Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa sa sťahuje do Pittsburghu

Slovenský hokejista Marián Hossa sa v NHL sťahuje z Atlanty do Pittsburghu spolu s Pascalom Dupuisom za trojicu Colby Armstrong, Erik Christensen a Angelo Esposito a právo výberu v 1. kole tohtoročného draftu NHL. Výmena sa uskutočnila len pár minút pred koncom prestupového obdobia. Dres mení aj druhý zo súrodeneckej dvojice Marcel, ktorého poslali New York Rangers v rámci výmeny do Phoenix Coyotes.

26.02.2008 21:11
Marián Hossa Foto:
Zlatý puk získal Marián Hossa.
debata

Hossov klub Atlanta Thrashers už nemá ambície ani reálne šance kvalifikovať sa do aprílovej play off. Naopak, Pittsburgh s mladými hviezdami Jevgenijom Malkinom a Sidneym Crosbym je štvrtý vo Východnej konferencii hlboko v pásme postupu.

„Teším sa! Celý deň som strávil v Montreali v hoteli a čakal, čo sa stane. Až päť minút pred vypršaním prestupového obdobia mi zatelefonovali, že sa sťahujem do Pittsburghu a je to pre mňa dobrá správa,“ povedal v prvej reakcii Hossa.

„Všetci v posledných dňoch hovorili v mojom prípade o Montreale a ja som napokon skončil v Pittsburghu. Teším sa z toho, je to výborný klub. Pittsburgh má vysoké ambície, dobré mužstvo a možno budem uvažovať aj o predĺžení súčasného kontraktu. Teším sa na spoluprácu so Sidneym Crosbym. Je to skvelý hráč, uvidíme, či nás tréner dá dohromady. Zatiaľ som ešte s nikým z klubu poriadne nehovoril, čaká ma to v najbližších minútach,“ dodal slovenský krídelník.

////

Keďže Peter Forsberg sa s Coloradom dohodol v 22-hodinovom predstihu, úradných osem hodín do fiktívneho gongu o 15.00 východného amerického času (21.00 SEČ) patrilo Hossovi, všetok záujem médií i verejnosti sa točil okolo neho.

On a najmä Montreal boli témou už v pondelok, keď slovenská hviezda musela zámorským reportérom trpezlivo odpovedať na otázky týkajúce sa aj rôznych dohadov a klebiet. Schuti sa zasmial, keď sa ho spýtali na špeciálne rukavice vo farbách Canadiens, ktoré si vraj už dopredu objednal minulý týždeň.

„Neviem kto toto zariadil, ale je to na zasmiatie. Dokonca mi kdesi ktosi prehodil, že ma vraj videli na montrealskom letisku. To bol teda ďalší dobrý vtip,“ konštatoval Hossa, ktorý v kanadskom meste naozaj bol. Jeho už bývalý tím Atlanta Thrashers tam priletel v pondelok na utorňajší zápas proti Canadiens…

Napokon sa veci vyvinuli v prospech Pittsburghu, kde sa rysuje naozaj „smrtonosný“ útok Hossa-Crosby-Malkin, minimálne v presilovkách. Slovák môže hrať aj s inými kolegami, svoju kvalitu majú ďalší mladík Jordan Staal, či rutinéri Petr Sýkora a Gary Roberts. V obrane hrá prím presilovkový stratég Sergej Gončar, či veterán Darryl Sydor a v uzávierke tučniaci získali z Toronta aj Hala Gilla. V bránke sa po dlhšom zranení vracia talentovaný Marc-Andre Fleury.

Po odchode generácie Bondru a Pálffyho je Marián Hossa už tri roky najvýraznejšou slovenskou postavou v NHL. V základnej časti vlani dosiahol hranicu 100 bodov (43+57), bol 6. najproduktív­nejším hráčom a 5. najlepším strelcom súťaže.

Momentálne ho zdobí bilancia 638 bodov (296 gólov + 342 asistencií) v 689 zápasoch základnej časti, v play off odohral 55 súbojov, získal 35 bodov (13+22). 

Svoju kariéru Hossa odštartoval a veľkú časť aj odohral v Ottawe. Po výluke v lete 2005 zmenil dres do Atlanty. Americký a kanadský klub NHL uskutočnili transfer slovenského krídelníka a obrancu Grega DeVriesa výmenou za útočníka Danyho Heatleyho.

Hossa sa len niekoľko hodín predtým tesne vyhol arbitrážnemu konaniu, keď podpísal kontrakt na tri roky s garanciou lukratívnych 18 miliónov dolárov. Túto sumu Ottawa nebola ochotná zaplatiť, preto sa s vedením Atlanty ešte pred arbitrážou dohodla na okamžitej výmene, ale do jej termínu nemohla vykonať transakciu. Celý „trejd“ vošiel do dejín ako paradoxný, keďže Atlanta za 13,5-miliónového hráča získala o 5 miliónov viac ohodnoteného a k tomu skúseného a uznávaného beka.

Transakcia bola príkladom bizarnosti trhu s voľnými hráčmi NHL, vyplývajúcej najmä zo zavedenia platového stropu klubov. Ottawa už mala uzavreté zmluvy v hodnote 31 miliónov, Hossov kontrakt by ju bol pritlačil tesne k 39-miliónovému limitu. Naopak v Atlante, pomerne novom klube NHL, mali v perspektívne budovanom kolektíve finančného priestoru dosť.

Hossa v prvom roku zmluvy inkasoval 5 miliónov, v sezóne 2006/2007 6 miliónov a teraz mu príslušnú čiastku zo 7 miliónov doplatia pittsburskí tučniaci.

debata chyba