Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Toto musia ľudia vedieť. Svatošova manželka pred smutným výročím prehovorila

Od smrti Mareka Svatoša uplynulo šesť rokov. Slovenský hokejista zomrel vo veku 34 rokov vo svojom dome v coloradskom Lone Tree.

05.11.2022 06:40
Marek Svatoš Foto:
Marek Svatoš v drese Colorada v novembri 2009.
debata (1)

Ako v tom čase informoval denník The Denver Post, pitva preukázala, že niekdajší útočník mal v tele kodeín, morfín a lieky proti úzkosti.

Oficiálnou príčinou smrti bolo neúmyselné predávkovanie. Zanechal dve deti a manželku Dianu. Tá poskytla pred smutným výročím sériu rozhovorov pre portál TSN. Chcela verejne prehovoriť o živote a smrti svojho manžela.

Americká dizajnérka zdôraznila, že „to bolo komplikovanejšie, ako vykresľovali správy v médiách“. Tie podľa nej priniesli aj nesprávny dátum úmrtia manžela. Namiesto 4. novembra 2016 uvádzajú internetové zdroje 5. november.

Marek Svatoš v obrazoch Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Košický útočník Marek Svatoš sa snaží prejsť...

Prezradila, že v čase úmrtia už bývalý útočník trpel chronickou traumatickou encefalopatiou (CTE). Ide o degeneratívne mozgové ochorenie, ktoré sa vyskytuje u športovcov kontaktných športov následkom opakovaných úrazov hlavy.

Podľa Diany utrpel Svatoš počas kariéry v NHL najmenej šesť otrasov mozgu a prinajmenšom rovnaký počet operácii.

"Chcem, aby ľudia vedeli, že Marek bol dobrý človek, ktorý miloval svoju rodinu a rozhodnutia robil následkom CTE, nie preto, že by bol zlou osobou.

Neviem, koľkokrát som ho počula povedať ‚svetlá zhasli‘ po tom, čo mal otras mozgu. Počula som to toľkokrát, že som si túto vetu zapamätala," začala svoje rozprávanie.

So Svatošom sa zoznámili v roku 2004 počas jeho nováčikovskej sezóny NHL v Denveri, zosobášili sa o tri roky neskôr.

Marek Svatoš Čítajte viac Marek Svatoš bol hladný vlk, ale pribrzdili ho zranenia. Odišiel priskoro

„Marek nikdy netúžil byť stredobodom pozornosti. Nenávidel byť vo svetle reflektorov. Ak odohral skvelý zápas, v podstate prosil novinárov, aby urobili rozhovor s niekým iným, len nie s ním.

Bol to typ človeka, ktorý sa rád smial a robil si žarty, najčastejšie zo mňa. Rozlúčil sa a odišiel z domu, na tréning, potom prešiel okolo bloku a zaparkoval, než sa vrátil dovnútra a pokúsil sa ma vystrašiť na smrť. Vždy sa na tom bavil so svojím typickým šibalským úškrnom na tvári,“ spomína Diana.

Svatošov mozog po smrti darovala Bostonskej univerzite na výskum, ktorý ukázal, že mal druhé zo štyroch štádií CTE.

„Hoci sa štádium 2 považuje za miernu formu CTE, často sa vyznačuje výraznými zmenami nálady a správania a niekedy aj stratou pamäti. Pán Svatoš trpel ťažkou depresiou a stratou pamäti, ktorá sa začala vo veku 25 rokov a časom sa zhoršovala,“ uviedla neuropatologička Ann McKeeová pre TSN.

Podľa tohto zdroja je jeho posmrtná diagnóza prekvapujúca, pretože bol známy ako strelec a tvorca hry. Jeho kariérne maximum v jednej sezóne bolo 60 trestných minút.

CTE však nepochádza len z otrasov mozgu, ktorú môžu hráči utrpieť na ľade, ale aj z opakovaných úderov do hlavy a kolízií, ktoré sa bežne vyskytujú počas hry.

Krásne arény v NHL. Od najmenšej až po... Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
Hokejové arény v NHL stoja naozaj za to....

Diane diagnóza CTA pomohla pochopiť správanie jej manžela. Ten sa ľahko rozrušil a často zabúdal:

„Nehovorím o tom, že by zabudol vyniesť odpadky, ale o rozhovoroch s ním, v ktorých sa o päť sekúnd vrátil a spýtal sa: ‚O čom sme hovorili?‘ Stalo sa to trikrát za sebou. Išlo to do extrémov.“

Stal sa závislým od oxykodónu, narkotického opioidu na zmiernenie bolesti. Podľa manželky mu ho podávali lekári, či už v hokejových tímoch, alebo mimo nich, aby mu pomohli zotaviť sa zo zranení:

„Vytvoril si návyk. So všetkými otrasmi mozgu a bolesťou išlo o hrozivé spojenie.“

Niekoľko mesiacov pred smrťou sa jej Svatoš zdôveril, že na utíšenie bolesti siahol po heroíne. A pokúsil sa o samovraždu. Zo závislosti sa liečil trikrát.

"Rozhodol sa, že to neurobí sebe ani svojej rodine a ľudia to musia vedieť, poznať celý jeho príbeh. Jedným z hlavných dôvodov, prečo ho chcem vyrozprávať, je, že chcem pomôcť iným rodinám hráčov NHL.

Hovorí zo mňa láska, ale liga môže urobiť pre hráčov počas ich kariéry a po nej viac. Keď sa liečia, súťaž môže sledovať ich, ako aj manželky. Aby (zástupcovia NHL) videli, ako sa veci majú," vyzvala Diana.

Marek Svatoš na reprezentačnom tréningu v... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
Marek Svatoš Marek Svatoš na reprezentačnom tréningu v decembri 2010.

Profiliga má podľa jej slov stále na čom pracovať z hľadiska pomoci pre hráčov po ich kariére.

„Celý život trénujú, aby sa stali profesionálnymi hokejistami, potom sa to skončí a oni a ich rodiny začnú mať problémy. Byť úprimný v tom, aký veľký problém to je, by bol zo strany NHL dobrý prvý krok,“ kritizuje vedenie súťaže za zľahčovanie problému otrasov mozgu.

Ako pripomína spomínaný portál, lekári uskutočnili analýzu mozgov štrnástich zosnulých hráčov. Trinásti mali CTE – vrátane legendárneho Stana Mikitu. Ďalšie informácie bude mať do šiestich mesiacov.

NHL v súvislosti s chorobami spojenými s kariérou čelila podľa informácií z roku 2018 žalobám 318 bývalých hráčov. Prisúdili im takmer 19 miliónov dolárov.

TSN uvádza, že NHL verejne neuznala súvislosť medzi zraneniami hlavy utrpenými pri hraní hokeja a dlhodobými kognitívnymi poruchami. Hovorca ligy portálu neodpovedal na žiadosť o vyjadrenie.

Kto bol Marek Svatoš

Košičan Marek Svatoš začínal s hokejom v rodnom meste na východe Slovenska, v mládežníckych kategóriách patril k obrovským talentom. Už ako 18-ročný sa tento pravý krídelník pobral do zámoria, v roku 2001 ho draftovalo Colorado Avalanche z 227. miesta.

V sezóne 2001/2002 vyhral s mužstvom WHL (Western Hockey League) Kootenay Ice prestížny Memorial Cup. V NHL debutoval v sezóne 2003/2004, za Colorado vtedy odohral štyri zápasy. Nasledujúci ročník účinkoval na farme „lavíny“, v tíme Hershey Bears.

Kariéru ukončil Marek Svatoš v drese Košíc.... Foto: TASR, Milan Kapusta
Marek Svatoš Kariéru ukončil Marek Svatoš v drese Košíc. Snímka je zo zápasu proti Banskej Bystrici v septembri 2013.

Stabilným hráčom prvého tímu Avalanche bol v ročníku 2005/2006, keď v 61 zápasoch strelil 32 gólov a s 18 asistenciami zaznamenal dovedna 50 kanadských bodov. V marci 2006 však utrpel zlomeninu v oblasti ramena a sezóna sa pre neho skončila predčasne.

Hoci sa Svatoš v produktivite už v NHL nedostal nad 50 bodov, hviezdil aj v sezóne 2007/2008 – v 62 zápasoch ako najlepší strelec Colorada strelil 26 gólov, roztrhol si však krížny väz v kolene a vynechal celý zvyšok spomenutého ročníka. V júli podpísal s Coloradom zmluvu na ďalšie dva roky.

V sezóne 2008/2009 si tri zápasy pred koncom základnej časti poranil ruku, čím sa opäť pre neho skončila sezóna predčasne. V nasledujúcom ročníku pre problémy so slabinami a pre bolesti v hrudnej oblasti odohral len 54 zápasov.

Po vypršaní kontraktu s Avalanche sa rozhodol pre návrat do Európy a stal sa hráčom ruského klubu Avangard Omsk, v ktorom v 19 zápasoch zaznamenal len 3 góly a 5 asistencií. Vedenie s ním preto ukončilo spoluprácu.

Marek Svatoš v drese Colorada. Foto: SITA, AP
Marek Svatoš Marek Svatoš v drese Colorada.

Následne sa Marek Svatoš vrátil do Ameriky, kde podpísal zmluvu so St. Louis Blues. Tento klub ho však umiestnil na waiver listinu, z ktorej si ho „stiahol“ Nashville.

V tej sezóne 2010/2011 sa z Predators presunul do tímu Ottawa Senators, kde absolvoval posledné duely v rámci svojho účinkovania v NHL. V zámorskej profilige odohral celkovo 358 zápasov, v ktorých strelil 102 gólov a pridal 77 asistencií.

Sezónu 2011/2012 vynechal, doliečoval si zranenia. Pred ďalším ročníkom neuspel v prípravnom kempe Floridy, o reštart kariéry sa pokúsil neskôr v Slovane Bratislava, s „belasými“ sa dohodol v januári 2013 do konca sezóny.

Posledným pôsobiskom Svatoša bol symbolicky jeho materský klub HC Košice, v drese „oceliarov“ získal v ročníku 2013/2014 majstrovský titul. Svatoš sa oženil s americkou dizajnérkou Dianou, usadili sa v Denveri. Bol otcom dvoch detí. (Pravda, SITA)


Tabuľky NHL

(šípkou dolu prepínate poradie v konferenciách a divíziách)

Standings provided by Sofascore

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Marek Svatoš #CTE