Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gáboríka do New Yorku pozýval aj Don King, vraví skaut Rangers

Malo to štýl. So skautom New York Rangers Jánom Gajdošíkom sme debatovali v pube s názvom New York. Nenápadného pána v okuliaroch považujú zainteresovaní za jedného z najväčších znalcov slovenského mládežníckeho hokeja. A nielen slovenského. Podrobný prehľad o talentoch v európskom priestore posunul pracovníka Trenčianskeho hradu do NHL - na Manhattan do newyorskej Madison Square Garden.

04.08.2009 09:01
Marián Gáborík Foto:
Marián Gáborík.
debata

Ako ste boli zainteresovaný do príchodu Mariána Gáboríka do Rangers?
Od májovej porady organizácie v Palm Springs som vedel, že klub má veľký záujem o Mariána, bol pre nás prioritou na trhu voľných hráčov. Prvého júla krátko po šiestej večer nášho času, ako sa otvoril trh s voľnými hráčmi, som prišiel za Mariánom na jeho štadión a odovzdal som mu na dévedéčku prezentáciu Rangers. Popri detailnom predstavení mesta, organizácie a jej najbližších plánov – je v nich aj prestavba Madison Square Garden – ho do klubu príhovormi pozývali aj rôzne osobnosti.

Napríklad?
Herec a producent Tim Robbins Majovi Gáboríkovi odkázal, že ak by to bolo potrebné, nemá problém sadnúť na lietadlo a prísť, aby ho presvedčil. Gáboríka pozýval aj komik Chris Rock i boxerský promotér Don King. Presvedčil sa, že klub ho naozaj veľmi chce.

A vy ste mu húdli, až ste ho zlomili.
S Majom sa poznáme už veľmi dlho. Ten večer sme hovorili o našom mužstve, organizácii, systéme a filozofii trénera Johna Tortorellu. Marián dostal aj lukratívnejšie ponuky. Na štadióne som bol do desiatej večer, potom som šiel domov. O pol tretej v noci mi zazvonil telefón. Generálny manažér mi poďakoval za dobrú prácu. Od neho som sa dozvedel, že sme Mariána získali. V klube si od neho veľa sľubujeme.

Už máte k nemu centra?
Robíme na tom. Máme troch vyhliadnutých, konzultovali sme ich aj s Mariánom. Jeden hádam vyjde. V čase platového stropu je zložité robiť veľké výmeny, rozhoduje veľa faktorov. Museli sme napríklad vymeniť Scotta Gomeza do Montrealu, aby sme utvorili finančný priestor pre Maja. A možno si sadne s 23-ročným Brandonom Dubinskym, ktorý hrával aj s Jágrom. Máme spoľahlivého brankára, solídnu obranu, pracujeme na útoku.

Ako sa mohlo stať, že Rangers, do zavedenia platového stropu najbohatší klub NHL, sedem ráz po sebe nepostúpil do play off? Teda z tridsiatich klubov medzi najlepších šestnásť.
Filozofia nákupov veľkých hviezd nevyšla. New York je špecifické mesto, Rangers špecifický klub. Iste ste si všimli, že meníme stratégiu – omladzujeme. Od lock-outu sme v play off nechýbali. A to je dobré aj pre mňa.

Prečo?
(so smiechom) Lebo sú za to príplatky, hoci nejde o žiadne horibilné sumy. Kým hráči hrajú play off vlastne zadarmo, lebo zmluvy im pokrývajú základnú časť, pre ostatných zamestnancov a najmä pre klub je to výhoda.

Aj vy dostávate plat dvakrát do mesiaca ako hráči?
Tak to by som bral! (s úsmevom) Nie, plat dostávam raz za dva mesiace, no nie je to pravidlo pre všetky kluby.

Ako sa vlastne možno stať skautom Rangers?
Dostal som ponuku v januári 1993. Najprv na polovičný úväzok, po siedmich rokoch na celý. Od roku 2000, keď sa generálnym manažérom stal Glen Sather, som zamestnancom organizácie Rangers.

