Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NHL kontroluje Hossovu zmluvu, možné je aj zrušenie

Vedenie zámorskej NHL vyšetruje zmluvy štyroch hokejových hviezd, medzi nimi aj slovenského útočníka Chicaga Blackhawks Mariána Hossu, či neporušujú pravidlo o platovom strope. Zástupca komisára zámorskej súťaže Bill Daly tiež potvrdil, že vedenie profiligy kontroluje aj zmluvy Chrisa Prongera, Roberta Luonga a Marca Savarda.

19.08.2010 15:50
Marián Hossa Foto: ,
Marián Hossa.
debata (1)

Vyšetrovanie podnietilo zrušenie zmluvy ruského hokejistu Iľju Kovaľčuka. Hviezdny útočník mal s New Jersey Devils kontrakt na 17 rokov za 102 miliónov dolárov, NHL ho však neschválila a jej verdikt potvrdil aj nezávislý sudca Richard Bloch, ktorý označil posledné roky v kontrakte za umelo navýšené s cieľom obísť pravidlo o platovom strope. Kovaľčukovi by totiž vypršal kontrakt až vo veku 44 rokov a v posledných piatich sezónach by zarobil iba po 550.000 dolárov. Vedenie NHL je presvedčené, že posledné roky pridali Devils len z toho dôvodu, aby znížili priemerný Rusov plat a stlačili sa tak pod platový strop.

Aj ďalšie štyri zmluvy, ktoré sa stali predmetom vyšetrovania, spája fakt, že vypršia, až keď hráči dovŕšia 40 a viac rokov a rovnako ako u Kovaľčuka sa v posledných sezónach výrazne znížia ich príjmy.

Hossa, ktorý v júni získal Stanleyho pohár, má s Chicagom dlhodobý kontrakt na 12 rokov, rovnaký má aj Luongo s Vancouvrom Canucks. Pronger z Philadelphie Flyers a Savard z Bostonu Bruins majú sedemročné zmluvy. V prípade, že vyšetrovanie odhalí v zmluvách nezrovnalosti s kolektívnou dohodou o platoch, čakajú kluby a možno i hráčov postihy. Vedenie NHL už rozoslalo správy, že bude vyšetrovať zmluvy a rovnako aj „okolnosti, ktoré sprevádzali ich rokovania, aby sa zistili prípadné porušenia.“ Vyšetrovanie nie je časovo ohraničené, dodal Daly.

Hossov kontrakt sa ocitol pod drobnohľadom ligy už vlani. Impulzom na začiatok vyšetrovania boli dohady, že Chicago údajne rokovalo s Hossom o predčasnom ukončení kariéry, čo by sa pozitívne dotklo platového stropu klubu v posledných rokoch pred vypršaním zmluvy. Ak hráč odíde do športového dôchodku, jeho plat sa do celkového limitu už nezapočítava. Hossa podľa platných regúl zarobí v prvých siedmich sezónach po 7,9 milióna dolárov, v posledných piatich rokoch však odkrojí z celkovej sumy 62,8 milióna len 4 milióny. Strop to ovplyvní každoročne priemerným platom 5,23 milióna. Ak Hossa predčasne odíde zo scény po sezóne 2015/16, suma 5,23 milióna už ďalej tímové platové maximum neovplyvní. Vyšetrovanie v prípade slovenského hokejistu však vtedy neodhalilo žiadne porušenie.

Teraz sa ale rozbehlo nanovo a jedným z možných trestov je aj zrušenie kontraktu. Ďalšie postihy predstavujú pokuty pre kluby, či hráčov, alebo zníženie platového stropu klubu na ďalšiu sezónu. Tresty môžu zasiahnuť aj nasadzovanie klubov v drafte a aj agentom hrozia vysoké pokuty. „Zrušenie je jedna z možností, ale nie jediná. Nechcem byť hypotetický. Vyšetrovanie ešte nie je ukončené a s ohľadom na to sme neurobili žiadne rozhodnutia o tom, ako budeme pokračovať,“ uviedol Daly s tým, že vyšetrovanie vedie nezávislá tretia strana, ktorú si vedenie NHL najalo.

1 debata chyba