Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejový blázon pije iba vodu. V NHL ho vyvážili zlatom

Pred pár mesiacmi zodvihol nad hlavu slávny Stanleyho pohár, nedávno zasa podpísal lukratívnu zmluvu. Najštedrejšiu, akú kedy hokejista dostal. Najlepšie zarábajúci hráč sa odteraz nevolá Connor McDavid, ale Nathan MacKinnon.

17.10.2022 14:00
Nathan McKinnon Foto:
Nathan MacKinnon.
debata

Hviezda Colorada Avalanche.

Kanadský superman sa upísal svojmu tímu na osem rokov. Za ten čas zarobí 101 miliónov dolárov. S priemerným príjmom 12,6 milióna na sezónu bude na vrchole hokejového sveta. Mala poznámka: to všetko až od začiatku sezóny 2023/2024, v tej nadchádzajúcej pravdepodobne nebude ani medzi stovkou najlepšie platených.

Aj to je život profíka v najlepšej hokejovej lige na svete. O dobrú zmluvu sa bojuje dlho.

Jedine vodu

MacKinnon je absolútny profesionál, detailista, ktorého prístup k hokeju akoby hraničil s niečím až nezdravým. „Ako dieťa som sa občas správal ako psychopat. Jediné, po čom som túžil, bolo dostať sa do NHL,“ vraví dnes 27-ročný útočník.

Bol jednotkou draftu 2013. Do NHL vhupol rovnými nohami, v posledných piatich sezónach pokoril hranicu jedného kanadského bodu na zápas. Lepšie sú na tom iba McDavid a Nikita Kučerov.

Trikrát sa MacKinnon ocitol medzi trojicou uchádzačov o Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča. Naposledy nazbieral v základnej časti 88 (32+56) bodov v 65 dueloch. Hrať s ním v jednom mužstve je privilégium, no ťažká skúška zároveň.

„Nathan je ako Michael Jordan. Nechcem to priamo porovnávať, ale jeho spôsob myslenia je podobný. Voči spoluhráčom sa dokáže správať ako blázon. Ak to akceptujete, v konečnom dôsledku sa z vás stane lepší hokejista. Ak to však neprijímete, tak ste mimo hry,“ zamyslel sa pre ruské médiá na adresu kanadského útočníka Nikita Zadorov.

Nathan McKinnon. Foto: Profimedia
Nathan McKinnon Nathan McKinnon.

MacKinnon je však prísny predovšetkým k sebe. Má vlastného kuchára, drží bezlepkovú diétu, okolo mlieka chodí ďaleko a spoluhráči o ňom tvrdia, že by si nedal ani za hlt obyčajnej limonády. Jedine čistú vodu.

Pre Colorado sa od budúcej sezóny mnoho vecí mení. Bude patriť do skupiny tímov, ktoré majú vo svojom strede hráča s priemerným platom viac ako desať miliónov. No teraz jedna zlá správa do Denveru, mesta, v ktorom klub pôsobí. Stanleyho pohár dosiaľ nevyhralo žiadne mužstvo, v ktorom by hral desať a viacmiliónový hokejista.

Je to preto, že v NHL fungujú platové stropy. Princíp je jednoduchý – čím viac dáte jednému, o to menej zostane pre ostatných. V blížiacej sa sezóne žiadny z klubov na mzdy nesmie minúť viac ako 82,5 milióna. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sú najlepší hokejisti síce bohatí, ale k najbohatším športovcom majú stále predsa len ďaleko.

Tenisový paradox

Magazín Forbes každoročne zverejňuje rebríček najlepšie zarábajúcich športovcov na svete. Hokejistu v ňom nenájdete. Aspoň v prvej stovke nie.

Hoci má basketbalista LeBron James – ktorý čoskoro začne v NBA svoju dvadsiatu sezónu – už to najlepšie za sebou, je to on, kto bol aj vlani na čele. Los Angeles Lakers mu posiela na účet 37 miliónov ročne, no sú to sponzori, ktorí z neho robia najbohatšieho atléta. Prispievajú mu ďalšími 90 miliónmi.

