Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanadský novinár: Ak by Slafkovský nebol jednotkou draftu, skončí na farme

Keď si Juraja Slafkovského v júlovom drafte vybral z 1. miesta Montreal Canadiens, v meste nastalo hrobové ticho. Nečakaný krok najhokejovejšie mesto v NHL prekvapil. Mladý slovenský útočník následne absolvoval predsezónny kemp a dnes v noci odohrá prvý zápas zámorskej profiligy.

12.10.2022 18:00
Juraj Slafkovský Foto: ,
Juraj Slafkovský.
debata (11)

„V tejto chvíli by mu však stretnutia za Laval v AHL prospeli viac,“ myslí si Stu Cowan, renomovaný novinár z Montreal Gazette.

Keď pred mesiacom a pol Slafkovský pricestoval do montrealského kempu, mali experti i fanúšikovia isté očakávania. Do akej miery ich naplnil?

Mám pocit, že ľudia po drafte zostali trošku zaskočení a netušili, kto je Juraj Slafkovský. Aj preto je ťažké hovoriť o očakávaniach. Najväčšou otázkou bolo, či sa prebojuje do tímu. Teraz už vieme, že to dokázal.

Budem však úprimný: podľa mňa ešte nie je pripravený na NHL. No Canadiens si povedali, že ho nechajú privoňať k najlepšej lige na svete a až následne sa rozhodnú, či ho predsa len nepošlú zdokonaľovať sa na farmu.

Montreal, Toronto Čítajte aj Zápas Montreal - Toronto sme sledovali naživo

Ako reaguje na jeho doterajšie vystúpenia vedenie mužstva?

Generálny manažér Kent Hughes niekoľkokrát zopakoval, že Juraj síce vyzeral v prvých zápasoch nemotorne, ale potom sa neustále zlepšoval. Nie je to jednoduché, stále sa prispôsobuje menšiemu klzisku NHL – najmä v obrannom pásme je to markantný rozdiel.

Musí hrať pozdĺž mantinelov a nemá toľko času ako na väčšom ľade. Obrancovia ho dostávajú pod tlak oveľa rýchlejšie. Nezabúdajme však, že je to len 18-ročný chlapec, ktorý sa udomácňuje v novej krajine. Zvláda to veľmi dobre. Je vyspelý nielen fyzicky, ale aj mentálne.

Necítiť po kempe od fanúšikov náznaky skepsy? Nerezonujú hlasy, že Montreal si mal v drafte radšej vybrať Shanea Wrighta?

Ani nie. Veď ani Wright nemal v Seattli Kraken vydarené prípravné zápasy. Keď sa začne sezóna a Shane do nej vstúpi oveľa lepšie, potom sa to môže veľmi rýchlo stať. Ako to však v prípade draftových výberov býva, až čas ukáže, kto urobil dobré a kto zlé rozhodnutie.

V tejto chvíli dáva Slafkovský Montrealu zmysel, je to robustný útočník, ktorého v tíme potrebovali. Navyše k nemu vytrejdovali veľkého centra Kirbyho Dacha. To by mohlo fungovať.

Najproduktívnejší 18-roční hráči v NHL Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
15. Jaromír Jágr - sezóna 1990/91: 80 zápasov,...

Dosiaľ platilo, že kam Slafkovský prišiel (olympiáda, majstrovstvá sveta, play off fínskej ligy), tam uspel. Prečo mu to zrazu tak dobre nejde?

Vrátim sa k menšej hracej ploche a rýchlejšej súťaži. Má oveľa menej času. V NHL je to tak, že hráč musí vedieť, čo spraví s pukom ešte predtým, ako ho dostane na čepeľ. Tréner Martin St. Louis vedie mužstvo k tomu, aby vedelo, čo robiť, keď s pukom práve nehrá. To by malo Jurajovi pomôcť. Dopočul som sa, že Slafkovský jeho rady veľmi oceňuje.

Vydrží v prvom tíme celú sezónu?

Aktuálne by mu zápasy v Laval Rocket prospeli. No neprekvapí ma, ak po pár dueloch zmení môj názor. Zdá sa, že je to bystrý žiak, potvrdil to aj na šampionáte či na olympiáde v Pekingu. AHL je však predsa len o niečo pomalšia, ľahšie by si zvykal na zámorské prostredie. Zároveň by bol pod menším tlakom ako v Montreale.

Aký zámer s ním má v najbližších stretnutiach tréner St. Louis?