Kde ste pracovali predtým?
Pätnásť rokov na Trenčianskom hrade. Organizoval som tam rôzne kultúrne podujatia, koncerty, výstavy – aj nočné prehliadky hradu. Bavilo ma to. Na hrad však stále chodím, hradné slávnosti si nenechám ujsť.

Nešli ste do rizika?
Trocha aj áno, lebo zmluvu mi predlžujú po dvoch rokoch. Ale odmietnuť ponuku Rangers? V roku 1994 vyhrali Stanley Cup po veľkej dráme, bol som pri tom. Neskutočný zážitok – videl som Messiera a spol., ako sa tešili a vystrájali. Rangers viedli nad Vancouverom 3:1 na zápasy, súper vyrovnal na 3:3. Škoda len, že odvtedy na ďalší triumf stále čakáme.

Nedotkla sa vás výluka v NHL v sezóne 2004/2005?
Draftový proces sa, našťastie, nezastavil. Obavy sme mali všetci, lebo niektoré kluby znížili počet skautov, no Rangers nie.

Hrávali ste hokej?
Áno, ale iba v žiackych kategóriách – zo súperov si pamätám napríklad Romana Stantiena, Bartánusa, Žabku, Talpaša, Marcinka…. Pre zranenie oka som musel predčasne skončiť. Brankár musí dobre vidieť puk – a s kontaktnými šošovkami to už nebolo ono. Hokej som však pozorne sledoval, prispieval som do spravodaja trenčianskej Dukly v časoch federálne ligy. Najmä o mladých slovenských a českých talentoch a o NHL. Pravidelne som navštevoval juniorskú ligu i rôzne mládežnícke turnaje.

Až sa vám ozvali z Rangers.
Ozval som sa ja do centrály skautov NHL. Záujem prejavilo pár klubov, osobne som hovoril s New Jersey Devils, Pittsburghom, Vancouvrom, Filadelfiou, New York Islanders i Rangers. Od Rangers som dostal ponuku, že ma vyskúšajú. Začal som tak, že som im posielal rebríčky českých a slovenských hráčov. Na draftoch videli, že som mal dosť tipov správnych.

Vedeli ste po anglicky?
Nie, som samouk. Mal som však veľkú motiváciu, postupne som sa zdokonaľoval. Hovorím plynule, už by ma nepredali.

Čo musí mať skaut? Čo ho robí skautom?
Musí mať oko, aby vedel vytušiť talent. Prvé si všímam korčuľovanie, dôležité je čítanie hry, streľba, bojovnosť, odolnosť, srdce, mentálna výbava… S každým hráčom, ktorý ma zaujme, sa snažím hovoriť osobne, spoznať rodinné zázemie. Videl som dosť mladíkov s veľkým talentom, ktorí mohli v NHL veľa dosiahnuť, ale neuplatnili sa, lebo v niečom zlyhali. Niektorí sa priskoro uspokojili, niektorí nezvládli prechod mentálne. A platí aj opak: viacerí sa dostali na vrchol vďaka vytrvalosti, neustálej pracovitosti a ctižiadosti. Najlepším príkladom je Zdeno Chára. Vyrastenému mladíkovi nik neveril, že by mohol uspieť v NHL – a nedávno ho vyhlásili za najlepšieho obrancu. Prešiel neskutočnú cestu. Veľmi sa teším z jeho úspechu, zaslúži si ho a dávam ho často za vzor mladým hráčom.

