Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Fantastický Križan dal vo Švédsku gól

Slovenský brankár Karol Križan je hviezdou švédskej najvyššej súťaže celú sezónu. No v 48. kole elitserien sa ochranca svätyne klubu MoDo postaral o unikátny rozruch. Nielenže 45 zásahmi a čistým kontom so sezónnym poradovým číslom 7 vychytal víťazstvo v Timre 3:0, ale dal aj gól.

03.03.2006 16:06
debata

V krajine čerstvých olympijských víťazov píšu o ňom tituly s prívlastkom „fantastický“ a odborníci ho pasujú do NHL.

Križan sa podľa švédskych médií stal prvým brankárom MoDo Hockey, ktorému sa podaril takýto husársky kúsok a údajne v celej histórii ligy takýchto prípadov možno zrátať ani nie na prstoch jednej ruky.

Slovenský reprezentačný brankár vlastne štvrtkový zápas predčasne rozhodol, keď za stavu 1:0 pre hostí poslal puk cez celé klzisko do siete súpera. Domáci sa už štyri minúty pred koncom rozhodli odvolať  brankára, keďže hrali presilovku. Križan chytil strelu súpera do lapačky, položil si puk a cez celé klzisko ho poslal po ľade do opustenej bránky.

POZRITE SI KRIŽANOVE PREDSTAVENIE**zdroj: Aftonbladet.se**

„Neveril som vlastným očiam, keď som videl ako to tam letí. Vždy som sníval o tom, dať dôležitý gól,“ povedal pre prestížny denník Aftonbladet muž, ktorý strelil svoj prvý gól kariéry. „Snažil som sa hlavne vyhodiť puk a našťastie som presne trafil súperovu bránku. Neveril som veľmi, že puk príde až do bránky, pretože už v závere bolo na ľade veľa snehu,“ dodal pre Slovenský rozhlas Križan, na ktorého sa po unikátnom zásahu zvalili oslavujúci spoluhráči. „Takéto niečo sa len tak nepodarí. Som veľmi šťastný, že to vyšlo práve mne. Ešte stále tomu poriadne neverím,“ dodal slovenský brankár.

Na jeho hlavu sa teraz rúti jedna óda za druhou. Tréner Timry Kenta Johansson vyhlásil o ňom, že je „fantastický brankár“. A kapitán súperovho tímu Sanny Lindström tvrdí: „V budúcej sezóne bude hrať v NHL, to je na stopercent isté. Jeho výkony sú porovnateľné s tými, ktoré v predchádzajúcej sezóne predvádzal Henrik Lundqvist vo Frölunde.“

Mimochodom Lundqvist, momentálne hviezda NY Rangers v NHL, je aj hrdinom zlatého olympijského triumfu Tre Kronor a vo vlaňajšej výlukovej sezóne priviedol vo Švédsku Frölundu k titulu.

debata chyba