Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa s Kopeckým čakajú vzácneho spoločníka. Prichádza Stanley Cup

Vyhrať ju znamená natrvalo sa zapísať do hokejovej histórie. Keď v roku 1893 venoval generálny guvernér Kanady Lord Stanley striebornú misu najlepšiemu amatérskemu hokejovému tímu v krajine, nemohol tušiť akú tradíciu rozbehol. Pôvodná trofej mala hodnotu 10 guineí (necelých 50 dolárov), teraz by sa jej cena podľa odhadov expertov na pamätihodnosti na aukcii Sotheby vyšplhala na 3 milióny dolárov.

05.08.2010 08:50
Marián Hossa, Tomáš Kopecký Foto:
Marián Hossa a Tomáš Kopecký so Stanley Cupom.
debata (3)

Stanleyho pohár sa po roku vracia na Slovensko. Tri dni ho budú mať v opatere útočníci Chicaga Tomáš Kopecký a Marián Hossa.

Najznámejšia a najcennejšia hokejová trofej putuje po svete od roku 1995, keď komisár NHL Garry Bettman oficiálne povolil každému z hráčov, trénerov a členov manažmentu víťazného tímu na 24 hodín opatrovať trofej. Do Európy ju ako prvý priniesol Švéd Peter Forsberg, na Slovensku mala premiéru v roku 2003 v Košiciach zásluhou Jiřího Biceka. Možnosť potešiť sa so Stanley Cupom v súkromí však mali hokejisti aj pred rokom 1995.

Oslavy so Stanleyho pohárom si hokejisti naozaj užívajú a pokúšajú sa vymyslieť vždy niečo nové. Kapitán New York Islanders Bryan Trottier s ním spal, Brendan Shanahan a Guy Carbonneau ho vzali na hroby svojich otcov. V roku 1964 posadil Red Kelly z Toronta do pohára svojho malého syna a ten sa doň vymočil. Kelly tvrdí, že odvtedy sa vždy výborne baví, keď vidí ako zo Stanleyho pohára iní hokejisti pijú a bozkávajú ho.

Dcérka Krisa Drapera pred dvoma rokmi vykonala do pohára dokonca veľkú potrebu. „Celkom sme sa pri tom zabavili. Ale nebojte sa, pohár som umyl a aj naďalej sa z neho rád napijem,“ povedal so smiechom Draper. Okrem toho poslúžil pohár hráčom aj ako golfová jamka či pisoár, Sylvain Lefebvre v ňom nechal pokrstiť syna a párkrát sa ocitol aj vo väzení.

Niekoľkokrát sa Stanleyho pohár stratil. Už v roku 1905 chceli podgurážení hokejisti Ottawa Silver Seven otestovať svoju silu a prehodiť ho cez Rideau Canal. Nepodarilo sa im to, rieka bola našťastie zamrznutá a na druhý deň po vytriezvení ho našli. O rok neskôr ostal po slávnostnom fotografovaní v štúdiu. Fotograf ho síce neskôr vrátil, no medzitým slúžil jeho mame ako kvetináč na pestovanie muškátov. V roku 1924 opravovali hráči Montrealu defekt a pohár zabudli na ceste. Uvedomili si to, až keď sa z neho chceli napiť šampanského. Keď sa poň vrátili, stál na tom istom mieste, kde ho nechali.

3 debata chyba