Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cleary vystrieľal Detroitu vo finále konferencie vedenie 1:0

Hokejisti Detroitu vyhrali v 1. zápase finále play-off Západnej konferencie nad Chicagom 5:2 a v sérii vedú 1:0. Poďakovať sa za to môžu útoku Daniel Cleary - Johan Franzén - Henrik Zetterberg.

18.05.2009 01:02
Daniel Cleary Foto:
Najväčším nebezpečenstvom pre brankára Nikolaja Chabibulina bol útočník Daniel Cleary.
debata

Finále Západnej konferencie

Západná konferencia.
Západná konferencia. Západná konferencia.

DETROIT – CHICAGO 5:2 (1:1, 1:0, 3:1) – stav série 1:0

Góly: 9. Cleary, 37. Franzén, 48. Samuelsson (Lebda, Filppula), 49. Cleary (Franzén, Zetterberg), 60. Zetterberg (Franzén, Stuart) – 6. Burish, 44. Versteeg (Byfuglien, Seabrook)
Strely na bránku: 43:32. Brankári: Osgood – Chabibulin. Vylúčení: 3:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 20 066 divákov.
Hviezdy zápasu: Cleary, Franzén, Samuelsson.

Zápasy play-off rozhodujú „špeciálni hráči“. Práve v bojoch o Stanley Cup sa už nespočetne veľakrát ukázali nové hviezdy, ktoré stvorila práve vyraďovacia fáza sezóny. Detroit má to šťastie, že takmer vždy sa na podobného hráča môže spoľahnúť. Tak ako v 90. rokoch vedeli zažiariť Darren McCarthy či Martin Lapointe, teraz hviedzi Daniel Cleary.

Hráč, ktorý sa dlho „motal“ po tretej a štvrtej formácii a jeho úlohou bolo rozrážať akcie súpera, sa zmenil na ťahúňa tímu a strelca, ktorý nastupuje po boku superhviezd Henrika Zetterberga a Johana Franzéna.

V úvodnom dueli finále Západnej konferencie proti Chicagu to bol práve Cleary, ktorý bol kľúčom úspechu domácich. Najskôr vymazal vedenie hostí 1:0, keď na vlastnej modrej čiare obral o puk obrancu Brenta Seabrooka, prekorčuľoval cez dve pásma a delovkou do vinkla zavesil. „Má horúcu hokejku. To, čo predvádza je úžasné – strieľa góly, blokuje strely, ide do bránky… Koľko že to má plusových bodov, 12? (dokonca až 13, pozn. autora) Jednoducho, je to niečo skvelé,“ do nebies vychválil svojho spoluhráča Johan Franzén.

Zostrih zápasu

Rodák z Newfoundland Cleary vytvoril spoločne so Švédmi Franzénom a Zetterbergom skvelé komando, ktoré sa postaralo o štyri góly. Formácia okrem toho i skvele bránila, veď elitného strelca Chicaga Patricka Kanea nepustili ani k strele.

„Opäť sa ukázalo, že rozhoduje obrana. Vďaka nej vieme vyhrávať. Dobrá obrana tvorí základy výborného útoku. No a moje góly? Samozrejme ma to vždy teší, keď môžem skórovať, hráčovi to dodá viac sebavedomia. Je to zábava, nepoznám nič lepšie ako strieľať góly v play-off,“ skonštatoval Cleary.

No a nie je nič lepšie ako dať hráčovi druhú šancu, čo sa presne stalo Danovi v Detroite. Ako 16-ročný bol hviezdou v Ontario Hockey League, keď v sezóne 1995/96 strelil v drese Belleville Bulls 53 gólov. Sláva mu však vstúpla do hlavy a veľké nádeje, ktoré sa do neho vkladali, nenaplnil. V roku 2000 sa dostal do NHL, a práve v drese Chicaga, no veľa šancí nedostával. Následne sa sťahoval do Edmontonu, no ani tam mu to nešlo.

Olejári ho vymenili do Phoenixu, kde však strelil len 6 gólov. Počas výluky šiel hrať do švédskej ligy, aby opäť skúsil šťastie v NHL. Na jeho šťastie, vybral si ho Detroit, v ktorom sa presadil. „Prišiel som to sem skúsiť a vyšlo mi to. Dali mi šancu a chcem sa im zavďačiť čo najlepšími výkonmi,“ uznal Cleary.

Na jeho adresu sa pochvalne vyjadril i slovenský útočník Marián Hossa: „Odvádza skvelú robotu. Jeho veľkou prednosťou je, že dokáže vytvoriť šance pre spoluhráčov a naviazať na seba hráča,“ uznal rodák zo Starej Ľubovne, ktorý sa v zápase bodovo nepresadil.

debata chyba