žigo.

„Dcérku som chcel dvíhať oboma rukami, nie jednou,“ narážal na problémy so zraneným a opätovne operovaným ramenom, pre ktoré odstúpil od zmluvy so slabým Pittsburghom – a na stole nechal 12 miliónov dolárov. Koník Charriot, ktorého kúpil, mu však na dostihoch chýbajúci adrenalín nenahradil. Bez veľkého hokeja vydržal niečo vyše roka. V júli 2007 si na skalickej radnici symbolicky natiahol dres Skalice a oznámil, že v kariére pokračuje tam, kde ju začal. Doma.

„Povedal som, že končím s NHL, nie s hokejom. Jednoznačne mi chýbal. Veď je to môj život, preboha. Väčšinu z neho som prežil na ľade. A verím, že ešte niečo pekné zažijem,“ korigoval  pôvodné rozhodnutie rekordér v produktivite slovenskej extraligy – a v poslednom čase aj vášnivý poľovník.

Žigmund Pálffy v drese Skalice. Foto: SITA
Žigmund Pálffy Žigmund Pálffy v drese Skalice.

„Dúfam, že ma dcérka uvidí hrať. Bol by som veľmi rád, keby to vyšlo.“

Je to reálne. Vlani, po zisku extraligového bronzu, v máji sa upísal Skalici na ďalšie tri roky. V tejto sezóne ju vedie s céčkom na drese.

Žigmund Pálffy

Hravosťou, nenapodobiteľným herným prejavom a vysokou efektivitou sa vypracoval na jedného z najlepších slovenských hokejistov vôbec. Už v mládežníckych kategóriách prerástol pomery Skalice. Dukle Trenčín pomohol v roku 1992 k zisku federálneho titulu. S desiatimi bodmi sa stal najproduktívnejším hráčom olympijského turnaja v Lillehammeri 1994. Aj po prechode do NHL patril k najobávanejším útočníkom. V polovici januára 2006 oznámil po dvanástich sezónach v NHL koniec kariéry zo zdravotných dôvodov. V júli 2007 ohlásil návrat a podpísal zmluvu so Skalicou. V slovenskej extralige prekonaním stobodovej hranice posúva rekord v produktivite. Má zlato z MS 2002 a bronz z MS 2003.

Pálffyho čísla

15 – bodov dosiahol ako najproduktívnejší hráč MS 2003

34 – gólov strelil za Nitru v premiérovej sezóne vo federálnej lige

599 – dní uplynulo od oznámenia o skončení kariéry po podpis zmluvy so Skalicou

684 – zápasov odohral v NHL

185 000 – dolárov dostal za prvú zmluvu v NHL

7 250 000 – dolárov bol jeho najvyšší kontrakt v NHL

Žigmund Pálffy s bývalým ministrom...
Žigmund Pálffy (vpravo) si v debli s ministrom...
+11Vo väzenskej kuchyni v Justičnom paláci. Zľava...
debata chyba