Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovák prišiel za Slovákom. V Montreale boli z milého stretnutia nadšení

V minulosti odohral za slávny Montreal Canadiens viac ako štyri sezóny. Teraz sa do najhokejovejšieho mesta za morom vrátil, aby mohol sledovať premiéru svojho krajana v slávnom červenom drese.

13.10.2022 09:22
debata

Richard Zedník, niekdajší útočník, ktorý má na konte takmer osemsto duelov v NHL, v noci sledoval Juraja Slafkovského. Stretol sa s ním už v šatni, kde si ho odchytili aj tamojší kanadskí novinári.

Tých – samozrejme – zaujímalo, aký ohlas má na Slovensku nedávna draftová jednotka, ktorú si vybral Montreal.

„Bol naším najlepším hráčom na olympiáde, má len sedemnásť rokov. Aj pre môjho syna to je najobľúbenejší hráč,“ uškŕňal sa 45-ročný rodák z Banskej Bystrice, keď naňho mierili kamery kanadských médií.

Rozhovor sa udial tesne po zápase Montrealu s Torontom (4:3). Slafkovský v ňom zažil premiéru, kanadský bod si síce nepripísal, ale vo veku 18 rokov a 186 dní sa stal najmladším Slovákom, ktorý zasiahol do diania v NHL. Tento rekord dosiaľ držal Marián Gáborík.

Víťazný debut Juraja Slafkovského v NHL Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Juraj Slafkovský počas zápasu proti Torontu...

„Keď ho sledujem, pripomína mi mladšieho Jaromíra Jágra. Vďaka fyzickej kondícii dokáže prekonať obrancu v rohu klziska. Šance si vytvára aj sám,“ hodnotil Zedník svojho mladšieho krajana.

Niekdajší nekompromisný útočník, ktorý v NHL strelil 215 gólov a na ďalších 189 prihral, nebol jediný Slovákom, ktorý sledoval Slafkovského premiéru. Na otázku, či si Slováci privstali, odpovedal pohotovo: „Ou, určite!“

Slafkovský Allen radosť Čítajte viac Odstavil svoj idol, rozjasal slávnu halu. Pozrite si top momenty Slafkovského

„Zajtra budú všetky slovenské médiá písať o tom, ako hral, či dal gól, koľko minút bol na ľade. Všetci ho sledujú. Všetci dúfame, že má pred sebou skvelú kariéru. Je to skvelý chalan,“ vyhlásil.

Zedník kedysi patril medzi mimoriadne populárnych hráčov Canadiens. Ak by to tak nebolo, dlho by v tomto náročnom prostredí nevydržal. S klubom sa rozlúčil po sezóne 2005/2006, potom odišiel do Washingtou Capitals.

„Neviem, či si ma Juraj pamätá v Canadiens, ale asi nie, keďže je príliš mladý, no mal som na sebe rovnaké číslo ako on – dvadsiatku,“ spomínal Zedník.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Kanadský novinár: Ak by Slafkovský nebol jednotkou draftu, skončí na farme

Mimochodom, Slafkovský si ho ako Montrealčana nepamätá takmer určite, mal len dva roky, keď Zedník opustil toto kanadské mesto.

Zedník bol po zápase unesený. Keď sa ho novinári pýtali na pocity, aké zažíval v – do posledného miesta – zaplnenej hale Bell Center, pohotovo odpovedal:

„Už nehrám hokej, nekorčuľujem, ale mal som chuť ihneď skočiť na ľad. Som unesený, navyše, keď zdoláte Toronto, tak to je vždy zábava,“ dodal.

Z jeho prítomnosti v kabíne Canadiens bol nadšený aj tréner Montrealu Martin St. Louis. Priznal to na tlačovej konferencii po zápase.

„Teší ma, že vidím Zedníka v našej šatni. Je to Slovák, ktorý sa prišiel prihovoriť mladšiemu Slovákovi. Je to pre nás jednoducho niečo extra,“ uviedol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Richard Zedník #Juraj Slafkovský