James je najlepším a zároveň najpopulárnejším basketbalistom uplynulej dekády a Amerika je zasa krajina, kde sa točia najväčšie peniaze. K Lionelovi Messimu, hoci mu v Paríži platia dvakrát toľko, ako Jamesovi v L.A., sponzori nie sú ani zďaleka takí štedrí. Tretím v rebríčku je portugalský futbalista Cristiano Ronaldo, štvrtým Brazílčan Neymar.

Lionel Messi. Foto: TASR/AP, Manu Fernandez
Lionel Messi Lionel Messi.

Aj keď by sa mohlo zdať, že futbal je suverénne najvýnosnejším športom, pravdou je, že do elitnej stovky boháčov sa dostali iba trinásti hráči zo zeleného trávnika. Prim hrá NBA a 35 basketbalistov z nej.

Šport je plný paradoxov. Predovšetkým, keď ide o peniaze. O tom, že športová forma s vysokými príjmami často nemá nič spoločné, svedčia napríklad tenisti. Do rebríčka sa „prebili“ traja – ôsmy Roger Federer vlani prakticky vôbec nehral, na turnajoch zarobil iba 700-tisíc, no sponzorské zmluvy mu vyniesli až 85 miliónov. Naomi Osaková a Serena Williamsová toho tiež pramálo vyhrali, prvá je však tvárou viacerých japonských a druhá zasa amerických korporátnych gigantov.

Po Novakovi Djokovičovi, ktorý siahal na kalendárny Grand Slam, ani stopy…

Ale späť na ľad. Z hokejistov sa do stovky podľa Forbesu nedostal nikto. Ani zďaleka. Neznamená to však, že byť dobrým hokejistom sa neoplatí. Priemerný hráč zámorskej profiligy si za rok zarobí tri milióny dolárov. Menej síce ako priemerný basketbalista (NBA), bejzbalista (MLB), no viac ako americký futbalista (NFL).

Okrem MacKinnona dostáva na ľade viac ako dvanásť miliónov už iba hviezdny McDavid z Edmontonu Oilers. Avšak každý z desiatky najlepšie platených hokejistov zarába viac ako desať miliónov ročne. Sú v nej aj traja Európania – 3. Arťom Panarin (Rus., N.Y. Rangers, 11,6 mil.), 5. Erik Karlsson (Švéd., San Jose Sharks, 11,5) a 6. Leon Draisaitl (Nem., Edmonton, 11,3).

Veľké dane

Toto sú však ročné príjmy, tým kariérnym kraľuje Sidney Crosby, ktorý zarobil dovedna takmer 147 miliónov. Hneď za ním sú Jaromír Jágr a Alexander Ovečkin. Na 17. mieste možno prekvapí Marián Gáborík (103 mil.). Stovku tesne prekročil aj Zdeno Chára.

Zdeno Chára. Foto: ELSA / Getty images / Profimedia
555446133 Zdeno Chára.

Z aktívnych slovenských hokejistov v NHL to momentálne najlepšie vynáša Tomášovi Tatarovi – 5,2 mil. za rok, celkovo si prišiel už na 36 miliónov. Mimochodom, najlepší hokejista všetkých čias – Wayne Gretzky – si za celú kariéru pripísal 46 miliónov, Peter Šťastný, hviezda 80. rokov, iba necelé tri.

Lenže nie všetko, čo je na papieri, nakoniec skončí aj v peňaženke. Nielen hokejoví profesionáli, ale špičkoví športovci všeobecne, platia oveľa väčšie dane ako bežní smrteľníci. V NHL to je v mnohých prípadoch dovedna viac ako 50 percent, čo znamená, že z desiatich miliónov štát ihneď zhltne päť.

Závisí to samozrejme aj od toho, za ktorý tím hokejista hrá. Kanada má vo všeobecnosti vyššie daňové sadzby – zatiaľ čo hráč Montrealu Canadiens neuvidí 53 percent z podpísaného kontraktu, na Floride či v Texase to je menej ako štyridsať.

Top 20 hráčov s najvyššími zárobkami v tenise Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Dominic Thiem - Rakúsko, 28 926 837 dolárov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Colorado Avalanche #Nathan MacKinnon