Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Šťastný píše Faselovi: Ak Široký nerezignuje, vystúpim zo Siene slávy

Hokejová legenda a dnes poslanec Európskeho parlamentu Peter Šťastný chce vystúpiť zo Siene slávy slovenského hokeja (SSSH) a požiadať o stiahnutie zástavy s jeho menom a číslom spod stropu domovského stánku Slovana Bratislava.Doplenené o reakciu J. Širokého

10.03.2008 13:50 , aktualizované: 17:50
Peter Šťastný Foto:
Peter Šťastný
debata

Šťastný je pripravený odhodlať sa k týmto krokom, ak prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Juraj Široký nerezignuje do troch mesiacov zo všetkých pozícií v slovenskom hokeji a „zostane aj väčšinovým vlastníkom môjho materského klubu. Ak moje požiadavky nebudú plne uspokojené, moje rozhodnutie zostane nezmenené.“ Peter Šťastný to uviedol v liste, ktorý adresoval prezidentovi Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Renému Faselovi (na dolnej fotke s Jurajom Širokým). List dostali aj prezident Európskeho parlamentu Hans-Gert Pöttering, prezident MOV Jacques Rogge, komisár NHL Gary Bettman a predseda a výkonný riaditeľ hokejovej Siene slávy NHL v Toronte Bill Hay.

Podľa Šťastného je Juraj Široký hrozbou pre demokraciu a integritu športu. Dôvodom je Širokého spolupráca so Štátnou bezpečnosťou v časoch socializmu. „P. Široký neustále popieral akúkoľvek spoluprácu alebo spojitosť s ŠtB, a tak konštantne klamal verejnosti a aj médiám. Je takmer isté, že klamstvo použil aj vo svojej žiadosti adresovanej Rade IIHF, kde ako svoju predchádzajúcu profesiu pravdepodobne uviedol povolanie diplomat. Ako plne kvalifikovaný a profesionálny špión, lojálny komunistickej ideológii, nepochybne tvrdo pracoval na podrývaní a destabilizácii západných demokracií, vonkajších nepriateľov komunistického režimu. Takáto práca však nekorešponduje s definíciou diplomata,“ píše sa v liste.

Podľa Petra Šťastného je povinnosťou uctiť si pamiatku všetkých obetí komunistického režimu tým, že sa zabezpečí, aby žiadna osoba, ktorá úzko spolupracovala s režimom a schvaľovala neľudské činy, nemala možnosť vystupovať vo verejnom živote. „Teraz sa obraciam k všetkým ľuďom zdieľajúcim moje presvedčenie prinajmenšom izolovať akúkoľvek osobu, ktorá otvorene konšpirovala proti demokracii a pre nás všetkých tak drahým hodnotám. Verím, že naše činy nepochybne prispejú k posilneniu demokracie a integrity nášho milovaného športu – hokeja.“

Peter Šťastný
Peter Šťastný Peter Šťastný

Peter Šťastný predpokladá, že adresáti listu z medzinárodných hokejových, športových a politických kruhov zaujmú isté stanovisko. Bývalý skvelý hokejista bude rešpektovať aj to, že sa nevyjadria. „Táto aktivita je mojou osobnou. Bol som presvedčený, že po odhaleniach Ústavu pamäti národa Juraj Široký na svoje funkcie do pár týždňov abdikuje, čo sa nestalo. Nechcem do tejto mojej aktivity zaťahovať hráčov z NHL, ktorí sú nezávislí. Oni sa musia osobne rozhodnúť, stále však chcú reprezentovať hokejových fanúšikov a svoju krajinu,“ dodal Peter Šťastný.

Juraj Široký ešte v pondelok prostredníctvom stanoviska SZĽH zareagoval na Šťastného výzvy. „Nie je to prvý  a zrejme ani posledný raz, keď Peter Šťastný žiada moje odstúpenie z funkcie prezidenta SZĽH. Tiež to nie je prvýkrát a zrejme ani posledný, keď ma obviňuje zo spáchania neľudských činov. Žiadne neľudské činy som nespáchal a Peter Šťastný o tom  dobre vie. Roky sme spolupracovali, pretože bol generálnym manažérom našej hokejovej reprezentácie. Neuniesol však fakt, že Výkonný výbor SZĽH s ním neobnovil zmluvu (uzatvorenú na dobu určitú do 31.3.2006 – pozn.), pretože prestal fungovať ako generálny manažér a rozhodol sa pre politickú kariéru. Odvtedy mal už na mňa niekoľko útokov a ani tento dnešný určite nie je posledný,“ uviedol v reakcii prezident SZĽH.

Juraj Široký
Juraj Široký Juraj Široký

Juraj Široký ďalej uviedol, že Šťastný sa zrejme riadi heslom, že „stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou“ a snaží sa ju podsúvať slovenskej a teraz už aj medzinárodnej verejnosti. „Je zaujímavé a asi sa to už stalo pravidlom, že Peter Šťastný prichádza s rôznymi vyhláseniami práve vtedy, keď má jeho – teraz už materská – strana, problémy. O čo sú problémy v strane väčšie, o to sú vyhlásenia Petra Šťastného dramatickejšie. Podal som na Petra Šťastného už niekoľko žalôb a domáham sa súdnou cestou očistenia môjho mena,“ pokračoval Široký.

Široký zároveň tvrdí, že o jeho pokračovaní resp. nepokračovaní vo funkcii šéfa slovenského hokeja môžu rozhodnúť len ľudia, ktorí ho do nej zvolili. „Mňa do funkcie prezidenta SZĽH zvolil kongres a za moju kandidatúru hlasovalo 103 zo 114 prítomných delegátov. A to je záväzok nielen voči nim ale aj voči stovkám ľudí, ktorí každý deň pracujú v prospech slovenského hokeja. Nemôžem tento záväzok zahodiť len preto, že Peter Šťastný má nenaplnené ambície v slovenskom hokejovom hnutí.  Len tí, ktorí mi dali dôveru, môžu rozhodnúť o tom či budem, alebo nebudem prezidentom SZĽH,“ dodal v závere svojej reakcie Široký.

K celej situácii sa vyjadril aj predseda predstavenstva HC Slovan Maroš Krajči. „Ak si pán Peter Šťastný nepraje, aby jeho portrét visel v SAMSUNG Arene, pravdepodobne budeme jeho prianie rešpektovať. Môj osobný názor však je, že ako bývalý fenomenálny hráč Slovana Bratislava je súčasťou klubovej histórie a členom jeho hviezdneho neba a ako hovorí stará pravda – Na hviezdy sa nesiaha,“ povedal Krajčí.

Krajčí pokračoval: „Na druhej strane nás ale veľmi mrzí a ostro sa ohradzujeme voči tomu, aby bol Slovan práve prostredníctvom pána Petra Šťastného zaťahovaný do jeho politických hier. Sme Slovan, sme hokejový klub s 87-ročnou históriou a naším cieľom je a bude víťaziť len na športovom poli. Bolo by krátkozraké a naivné spájať jeden z najstarších hokejových klubov na Slovensku s politikou.“

debata chyba