Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svatoš: Vo vojne je Budaj lepší

Ako nováčik zažiaril, keď mu na strelenie 32 gólov stačilo 61 zápasov. V minulej sezóne sa však trápil a pár zápasov si dokonca odsedel v hľadisku. Vedenie Colorada však Marekovi Svatošovi naďalej verí. Avalanche predĺžili so slovenským útočníkom zmluvu o jeden rok a zvýšili mu plat o 150 000 dolárov na 1,2 milióna.

30.07.2007 05:59
debata

Ako ste spokojný s kontraktom, ktorý vám ponúkli?
Dali mi kvalifikačnú zmluvu, ale určite som nečakal, že mi plat navýšia až o takú sumu. Som spokojný, že zostanem v dôverne známom prostredí a nebudem si musieť zvykať na nových hráčov.

Chceli ste sa vyhnúť arbitráži? Rozprávali ste sa o nej s niekým, kto ju už absolvoval?
Arbitráž je pre hráča to najhoršie, čo môže zažiť. Je to krajná možnosť pri nezhode s tímom. Chcel som sa jej vyhnúť a som rád, že sa mi to aj podarilo. Je dobré, že som nemusel podstúpiť tortúru argumetov hráča proti klubu a klubu proti hráčovi. Celú záležitosť som riešil len s mojím agentom. On mi poradil, aby som prijal ponuku Colorada.

Zvažovali ste aj možnosť, že z Colorada odídete?
Tým, že mi ponúkli kvalifikačný kontrakt a udržali si na mňa právo, som už nemohol ísť nikde. Všetko záležalo len na výške zmluvy.

V minulej sezóne od vás po výbornom nováčikovskom vstupe čakali v klube asi viac.
Rok predtým sa mi darilo oveľa viac. Minulá sezóna nebola pre mňa veľmi úspešná. Latku som si postavil príliš vysoko. Streliť v NHL každý rok tridsať gólov nie je jednoduché. Ďalej však bojujem a opäť urobím všetko preto, aby nasledujúci rok bol pozitívnejší ako minulý.

Ako ste prežívali ťažké chvíle, keď sa vám dlho nedarilo skórovať a občas ste sa ani nevošli do zostavy?
Bolo to veľmi ťažké, najmä psychicky. Dovtedy sa mi nikdy nestalo, aby som ako zdravý hráč sedel na tribúne. Na druhej strane som dostal možnosť poučiť sa z chýb. Viem, aký je to pocit pozerať sa na zápas z hľadiska. Verím, že v novej sezóne dostanem od trénera viac času na ľade a presvedčím o svojich kvalitách.

Podržali vás vtedy spoluhráči z kabíny?
Ale áno. Každý sa ma snažil psychicky podporiť. Možno bola chyba, že som bol veľmi frustrovaný z toho, ako sa mi nedarí.

Skúšali ste zmeniť nejaké rituály?
Zmenil som hokejky a aj dosť iných vecí a nič nepomáhalo. Rozhodol som sa, že v novej sezóne budem hrať s takými, ako v tej nováčikovskej.

Čo ste konkrétne zmenili?
Ostal som verný rovnakej značke hokejok, len som zmenil ohnutia čepele.

Mali ste vtedy osobný pohovor s trénerom?
V Colorade to funguje tak, že každý štvrťrok má každý hráč pohovor s trénerom. Mne povedal iba to, že odomňa očakáva viac. To bolo všetko.

Vo februári sa objavili úvahy, že klub vás možno vymení. Ako ste to brali?
Ako realitu. Niektorým hráčom výmena do iného klubu pomôže, iným nie. Ťažko hovoriť dopredu. Na výmenu som bol pripravený. Teraz to vyzerá tak, že si ma chcú podržať. A ja im chcem dokázať, že urobili dobre.

Sledujete obchodovanie na hokejovej burze. Ktorý prestup vás najviac zaujal?
Samozrejme, že ten do nášho tímu. Do Colorada príde Ryan Smyth. Určite prinesie veľa dôležitých a potrebných skúseností. Je to vynikajúci hráč, ktorý nám veľmi pomôže.

Veľa času trávite so spoluhráčom Petrom Budajom. Ako na vás pôsobí?
Peter je skvelý chalan a výborný brankár. A má aj výbornú povahu. Rozumieme si na cestách, počas ktorých bývame spolu na izbe, ale stretávame sa aj mimo hokejových povinností.

Myslíte si, že novú sezónu začne ako brankárska jednotka Avalanche?
V minulej sezóne dokázal, že si zaslúži byť jednotkou. Uvidíme, ako sa zachovajú tréneri, či budú na post jednotky tlačiť Theodora.

Budaj je známy tým, že má veľmi rád počítačové hry. Ste na tom podobne?
Zahrám si ich aj ja. Veľakrát aj proti nemu.

Čo hrávate najčastejšie?
Vojnové hry na play-station.

Kto vyhráva?
On je trochu lepší. Ovláda každú hru a keď nie, tak ju hrá nonstop, kým v nej nie je najlepší (smiech).

Na konci sezóny ste mali problémy so slabinami a klubový lekár vám neodporučil hrať na majstrovstvách sveta v Moskve. Napriek tomu ste štart zvažovali. Prečo? Nebáli by ste sa hrať na šampionáte s vedomím, že klub je proti?
Bolo to náročné rozhodnutie. Nebol som celkom doliečený a mohli sa vyskytnúť problémy, preto som napokon do Ruska necestoval. Mrzí ma to, ale zdravie je prvoradé. Keď budem v poriadku, vždy rád prídem.

Po sezóne ste zostali v Amerike a doliečovali ste si zranené slabiny u špecialistu. Ako vám pomáhal?
Dal mi špeciálne cvičenia, ktorými sa snažím dať sa dokopy. Momentálne sa cítim dobre a nič ma nebolí.

Ako v Colorade bývate?
S priateľkou bývame v byte. Keď som mimo, ako teraz na Slovensku, tak sa oň stará ona.

Boli ste sa už pozrieť v Skalistých horách? Čo vás v Denveri a jeho okolí najviac upútalo?
V Aspene som bol iba raz. Nepatrím do rodiny lyžiarov. Bojím sa zlomeniny, ktorá by mohla ovplyvniť moju hokejovú kariéru. V Denveri sa mi najviac páči počasie. Iba vlani bola veľká snehová pohroma. Inak tam slnko svieti každý deň.

Ako ste trávili dovolenku?
Bol som na dva týždne v Chorvátsku. Jeden týždeň s priateľkou a rodinou a druhý s kamarátmi na lodi. Chodíme tak každý rok a zasa bolo výborne. Morská choroba mi už nehrozí.

Dávate si pred štartom novej sezóny nejaké ciele?
Nechcem si dávať žiadne. Nerád hovorím dopredu o kanadských bodoch. Chcem hrať čo najviac a čo najlepšie.

**====== Marek Svatoš (25) ======

**

Narodil sa 17. júna 1982 v Košiciach. Vo vstupnom drafte v roku 2001 si talentovaného útočníka vybralo z 227. miesta Colorado Avalanche. Vo farbách tohto klubu vstúpil aj do NHL v sezóne 2003/2004. V základnej časti najprestížnejšej hokejovej ligy sveta odohral za Colorado 131 zápasov, v ktorých strelil 49 gólov a na 33 prihral. Bilanciu v play off má 11 stretnutí, jeden gól a päť asistencií. Prvý hetrik v NHL strelil 10. októbra 2005 proti Calgary. Najlepší strelec MS do 20 rokov v roku 2002. Reprezentoval Slovensko na zimnej olympiáde 2006 v Turíne.

debata chyba