Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj legendy čakali. Slafkovský stále môže byť rýchlejší ako Hossa

Nemá za sebou hviezdny vstup do NHL. Ani náročných fanúšikov Montrealu Canadiens si zatiaľ nezískal. Žiadne góly. Žiadne skvostné prihrávky.

20.10.2022 15:00
Tomáš Tatar Foto:
Tomáš Tatar v družnom rozhovore s montrealskými mladíkmi - Jurajom Slafkovským a Filipom Mešárom.
debata (2)

Len štyria Slováci v minulosti skórovali pri premiére v profilige. Už nejaký ten týždeň vieme, že Juraj Slafkovský tento zoznam nerozšíril. Pri debute sa dostal k jedinej neúspešnej strele na bránku, v nasledujúcich troch stretnutiach ďalšiu nepridal.

Na jeho obranu: v Montreale nemá dostatok príležitostí. Naposledy hral dokonca vo štvrtom útoku a na ľade bol menej ako desať minút. K slovu sa nedostáva ani pri presilovkách a sedí na striedačke.

Juraj Slafkovský Čítajte aj Slafkovský mení bývanie, kouč vysvetlil dôvod. Prezradil aj zloženie formácií

Rečou čísiel: štyri zápasy, nula kanadských bodov, jedna mínuska a iba jediná strela na bránku. Priemerný čas na ľade je desať minút a 41 sekúnd. No azda ten najdôležitejší číselný údaj – stále má iba osemnásť rokov a v NHL zbiera prvé skúsenosti.

„Slafkovský má kvalitu a Montrealu môže v budúcnosti pomôcť. Ale potrebuje čas, pretože nie je ničím výnimočný. V repertoári nemá výnimočnú zručnosť odhliadnuc od toho, že je mohutný a fyzicky silný,“ povedal pred pár dňami Joël Bouchard, uznávaný tréner, ktorý kedysi pôsobil aj v štruktúrach Canadiens.

„Navyše nie je ani úžasný korčuliar, ani veľmi obratný. Má dobrú strelu, ale keďže mu zatiaľ chýbajú skúsenosti, nevie ju dostatočne využiť,“ dodal v podcaste televízie TVA Sports.

Koľko zápasov potrebovali na prvý bod v NHL Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Marián Gáborík (Minnesota Wild) - jeden zápas...

Kvarteto Slovákov

Názory na Slafkovského sa po úvodnej porcii zápasov rôznia. Niektorí fanúšikovia vyzývajú klub, aby nechal Slováka poriadne sa zoznámiť so zámorským hokejom na farme, iní sa ho zastávajú. Košičan vraj len potrebuje čas a Montreal aj tak lepších, ako je on, nemá.

Kanadské hokejové prostredie je mimoriadne náročné, viacerí bývalí hráči Slafkovskému už vopred radili, aby vypol televíziu, nesledoval internet, aby si nepripúšťal okolitý tlak, lebo „ho zomelie“. Začiatky v NHL sú jednoducho náročné. Menšie klzisko, nové prostredie, iná mentalita.

Shane Wright Čítajte aj Rus ho poslal na mantinel, Wrighta to nerozhodilo. Má prvý bod v NHL

Ťažké to však mal kedysi aj Pavol Demitra. Najprv sa pretĺkal na farme Ottawy, neskôr, v prvom zápase NHL, nastúpil v útoku s Vladimírom Růžičkom a Alexejom Jašinom.

Proti St. Louis strelil aj svoj prvý gól. Hneď v druhom zápase si však zlomil nohu a po vyzdravení veľkú časť sezóny odohral na farme Prince Edward Island Senators v AHL.

Aj Tomáš Tatar patrí medzi hŕstku Slovákov, ktorí sa presadili hneď na úvod. Rodák z Dubnice na svoj gól určite nezabudne, veď ho dal na Silvestra 2010. V rovnaký deň ho Detroit povolal z farmy.

„Naozaj som bol prekvapený. Zavolal si ma tréner Curt Fraser a povedal mi, že by som mal hrať dnes večer za Red Wings. Na zápas som bol pripravený. Bol som trochu nervózny, po niekoľkých striedaniach som sa však cítil oveľa lepšie,“ vravel vtedy.

Podobnú spomienku má aj Marcel Hossa. S tímom Albany River Rats v stredu večer vyhrali 4:2 a on strelil dva góly. Po zápase sa výprava vracala domov autobusom a mladšieho z bratov Hossovcov na pokyn zhora vyložili v Montreale. Vo štvrtok ráno už trénoval s Canadiens a večer proti N.Y. Islanders dal veľký gól. Písal sa rok 2002. Ten puk má však dodnes.

Mimochodom, jeho slávnejší brat Marián, čerstvý člen Siene slávy NHL, sa tešil až v deviatom dueli profiligy.

Najstarší i najrýchlejší

No ešte jeden Slovák sa presadil už pri premiére. Marián Gáborík mal v tú pamätnú noc osemnásť rokov a 235 dní. Stalo sa tak 6. októbra 2000 v zápase Minnesoty proti Anaheimu. Tento zásah bol zároveň aj prvým gólom v histórii Minnesoty Wild.

Keď debutoval Slafkovský, mal o 39 dní menej ako Gáborík.

Vo svojom druhom stretnutí v NHL sa presadili Tomáš Jurčo, Marko Daňo i legendárny Stan Mikita v roku 1958. Z bratského tria Šťastných bol najrýchlejší ten najstarší – Marián. Tiež dal gól v druhom zápase, najmladšiemu Antonovi sa to podarilo vo štvrtom a najslávnejšiemu Petrovi, ktorý spolu s Waynom Gretzkym v 80-tych rokoch dominovali celej NHL, až v deviatom.

A keď sme už pri slávnej 99-ke, aj tá sa presadila až na tretí pokus. Taký Mario Lemieux to v roku 1984 dokázal nielen že v prvom zápase, ale dokonca mu to tam padlo aj z prvej strely.

Absolútnym suverénom je v tomto smere Kanaďan Gabriel Vilardi. V sezóne 2019/2020 skóroval za Los Angeles Kings pri svojej premiére už v desiatej sekunde zápasu. Gus Bodnar dosiahol takmer to isté v roku 1943 – trvalo mu to iba o päť sekúnd dlhšie.

A čo taký Bernie Ruelle? Ten dal gól v prvom zápase za Detroit 31. októbra 1943. Proti New Yorku Rangers sa presadil až v tretej tretine v čase 19:59, teda len sekundu pred koncom duelu. Následne odohral ešte jeden zápas a v NHL o ňom viac nepočuli.

Do dnešného dňa skórovalo pri premiére až 631 hráčov, 52 z nich dalo po dva góly, šiesti si dovolili hetrik a Auston Matthews ešte niečo navyše – štyri góly.

Suchého suchoty

Ako to však v živote chodí – sú takí aj takí. Ani v NHL nie sú všetci hráči na to, aby dávali góly. Koľkí by o tom vedeli rozprávať. Trebárs obranca Radoslav Suchý. Ten sa prvýkrát dočkal až v 152. dueli profiligy – dlhšiu šnúru majú na konte už iba štyria hráči.

Slováci, ktorí vkročili do NHL priamo z extraligy Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
IVAN ČIERNIK
Dnes už 44-ročný niekdajší...

Nechceným rekordérom je Američan Dave Hale. Tento bývalý obranca má dnes už 41 rokov a kariéru dávno za sebou. Svojho času to však bolo jedno malé trápenie. Aj keď tam nebol vyslovene na góly, tak dlho čakať určite nechcel.

Jeho rekordný zápis je neuveriteľných 231 zápasov. Skóroval až v šiestej sezóne v drese Phoenixu Coyotes. Následne sa uňho akoby s gólmi roztrhlo vrece a v rovnakom ročníku pridal ďalšie dva.

Potom už nič.

To však určite nie je zoznam pre Juraja Slafkovského. Dnes v noci nastúpi na ďalší, preňho v poradí už piaty zápas v NHL. A tak zajtra ráno môže byť všetko inak.


Tabuľky NHL

(šípkou dolu prepínate poradie v konferenciách a divíziách)

Standings provided by Sofascore

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský