Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Expert na Montreal načrtol scenáre pre Slafkovského. Čo vraví logika?

Deväť zápasov má za sebou. Nie je to žiadne okrúhle číslo, ale pre hráča s nováčikovským kontraktom je to dôležitý míľnik. Juraj Slafkovský je momentálne v tejto situácii. Buď si ho Montreal Canadiens nechá v tíme a aktivuje prvý rok jeho nováčikovského kontraktu alebo ho pošle na farmu do AHL.

07.11.2022 10:54
Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský v drese Montrealu Canadiens.
debata

Kanadský hokejový expert Marc Dumont z portálu montrealhockeynow tvrdí, že toto je ideálny čas na zhodnotenie aktuálnej situácie. Spravil tak vo svojom pravidelnom stĺpčeku a slovenského „obra“ rozobral do špiku kosti.

„V súčasnosti má Slafkovský hernú minutáž 11:05, čo je druhý najmenší priemerný čas na ľade spomedzi všetkých útočníkov. Iba Michael Pezzetta odohral menej. Aj to len o sekundu. Nehovoriac o tom, že odohral iba jeden zápas,“ začal svoju úvahu Dumont.

Slafkovský dal v deviatich zápasoch tri góly, pričom veľký priestor naozaj nedostával. Dokonca ani v presilovkách. Tréner Msrtin St. Louis tvrdí, že bude pre neho lepšie, ak sa bude na hru v početnej výhode najprv pozerať zo striedačky. Napriek tomu ho už párkrát do presilovky nasadil.

„Celkovo dostal v početnej výhode dve minúty a 43 sekúnd. Iba Jake Evans odohral menej. Slafkovský hrá najčastejšie v štvrtej lajne, popri Evansovi, čo nie je práve najvhodnejšia pozícia na vytváranie ofenzívnych príležitostí,“ pokračoval.

Gólový večer Juraja Slafkovského proti Vegas Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Juraj Slafkovský oslavuje gól so spoluhráčmi z...

Z jeho 99 minút na zámorskom ľade odohral Slafkovský 59 práve s Evansom, dvadsať s Mikeom Hoffmanom a sedemnásť s Remom Pitlickom. „Celkovo je však kvalita jeho spoluhráčov z útoku dosť slabá. Cieľom nie je zo Slafkovského vychovať defenzívneho útočníka, úlohy, ktoré dostal, nie sú ideálne pre rozvoj ofenzívne talentovaného hráča,“ zamýšľa sa Dumont.

„Existuje príslovie, ktoré hovorí, že ak chcete, aby sa hráč stal ako jeden z jeho spoluhráčov, mali by ste ich umiestniť vedľa seba. Aby ste im umožnili učiť sa priamo od zdroja,“ dodal zaujímavú myšlienku.

Podľa neho má Slafkovský napriek náročným úlohám dobré výsledky. Predovšetkým v defenzíve sa mu štatisticky darí, jedine Jonathan Kovacevic má vraj z útočníkov v defenzívnej činnosti väčší vplyv na tím.

„Jeho ofenzívna hra je však iná vec,“ píše Dumont.

Slafkovského tri góly v deviatich zápasoch sú podľa neho v tejto chvíli neudržateľné. Na súperovu bránku vyslal zatiaľ deväť striel, z toho sedem v rovnovážnom stave na ľade. „Je nerozumné očakávať, že bude aj naďalej skórovať z 33 percent všetkých striel,“ naznačuje expert.

Slafkovský Čítajte viac Juraj, načo máš druhú ruku? Vo vzduchu vraj visí pre Slovákov zlá správa

„Keď je na ľade, Canadiens vo všeobecnosti veľa nestrieľajú, zároveň aj súperi strieľajú menej, čo naznačuje, že Slafkovského obrannú hru naozaj netreba podceňovať. Spravil však veľký pokrok v malých detailoch – najmä v útočnom pásme. Svoj prirodzený talent a veľkosť využíva vo svoj prospech oveľa častejšie, než tomu bolo v prvých zápasoch,“ napísal expert.

A teraz to podstatné… „Otázkou zostáva, či je jeho solídna, no zároveň neokázalá hra, dostatočná na to, aby sa udržal v NHL?“ pýta sa Dumont.

„Martin St. Louis zvolil k Slafkovskému pomalý a stabilný prístup, pokiaľ ide o jeho začlenenie do ľadových vôd NHL. Je to logický prístup, ktorý vo všeobecnosti prospieva väčšine nováčikov. Nie je však cieľom rozvíjať Slafkovského ako hráča štvrtej lajny. Cieľom je rozvinúť ho natoľko, aby sa v dohľadnej budúcnosti mohol výrazne presadiť v prvých dvoch formáciách. Na to ale potrebuje dlhší čas na ľade,“ pripomenul.

Dumont píše, že ak by sa Montreal rozhodol minúť prvý rok jeho nováčikovskej zmluvy a Slafkovského si udržal v prvom tíme, mali by mu dávať viac príležitostí. „Vrátane presiloviek, v ktorých už ukázal, čoho je schopný,“ zamyslel sa.

5. Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovského vstup do NHL: prekonal aj Crosbyho, môže vyrovnať McDavida

„Logika vraví, že Slafkovský by dostal viac minút v AHL. Zároveň by sa posunula platnosť jeho zmluvy a to by pomohlo Canadiens v ich dlhodobých plánoch. Logika však tiež navráva, že jeho doterajšie výsledky v NHL naznačujú, že je pripravený na viac minút v tejto súťaži,“ doplnil.

„Nie je to jednoznačná situácia. Ak mu však Montreal nedokáže dať väčší priestor, ktorý si v tejto chvíli zaslúži, potom ho dostane v Lavale v AHL. Mal by tam dobrú pozíciu na to, aby pokračoval vo svojom rozvoji,“ vyhodnotil situáciu Dumont.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský