Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovák je lepší ako Američan, tak prečo nehrá? Posadenie Nemca hnevá expertov i fanúšikov, tréner vysvetľuje, v čom je problém

Väčšia pozornosť sa sústredí na progres Juraja Slafkovského. Ako obranca je občas v jeho tieni. Šimon Nemec však po vstupe do NHL výrazne napreduje. A reč nie je len o jeho hokejových kvalitách. Rodák z Liptovského Mikuláša výrazne dospel aj ako človek. Z jeho vyjadrení pred médiami vyžaruje zrelosť, atypická pre 20-ročného mladíka.

07.03.2024 19:55
šimon nemec Foto:
Šimon Nemec v drese New Jersey Devils.
debata

Podobne, ako si jeho kamarát a kolega z reprezentácie v Montreale zvykol na tlak a enormnú pozornosť, aj Nemec sa v posledných dňoch dostal do popredia záujmu v New Jersey.

Po zmene trénera, kedy ostrieľaného Lindyho Ruffa vystriedal Travis Green, ho nový kouč okamžite posadil na striedačku.

Slovenský obranca tak ostal po dlhej dobe mimo zostavu „diablov“ a toto rozhodnutie rozpútalo v meste na severovýchode USA vášne.

"Nepáči sa mi, že Nemec vypadol zo zostavy. Keď ste mu dávali priestor počas celej sezóny, teraz ho nemôžete len tak odpísať. Musíte ho nechať hrať.

Dajte priestor mladým hráčom," reaguje bývalý hviezdny obranca Montrealu či Nashvillu P.K. Subban vo videu na sociálnej sieti Twitter.

Nezmysel, nemá to logiku

Samotný Nemec sa k situácii postavil chlapsky. O tom, že bude iba náhradníkom sa dozvedel priamo od trénera.

„Nie som z toho šťastný, lebo chcem hrať, ale sú herné činnosti, v ktorých sa potrebujem zlepšiť. Teraz chcem makať, aby som sa vrátil silnejší,“ vyhlásil Nemec, ktorého vyspovedali zámorské médiá po jednom z tréningov.

Hokejista roka Tomáš Tatar: Chcem odovzdávať skúsenosti
Video

Devils odohrajú najbližší zápas v noci zo štvrtka na piatok proti St. Louis Blues. O tom, či v ňom dostane slovenský obranca šancu je otázne. Predpokladá sa, že bude opäť iba náhradníkom.

Fanúšikom ani viacerým zámorským expertom sa to nepozdáva. Obzvlášť poukazujú na to, že tréneri majú až príliš veľkú trpezlivosť s Američanom Lukeom Hughesom.

Jeho brat Jack patrí k ofenzívnym lídrom tímu. Stále len 22-ročný útočník je považovaný za obrovský talent. V roku 2019 si ho klub vybral z prvého miesta draftu.

SR Košice šport hokej TEL 45. kolo Michalovce KEX Čítajte viac V Rusku som zažil extrémy, najviac ma ohúril hotel v Kazani. Zahrať si s Pálffym? Vysoká škola hokeja

„Nezmyselné rozhodnutie. Prečo neposadia Lukea, ktorý predvádza omnoho horšie a nestabilnejšie výkony ako Nemec. Nemá to žiadnu logiku,“ zhodujú sa komentujúci naprieč sociálnymi sieťami.

Viacerí narážajú na to, že ak by bol Nemec americkej národnosti a mal by navyše v tíme slávnejšieho brata jeho pozícia by bola silnejšia.

Odhliadnuc od produktivity je Slovák vo viacerých pokročilých štatistikách lepším obrancom ako jeho o sedem mesiacov starší spoluhráč.

Čo povedal tréner Nemcovi?

Slovenskému hokejistovi venoval nový tréner Devils na štvrtkovej tlačovej konferencii veľkú porciu času. Pred novinármi priznal, že s Nemcom mal veľmi otvorený rozhovor, počas ktorého mladíkovi vysvetlil dôvody, prečo ho zaradil mimo zostavu.

"Povedal som mu, aký dobrý hráč je a že má pred sebou veľkú budúcnosť v NHL. Bol som prekvapený, ako dobre hral, keď ho povolali do prvého tímu a aké veci na ľade predvádzal. Na druhej strane som mu povedal, že posledné tri týždne jeho výkony išli dole.

V NHL je u hráčov istá krivka učenia sa. Urobiť si reštart nie je zlá vec. Na tom s ním teraz pracujeme. Nepovedal som mu, kedy sa vráti do zostavy. Môže, ale aj nemusí to byť v najbližšom zápase, ešte som sa nerozhodol," vraví Green.

Valábik, Gáborík Čítajte viac Dobre, že sa nepredávkoval a niekoho nezrazil. Musí si dať dokopy život, hokej je druhoradý, vraví Gáborík o prešľape Ružičku

V úvode sezóny hrával Nemec pravidelne aj viac ako 20 minút na zápas. Na tak mladého hráča je to veľmi slušná vizitka, čo potvrdil aj samotný tréner. Zdôraznil však, že každý mladý hráč sa musí učiť rôzne veci, prečo jeho výkony klesajú.

"Byť mentálne pripravený odohrať každý zápas je drina, NHL je drina. Nie je to tak, že by hral len desať alebo dvanásť minút na zápas, hráva proti najlepším hráčom sveta.

Chcem sa však uistiť, že bude napredovať správnym smerom. Posledné tri týždne som mal pocit, že sa to nedeje. Je na nás, aby sme túto časť jeho progresu zvládli," uvádza Green.

Mladíci by mali dostať väčší priestor

Green sa detailnejšie venoval zhodnoteniu silných a slabých stránok talentovaného slovenského mladíka. Počas vzájomného rozhovoru sa podľa trénera zhodli na tom, čomu musí Nemec klásť väčší dôraz na tréningoch.

"Keď korčuľuje a hrá rýchlejšie, je lepší s pukom. Na druhej strane, ak je krok pozadu, dostáva sa do problémov. Tie môžu vyústiť do situácií, v ktorých je pod tlakom alebo nebráni dostatočne rýchlo.

Potom sa obávate aj o jeho sebavedomie. Keď prvýkrát prišiel, mal dobrý pocit zo svojich výkonov. Hráči vždy vo svojom vnútri vedia, či to je dobré, alebo nie," mieni Green.

Fanúšikovia Devils vyjadrujú Slovákovi podporu a veria, že sa čoskoro do zostavy vráti.

Shane Wright, Juraj Slafkovský Čítajte viac Vyfúkol mu post jednotky draftu, stal sa miláčikom Montrealu. Chcem byť tam, kde je teraz on, vraví Wright o Slafkovskom

New Jersey aktuálne stráca na miesto zaručujúce play off osem bodov a v klube sa musia rozhodnúť, či dajú v závere sezóny väčší priestor mladým hráčom.

Okrem Nemca nedostáva priestor ani Švéd Alexander Holtz, ktorý predvádzal veľmi dobré výkony.

„Štart sezóny mal skvelý, musí dostať viac času na ľade. Miesto štvrtého útoku by mal byť v prvých dvoch. V New Jersey by mali dať priestor mladíkom, pretože si to zaslúžia,“ vraví Subban.

Načítavajú sa športové výsledky...
Takto rastú Juraj Slafkovský a Šimon Nemec Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Začiatky v Liptovskom Mikuláši, Nitre,...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #New Jersey Devils #Šimon Nemec