Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokrytec Hašek? V NHL slávnostne otvoril zápas. Do súťaže kvôli Rusom kopal, žiadal aj hlavu šéfa Bettmana

Už takmer dva roky prebieha vojenský konflikt na Ukrajine a rovnaký čas je najväčším kritikom Putinovho režimu v blízkom okolí bývalý brankár Dominik Hašek. Ten sa viackrát obul kvôli Rusom v NHL aj do najprestížnejšej súťaže sveta.

20.01.2024 08:01
Dominik Hašek Foto:
Dominik Hašek.
debata (16)

Povedali by ste si, že po ostrých slovách na adresu NHL, jej šéfov a ich nečinnosti v súvislosti s pôsobením Rusov, sa Hašek vyhne zámorským klziskám oblúkom. No opak je pravdou.

Olympijský víťaz z Nagana 1998 sa totiž ukázal v zámorí. Pred zápasom Buffala Sabres s Chicagom Blackhawks potešil fanúšikov svojou prítomnosťou a slávnostnými údermi do bubna zápas svojich dvoch bývalých klubov v NHL odštartoval.

Stalo sa tak napriek tomu, že už dva roky kritizuje NHL a len pred pár dňami napísal, že NHL je jednou zo súťaží, ktorá nesie zodpovednosť za stratené ukrajinské životy.

Viackrát sa dokonca slovne obul aj do šéfa NHL Garyho Bettmana. „NHL robí reklamu ruskej vojne, zločinom, ktoré sa na Ukrajine dejú, vrátane genocídy na deťoch. NHL za to musí pykať. Bettman stojí v čele ligy, takže pre neho to platí predovšetkým,“ uviedol v minulosti v jednom z rozhovorov.

dominik-hasek-ukrajina Čítajte viac Hašek poslal NHL tvrdý odkaz priamo z Ukrajiny: Prestaňte podporovať ruské vraždenie a genocídu detí!

Hašek sa vrátil do hokejovej arény KeyBank Center, kde v drese Buffala dosiahol mnoho úspechov, medzi ktoré patrí aj účasť vo finále Stanleyho pohára v roku 1999.

Miestny fanúšikovia na neho určite nezabudli a on na nich tiež nie. „Som rád, že som zase späť,“ uviedol v štúdiu pri predzápasovej šou podľa nhl.com.

Pred súbojom proti Chicagu, kde úspešnú kariéru v NHL začal, mal na starosti slávnostné otvorenie. Niekoľkokrát buchol paličkou do veľkého bubna a spolu s fanúšikmi volal pokrik „Let's go Buffalo!“ – v preklade Poďme Buffalo. Potom sledoval z tribúny víťazstvo Sabres 3:0.

Slávnostná udalosť sa odohrala iba niekoľko dní potom, čo sa Hašek na sociálnych sieťach obul do NHL aj ostatných súťaží, ktoré umožňujú štartovať ruským športovcom.

Reagoval tým na smrť mladého ukrajinského hokejistu Vladislava Lyhošvu, ktorý zomrel pri obrane svojej krajiny. Žiadny ruský ani bieloruský hokejista dres Buffala Sabres neoblieka. To isté platí aj pre Chicago, nakoľko obranca Nikita Zajcev je zranený.

13. Dominik Hašek Čítajte viac Začiatok profiligy, čas na kritiku od Hašeka: Za životy Ukrajincov a Rusov musí NHL zaplatiť miliardy

„Ďalší ukrajinský hokejista si už nikdy nezahrá. Ďalšia obeť ruskej imperialistickej vojny a ruských zločinov. A súťaže ako NHL, ATP, WTA, šerm, box, džudo a niektoré ďalšie športové asociácie svojim postojom naďalej podporujú ruskú vojnu a nesú zodpovednosť za stratené ukrajinský životy,“ napísal v nedeľu na Twitteri.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že svojou účasťou na slávnostnom otvorení zápasu NHL sa nepriamo tiež pridal k podpore ruskej vojny. Svoj pobyt v USA však vysvetlil na sociálnych sieťach.

„Využívam svojho pobytu, aby som na problém ruských hráčov v NHL upozornil. V tíme Buffala (našťastie) žiadny ruský hokejista teraz nehrá. Nemyslím, že to je vyslovene moja zásluha, ale budem rád, ak to tak zostane,“ napísal Hašek.

Výroky Dominika Hašeka o vojne na Ukrajine Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Od začiatku vojny na Ukrajine sa legendárny...
16 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Dominik Hašek #vojna na Ukrajine #rusko-ukrajinské vzťahy