Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V NHL sa začínajú arbitráže

Na pár hodín kluby zadupávajú hokejistov pod zem. Vykresľujú ich, akoby ani nevedeli stáť na korčuliach. Agenti naopak hráčov vychvaľujú, že aj legendárny Gretzky vedľa nich vyzerá ako amatér. V NHL sa rozbieha vysoká hra o veľké peniaze. Začínajú sa arbitrážne súdy, ktoré majú hokejistom určiť nové zmluvy.

23.07.2007 05:29
debata

 Na nezávislého sudcu sa hráč alebo klub obracajú vtedy, keď sa nevedia dohodnúť na výške kontraktu. ,,Ale na arbitráž sa oplatí ísť len vtedy, ak je veľký rozdiel medzi tým, čo hráč žiada a čo klub chce zaplatiť," približuje pre Pravdu hráčsky agent Petr Svoboda. Kluby totiž v súdnej sieni svojich zamestnancov neľútostne kritizujú. Hľadajú na nich chyby, aby vysúdili čo najmenší plat. Zástupcovia hráčov na obranu prinášajú desiatky stránok so všetkými faktami, ktoré by klientovi mohli pomôcť. ,,My sa snažíme oprieť najmä o individuálne štatistiky hráča. Treba ukázať, aký prínos znamená pre mužstvo. Je veľká výhoda, ak má hokejista za sebou vydarenú sezónu," dopĺňa Svoboda.

Obe strany prednesú svoju predstavu o výške zmluvy. Účelom je presvedčiť sudcu, prečo má hokejista dostať práve toľko peňazí. ,,Dĺžka uzavretého pojednávania je rôzna. Väčšinou sa však neťahá viac ako dve hodiny. No boli aj šesťhodinové prípady," hovorí agent. Výšku zmluvy určí sudca do troch dní od pojednávania. Väčšinou je na jednu sezónu, najviac môže byť na dva roky. Klub ale má právo verdikt odmietnuť a potom môže hráč podpísať kontrakt s iným tímom NHL.
,,Zaujímavé je, že sudcovia neraz o hokeji vôbec nič nevedia. Preto sa hrá to divadlo a vyťahujú sa veci, ktoré by sa vôbec vyťahovať nemali. Každá strana chce argumentmi ovplyvniť sudcu. Arbitráž je krutá najmä pre hráča. Klub sa ho snaží čo najviac zraziť na kolená," vraví Svoboda.

Jedným z najkrutejších prípadov histórie prešiel pred rokmi brankár Tommy Salo. Vtedajší generálny manažér New Yorku Islanders Mike Milbury ho neváhal označiť za najhoršieho hráča mužstva a zaútočil na jeho duševné prejavy. Salo sa v sieni rozplakal. ,,Proti hráčovi používajú argumenty, že nie je dosť psychicky silný. Pustí lacný gól a zosype sa. Niekedy sú to ozaj nepríjemné osobné útoky. Hokejista to ale osobne brať nemôže. Ide o biznis," vraví agent. Pred sudcom hovoria tvrdé argumenty najmä právnici. Aby potom kluby mohli dať od výpadov ruky preč. My nič, to oni. ,,Ale aj hráč by mal na pojednávaní rozprávať len keď je to nevyhnutné a inak všetko nechať na svojich zástupcov. Vôbec najlepšie je súdu sa vyhnúť. Stalo sa, že arbitráž beztak vážne narušila vzťahy medzi hráčom a klubom. Hokejista po ďalšej sezóne radšej odišiel inde," dokresľuje Svoboda.

Dvakrát prešiel arbitrážou Pavol Demitra. A odchádzal znechutený. ,,Na hráča vyťahujú tie najhoršie veci. Až sa pýtate, ako môžete ďalej v klube hrávať," približoval vtedy vlastnú skúsenosť. Právnici St. Louis Blues elitného hráča podpásovo kritizovali za výkony v zápasoch play-off, v ktorých nastupoval so zlomeným prstom na ruke. Až smiešne zase pôsobili výčitky, že sa jeden z najtvorivejších útočníkov ligy na ľade nebije a má málo trestných minút. Sudca však uznal Demitrove kvality. V roku 2003 mu priklepol jeden z vôbec najvyšších platov – 6,5 milióna dolárov ročne. Posledná ponuka od St. Louis bola slabšia o 300-tisíc.
Ťah s nezávislým sudcom vlani naopak nevyšiel inému špičkovému slovenskému útočníkovi Ladislavovi Nagyovi. Pol hodinu pred pojednávaním mu manažment Phoenixu Coyotes núkal ročný kontrakt na 3,4 milióna dolárov. Majster sveta z Göteborgu ponuku odmietol. Chyba. V jeho neprospech zrejme zahrali časté zranenia a sudca mu priklepol o 400-tisíc menej.

Teraz čaká adrenalín v súdnej sieni aj na útočníka New Yorku Rangers Marcela Hossu a obrancu Washingtonu Capitals Milana Jurčinu. Až do začiatku arbitráže v Toronte však majú možnosť dohodnúť sa s klubom. Aby sa vyhli slovnej prestrelke.

debata chyba