Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Meszároš: Philadelphia mi vrátila chuť do hokeja

V NHL odohral šesť sezón, má skúsenosti z troch klubov. Obranca Andrej Meszároš po dvoch rokoch rokoch v nevýraznej Tampe sa hokejovo opäť nadýchol vo Philadelphii. "Odohral som jednu z mojich lepších sezón - a zatiaľ možno aj najlepšiu,“ vraví 25-ročný rodák z Považskej Bystrice.

11.07.2011 13:26
Andrej Meszároš Foto:
Andrej Meszároš.
debata

Aký pocit vo vás prevládal, keď vám Peter Bondra zatelefonoval, že sa z letiska máte vrátiť, lebo Slovensko nepostúpilo do štvrťfinále domáceho svetového šampionátu v ľadovom hokeji?
Pred odchodom na letisko som priebežne sledoval vývoj stretnutia Slovenska proti Fínsku. Keď som odchádzal, viedli sme 1:0. Už som prichádzal do letiskovej haly, keď mi Peter Bondra zavolal, aby som zrušil let, lebo sme prehrali. Bol som smutný a trochu aj sklamaný, tešil som sa na atmosféru majstrovstiev sveta v domácom prostredí. Čo už, nevyšlo to.

Napriek tomu – neuvažovali ste prísť aspoň na jeden zápas práve pre tú atmosféru?
Vedel som, že hneď po sezóne ma čaká operácia natiahnutých šliach na ruke. A keďže Slovensko už nemohlo postúpiť, nemalo pre mňa zmysel cestovať. Ostal som v zámorí a podstúpil operáciu.

Na súpiske hokejistov Slovenska bolo jedno voľné miesto – buď pre Zdena Cháru, alebo pre vás, Boston však vyradil Philadelphiu hladko 4:0 na zápasy. V čom spočívala sila neskoršieho víťaza Stanley Cupu?
(so smiechom) Aj v jeho slovenskom kapitánovi. Boston mal účinný herný systém, tuším vonku bol ešte nebezpečnejší než doma. A neraz ho podržal vynikajúci brankár Thomas. Zaslúžene sa stal najužitočnejším hráčom play-off. Aj Zdeno odohral skvelú sezónu, predpokladal som, že vyhrá Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu. A hoci ju napokon nezískal, vynahradil si to Stanleyho pohárom.

Prídete sa pozrieť na Stanley Cup do Trenčína?
V tejto chvíli to ešte neviem.

Philadelphia sa v týchto dňoch teší veľkej mediálnej pozornosti – aj preto, že v jej drese sa do NHL vráti po troch rokoch už legendárny český útočník Jaromír Jágr. Máte s ním nejakú hokejovú skúsenosť?
Len takú, že kým na tri roky neodišiel do ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy, v NHL sme boli súpermi, podobne aj v zápasoch reprezentácií – a teraz budeme spoluhráči. Stretli sme sa aj v nejakých exhibíciách, ale osobne sa ešte nepoznáme.

Bude Philadelphia po letnej obmene kádra silnejšia než v uplynulom ročníku?
Verím, že áno, veď aj preto došlo k zmenám. Odišli však aj dvaja veľmi dobrí zakončovatelia Mike Richards a Jeff Carter, prišli aj talentovaní mladí útočníci. Mužstvo bude trochu iné, ešte k nejakým zmenám môže prísť, no cieľ ostáva rovnaký – vyhrať Stanleyho pohár.

Médiá pripomínajú, že v kabíne Flyers zrazu budú traja rečníci a motivátori: obranca Chris Pronger, brankár Iľja Bryzgalov a krídelník Jaromír Jágr. Nepríde k pretlaku osobností?
V uplynulej sezóne velil kabíne skúsený Chris, ďalší dvaja sú nové tváre v tíme. Ide o hráčov s veľkou autoritou. Takí sa vedia rešpektovať, plusom sú ich veľké skúsenosti. Bryzgalov patrí v NHL k najlepším brankárom, čo je silný tromf najmä v play-off.

V hodnotení plus/mínus bodov ste patrili k najlepším obrancom v celej súťaži. Máte za sebou najlepšiu sezónu v NHL?
Dobré štatistiky som mal aj počas trojročného pôsobenia v Ottawe, no potom prišli dve sezóny v trápiacej sa Tampe. V uplynulej sezóne som prechodom do Philadelphie, ktorá má najvyššie ambície, pookrial. Opäť som dostal chuť na hokej, čo sa odrazilo aj v mojich bodoch. Prvá sezóna v ďalšom pôsobisku mi vyšla, pokúsim sa ju prinajmenej zopakovať.

Pripravujete sa už na nadchádzajúcu?
Trénujem s partiou v Považskej Bystrici, no ešte nemôžem naplno zaťažovať operovanú ruku. Pravidelne však behávam a bicyklujem. S rukou chodím na kontrolu k mojej fyzioterapeutke do Žiliny. Po dvoch týždňoch by som mal trénovať už bez obmedzení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba