Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský? Je to monštrum, pripomína mi stavbu domu, vraví Fín. Slovákovi vyčítal jednu vec. K Rusom zaujal rázny postoj

Famóznu formu si v zámorskej NHL drží slovenský útočník Juraj Slafkovský. V noci z utorka na stredu si pripísal gól a dve asistencie pri výhre Montrealu nad Anaheimom 5:0. Košický rodák pokoril rekord slávneho klubu, keď ako tínedžer bodoval v šiestom zápase v rade.

15.02.2024 05:40
Juraj Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský v súboji proti Bostonu.
debata (66)

Aktuálne má draftová jednotka Canadiens našliapnuté na to, aby prekonal hranicu 40 bodov v sezóne. Výkony talentovaného Slováka hodnotí fínsky hokejový expert Elmo Aittola (41).

„Vedenie Montrealu dalo jasne najavo, že očakávania u Slafkovského sú vysoké, ale potrebuje v prvom rade čas. Nestačí rok či dva. Jeho potenciál sa naplno prejaví po troch možno štyroch sezónach,“ vraví Aittola.

Keď sme sa naposledy rozprávali o Slafkovskom, povedali ste, že ak sa má zlepšiť, potrebuje hrať pravidelne okolo 20 minút na zápas. V poslednom dueli strávil na ľade takmer 21 minút a pripísal si tri body. Je na správnej ceste?

Keď sa pozrieme na jeho výkony a porovnáme ich s tými, ktoré predvádzal na začiatku sezóny, tak môžeme povedať, že momentálne už jeho hra pripomína mužský hokej. V minulosti som ho kritizoval za to, že hrá stále ako junior.

Juraj Slafkovský pred odchodom do Kanady: Som pripravený ukázať, čo je vo mne
Video

Hlavu mal dole a dostával veľa úderov. Súperi to využívali. Teraz sa to zmenilo. Hru zjednodušil a má omnoho lepší prehľad o tom, čo sa na ľade deje. Nestačilo, že je väčší, silnejší a rýchlejší.

Ešte aj na olympiáde v Pekingu bola jeho hra v podstate len o tom, že sa snažil získať puk a streliť gól. Teraz je pre tím omnoho platnejší. Jeho hra má štruktúru a vidno, že dodržiava systém.

Stáva sa z neho komplexnejší hráč?

Keď staviate dom, potrebujete mať v prvom rade kvalitné základy. U hokejistu je to o tom, aby sa naučil zodpovedne brániť a pochopil základné aspekty hry. Na tom môže následne postaviť svoju ofenzívnu hru.

Z Juraja mám pocit, že je omnoho zodpovednejší a v mnohom dospel ako hráč i človek. Tréneri mu dôverujú, čo sa ukazuje aj na tom, koľko priestoru dostáva v presilových hrách a kľúčových momentoch zápasov.

Slovensko, hokej Čítajte viac Politika do športu nepatrí? Pellegrini vyzýva Šatana a spol., aby na MS zavolali aj hráčov z KHL. Zväz reagoval

Skôr na to nebol pripravený. Keď hral vo Fínsku, nevenovali sa mu dostatočne na takej úrovni, akú by si zaslúžil a potreboval. Viete, v čom sa skrýva tajomstvo jeho aktuálnej formy?

Vravte.

Jeho práca s pukom je na diametrálne vyššej úrovni ako bola pred nejakým časom. Nerobí zbytočné chyby a nedáva súperom toľko priestoru. Puk už zďaleka nestráca tak často. Je fantastické, že sa jeho hokejové zmysly vyvíjajú správnym smerom.

Streľbu mu pomáhal zdokonaliť renomovaný tréner Glen Tucker, ktorého v zámorí prezývajú Dr. Strela. V minulosti pomohol napríklad Čechovi Davidovi Pastrňákovi. Stojí práve on za zvýšením sebadôvery Slafkovského?

Z môjho pohľadu je pre hokejistu v akomkoľvek veku dôležité, aby neustále pracoval na troch základných aspektoch: streľbe, prihrávke a korčuľovaní. Kľúčom k súčasnej forme Slafkovského bolo, že ho preradili do vyššej formácie, kde už nehrá 10 minút za zápas, ale trávi na ľade dvojnásobok času.

SR Hokej Exhibícia Legendy KEX Čítajte viac Valábik mu na striedačke ukázal hodinky. Bál som sa, či nebude potrebovať záchranku. Žigo? Je legenda. Na Slovensku nemá obdobu

Dostane sa do omnoho viac šancí. Keď ste na ľade krátko a nedarí sa vám skórovať, držíte hokejku príliš silno. Na to, aby ste sa presadili, ju musíte držať uvoľnene a veriť svojim schopnostiam. Trénovať praktické zručnosti je skvelé, ale sebadôveru získava hráč v zápasoch.

Navyše, ak má vo formácii hviezdy ako Nick Suzuki a Cole Caufield, ktorí mu vedia prihrať a sú produktívni, je to ďalšie plus pre jeho sebavedomie.

Už keď hral v mojom rodisku v Turku a neskôr za slovenskú reprezentáciu, mal som u Juraja najväčšie pochybnosti, či sa dokáže dvojmetrové monštrum prispôsobiť mužskému hokeju.

Je pekné, že zbiera body a hrá v elitnej formácii, ale mne robí najväčšiu radosť zmena jeho štýlu hry. Nepôsobí už ako junior, ktorým bol až príliš dlho. Teraz je dôležité, aby sa udržal zdravý a vyhýbali sa mu zranenia.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský #Elmo Aittola