Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chárov zákrok začala vyšetrovať polícia

Montrealská polícia začala vyšetrovanie slovenského hokejového obrancu Zdena Cháru za zákrok na útočníka tímu Montreal Canadiens Maxa Paciorettyho. Ako uviedli zástupcovia policajného zboru, stalo sa tak na podnet riaditeľ kriminálneho a trestného zastupiteľstva pre provinciu Québec Louisa Dionneho.

10.03.2011 17:49 , aktualizované: 22:43
Zdeno Chára, Max Pacioretty Foto:
Zdeno Chára naráža na mantinel Maxa Paciorettyho.
debata (6)

Ten v utorňajšom stretnutí NHL po ataku kapitána Bostonu Cháru utrpel vážny otras mozgu a zlomil si štvrtý stavec krčnej chrbtice. Vedenie zámorskej profiligy po Chárovom zásahu dokonca dostalo výzvu od jedného zo svojich sponzorov, leteckej spoločnosti Air Canada, že pokiaľ NHL nenájde prostriedky na zamedzenie vážnych zranení, odstúpi od podpory tejto hokejovej súťaže.

Ako je známe, Pacioretty sa zranil po tvrdom náraze na mantinel a plexisklo medzi striedačkami po zákroku Zdena Cháru. Kapitán Bostonu dostal vyšší trest za nedovolené bránenie, dodatočný disciplinárny postih však už nie. Pacioretty po ataku niekoľko minút nehybne ležal na ľade.

Zákrok Cháru na Paciorettyho

„Som nešťastný a hnevá ma, že Chára nedostal žiaden trest. Nehnevám sa však za seba, ale za iných hráčov. Ak nabudúce budú mať možnosť urobiť ďalší hráči podobný zákrok, môžu ho pokojne a bez trestu spraviť. Nebudú suspendovaní a ich protivníci dopadnú ako ja. Mám za sebou emotívny deň. Ráno som videl video zo zápasu. Bol som obeťou útoku, dostal som sa do nemocnice a myslel som si, že liga s tým niečo urobí. Nechcem hovoriť o počte zápasov, ktoré by mal stáť. Je to jedno, ale niekto by mal ukázať, že to nebolo správne,“ povedal pre TSN Pacioretty, ktorý si myslí, že Chára svoj zákrok urobil schválne. Podľa jeho slov by bolo lepšie, ak by Slovák povedal, že to bola chyba, a ospravedlnil sa za ňu. „Cítil by som sa oveľa lepšie, ak by priznal svoju chybu. Verím, že sa snažil trafiť moju hlavu do mantinelu. Nebol to síce klasický atak na hlavu, ale cítim, že tam bol pokus trafiť ma presne takto,“ tvrdí Pacioretty.

Utorňajšia udalosť rozprúdila v NHL mnohé debaty o útokoch na hlavu hráčov. Najmä hokejisti Montrealu odsudzujú Chárovo počínanie. „Na ľade vždy viete, čo robíte a kde sa nachádzate. Nikto okrem Cháru nebude vedieť, čo sa presne odohralo. Ani ja to nedokážem odhadnúť,“ povedal útočník Mike Cammalleri a jeho spoluhráč Carey Price pridal: „V minulosti mali medzi sebou konflikt a to ešte prilialo olej do ohňa.“ Cháru však mnohí hráči obhajujú a v jeho správaní rovnako ako disciplinárny sudca nevidia úmysel: „Zdeno je čestným hráčom a hrá tvrdo. Preto patrí medzi špičku ligy. Hrá fyzicky do tela a súboje dohráva. Je to súčasť hry,“ uviedol krídelník Ottawy Chris Neil.

6 debata chyba