Mali ste aj jeho v rebríčku, ktorý ste posielali klubu?
Mal – ešte rok predtým, ako Zdena draftovali. Mal nevýhodu, že pravidelne nehrával v juniorke Trenčína, takže bolo ťažké presvedčiť šéfskauta klubu, že má perspektívu. Dal som naňho kontakt českému agentovi Jaromírovi Henyšovi. Otec Chára prišiel so synom za mnou na hrad, či to majú ešte skúšať. Povzbudil som ich, pretože som veril Zdenovej vôli a vytrvalosti, neskutočnej chuti sa neustále zlepšovať. Málokto vie, že Zdeno istý čas hrával aj so zlomenou korčuľou alebo nalomenými hokejkami. Keď sa mu vyhrnul dres, každý videl, že má holé ruky, lebo chrániče mal krátke, a tak mal osekané predlaktia i nohy…

Rangers draftovali zo Slovákov v poslednom čase Ivana Baranku a Tomáša Záborskeho. Neponúkali ste ich viac?
Draft je ako vysoká pokrová hra. Mariána Hossu nám tesne vyfúkla Ottawa, podobne sme prišli aj o obrancu Andreja Sekeru, ktorého si len o dve miesta skôr vybralo Buffalo. Ako lev som sa bil tento rok aj za Tomáša Tatara. V klube je deväť skautov, každý má svoj rebríček, a tak sa hľadá prijateľný kompromis. Niekedy to však pri našom stole vyzerá počas draftu dosť búrlivo. Od roku 1999 som sa zúčastnil na každom. Verím, že aj Ivan Baranka sa ešte vráti. Pred farmou dal prednosť moskovského Spartaku v Kontinentálnej hokejovej lige.

Aký región pokrývate?
Celú Európu. Okrem Slovenska a Česka často chodím do Škandinávie, Ruska, Švajčiarska, Nemecka… Pred týždňom som bol v Davose, minulý týždeň v Česku.

Rangers majú v Európe troch skautov. Nemáte geografickú deľbu?
Ani nie, pretože ako ja mojich kolegov – Rusa Vladimira Lutčenka, bývalého skvelého obrancu zbornej a Švéda Christera Rockströma – tak aj oni mňa požiadajú o názor na vytipovaných mladíkov. Kooperujeme.

Ktorý je zatiaľ váš najlepší tip pre Rangers?
Švédsky brankár Henrik Lundqvist. Do oka mi padol v Poprade na Európskom olympijskom festivale mládeže v marci 1999. Tam ho vyhlásili za najlepšieho brankára. Upozornil som naňho švédskeho kolegu, ktorý ho sledoval ďalej. A pri drafte v roku 2000 sme po ňom siahli. Síce až v siedmom kole, no boli sme pripravení už v treťom. Ako prišiel, patrí k oporám tímu. Úspešne sa uviedol aj český útočník Petr Průcha, ktorého klub neskôr vymenil do Phoenixu. Michal Rozsíval, ktorého som doporučil ako voľného hráča v čase lock-outu, je posledné roky naším najlepším obrancom. Tento rok sme draftovali aj českého útočníka Romana Horáka.

Koľko dní v roku ste na cestách?
Nedávno som si to sumarizoval. Vyšlo mi, že v jednej sezóne som v hoteloch prespal 165 nocí. A v Novosibirsku som skoro zamrzol. Objednaný taxikár večer po zápase zabudol prísť, vonku bolo mínus tridsať. Našťastie, odviezlo nás auto z klubu.

Skúste z vašich skúseností povedať, kedy je pre mladého hráča najlepšie odísť do zámoria.
Na to neexistuje jednoznačný vzorec, je to individuálne. Aj v jednotlivých kluboch NHL by ste našli odlišné odpovede. Nesúhasím však s názorom, že mladý hráč, ktorý už pravidelne hráva v slovenskej extralige, by nemal ísť v zámorí do juniorky. Uškodila snáď juniorka Mariánovi Hossovi, ktorý do nej odišiel z Dukly ako majster Slovenska? Uškodila Andrejovi Meszárošovi? Niektoré kluby tlačia na mladíkov, aby šli do zámoria čo najskôr. Budú na očiach, skôr naučia sa jazyk, získajú aj množstvo ľudských skúseností pre život. Rangers netlačia, nechávajú to na rozhodnutí hráča. Správne rozhodnutie by malo byť výsledkom hráčovej vôle, odhodlania a srdca.

debata chyba