Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj v zámorí majú svojho Jágra. Ťahá mu na 52, v NHL odohral vyše tisíc zápasov a je atrakciou súťaže

Nezískal síce toľko bodov v NHL ako Jaromír Jágr, bol známy najmä svojou tvrdosťou a nekompromisnosťou na ľade. A napriek tomu, že mu ťahá na 52 rokov, stále nastupuje niekdajší elitný krídelník na zápasy v profesionálnej súťaži.

26.12.2023 11:40
Donald Brashear Foto:
Dnes 51-ročný Donald Brashear patril medzi najväčších bitkárov v NHL.
debata

Počas 17-ročnej kariéry odohral Donald Brasher 1025 zápasov v NHL a nazbieral ohromujúcich 2635 minút. Ako jeden z najobávanejších hráčov profiligy si zarobil viac ako 16 miliónov dolárov, keď pôsobil v Montreale Canadiens, Vancouvri Canucks, Washingtone Capitals, Philadelphii Flyers a New Yorku Rangers.

Reportéri The Athletic sa za ním vybrali do 2-tisícového mestečka Wendake v kanadskej provincii Quebeck, kde je Brashear kapitánom miestneho tímu Wendake Black Jack hrajúceho v súťaži Ligue de hockey Senior Lac au Fleuve (LHSLF).

Brashear je pochopiteľne najväčšou atrakciou tímu, jeho podobizeň sa objavuje vo väčšine online propagácii mužstva. A nájsť ho pred zápasom na ľadovej ploche nebol žiadny problém, ako jediný počas rozcvičky nemal prilbu.

hokej, ms do 20 rokov Čítajte viac Tohto chlapca sledujte! Slovák sa dostal na zoznam, na ktorom chce byť každá budúca superhviezda

„Z tribúny vyzerá takmer presne tak, ako keď pred 13 rokmi odchádzal z NHL. Jeho vek prezrádzajú len prešedivelé fúzy a jemné kruhy okolo očí,“ napísal The Athletic. Hokej hrá pochopiteľne už len pre radosť a nemá z neho žiadne extrémne príjmy.

Návrat k hokeju mu pred pár rokmi pomohol k vyriešeniu všetkých problémov, ktorého ho sužovali po jeho kariére v NHL: zneužívanie návykových látok, narušené vzťahy, záchvaty úzkosti, bankrot, zatknutie. Na ľade to bol opäť len chlapec, ktorý robil to, čo miloval.

Od svojho vstupu do NHL Brashear vedel, že ak sa chce udržať v tíme najkvalitnejšej súťaže sveta očakáva sa, že bude absolvovať bitky s najťažšími hráčmi v súťaži. V Montreale sa chce predviesť hokejovými kvalitami, no tie sa dostali do úzadia a stal sa z neho prvotriedny bitkár.

slovenskí hokejisti Čítajte viac Uznávaní kanadskí experti netaja rešpekt: Slováci skrátka budú hrať o medaily. Veria im viac ako Čechom

Wendake Black Jack nastúpil proti tímu Montagnards de Beaupré, tímu z mestečka so 4-tisíc obyvateľmi. Brashear nastúpil v prvom útoku. Stále mal v sebe záblesky zručností a získava body vo väčšine zápasov, do ktorých zasiahne. V aktuálnej sezóne zaznamenal v šiesti zápasoch 9 bodov (2+7).

Svoju povesť bitkára potvrdzuje aj v 51 rokoch, a dá sa povedať, že takéto predstavenie fanúšikovia od svojho najslávnejšieho hokejistu aj očakávajú.

Ale z pohľadu trestných minút sa v posledných dvoch sezónach výrazne polepšil. Ešte v minulom ročníku ich v 11 zápasoch nazbieral 111. Teraz ich má po šiestich na konte iba osem.

Týchto mladíkov na MS sledujte. Vrátane Slováka Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Prehliadka tých najväčších talentov. Aj o tom...
debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Donald Brashear