Jedno je isté, tlačiť naňho nebude. Nenasadí ho ani do presilových hier. Tvrdí, že pre Juraja je lepšie, ak bude sledovať hru v početnej výhode zo striedačky. Zároveň ho tak chce šetriť, aby sa rýchlejšie zlepšoval v hre päť na päť. V budúcnosti – samozrejme – presilovky hrať bude.

Bol by v prvom tíme Montrealu aj v prípade, že by nebol draftovou jednotkou?

Skôr nie. Asi by bol spolu s kamarátom Filipom Mešárom v AHL. Fanúšikovia ho však chcú vidieť hrať za Canadiens a zrejme aj to zavážilo. Tréner St. Louis moju domnienku síce odmieta a tvrdí, že Slafkovský si svoje miesto v predsezónnom kempe zaslúžil, ale ja mám iný názor.

Podľa reakcií spoza oceánu sa nám zdalo, že Mešár v kempe zaujal tamojšie prostredie viac ako Slafkovský. Mýlime sa?

Oproti prvotným očakávaniam Filip jednoznačne presvedčil viac. Veľmi sa mi páčil, predovšetkým skvelé korčuľovanie a jeho šikovné ruky. S pukom je neuveriteľne prefíkaný a – navyše – veľký pracant. Hrá vyvážený hokej vo všetkých pásmach.

Je šanca, že sa v tejto sezóne prepracuje aj do NHL?

Ak sa presadí v Lavale, potom je možnosť, že ho v istej fáze sezóny povolajú. Montreal však naňho tlačiť nebude, lebo sezóna na farme mu neublíži. Stále platí, že Filip potrebuje zosilnieť. Canadiens sa posnažia zbaviť niekoľkých veteránov s končiacou sa zmluvou a potom sa naskytne priestor pre hokejistov ako Mešár.

Ak by hrozilo, že Slafkovský kvôli slabším výkonom padne do nemilosti náročného montrealského publika, pošlú ho radšej na farmu?

Všetci budú predovšetkým radi, ak Juraj presvedčí a s Canadiens zotrvá celú sezónu. Len čas ukáže, ako to dopadne.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Žiadne noviny či televízia. Nastal čas pre slovenských tínedžerov

Nosia už ľudia v meste dresy s jeho menovkou?

Zatiaľ som takých nevidel, ale tu sa to môže zmeniť zo dňa na deň. Na prvých zápasoch sezóny sa už nejakí určite nájdu.

Montreal v príprave prehral, čo sa dalo. Aká je momentálne v tomto hokejovom meste nálada?

Očakávania nie sú vysoké a fanúšikovia – minimálne veľká časť z nich – rozumejú tomu, že mužstvo je v prestavbe a potrvá, kým si veci sadnú. Sám som zvedavý, akí budú trpezliví. Predpokladám však, že aj oni vedia, že tento rok z toho play off najskôr nebude. Navyše, slabšie výsledky zvýšia šancu vyhrať budúcoročnú draftovú lotériu a potom získať supertalentovaného Connora Bedarda. Len si predstavte spoluprácu Bedard – Slafkovský.

Budú slabšie tímy špekulovať, len aby mali väčšiu príležitosť získať ho?

Som presvedčený, že v Montreale, Chicagu či v Arizone už teraz rozmýšľajú, aké by to s ním mohlo byť.

Na čo môže Montreal v najbližších mesiacoch pomýšľať?

Akiste nie na veľké veci. V aktuálnej sezóne budú Canadiens rozvíjať nepopierateľný talent, ktorý majú v kádri. Bol by som však veľmi prekvapený, ak by sa na konci základnej časti mužstvo prebojovalo do play off. S takou mladou obranou a brankármi, ktorí tu momentálne sú, podľa mňa šanca na vyraďovaciu časť neexistuje.

Edmonton Oilers bol ešte nedávno na dne NHL, tento rok sa v súvislosti s ním hovorí ako o kandidátovi na Stanleyho pohár. Ako to vnímajú montrealskí fanúšikovia?

Dúfajú presne v to, čo sa podarilo Edmontonu alebo Coloradu. Lavíny boli nedávno tiež fackovacím panákom a pozrite, čo sa im podarilo. Vyhrali celú NHL. Canadiens majú rovnaký plán.

Káder Montrealu na štarte sezóny NHL 2022/23 Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Mike Hoffman
útočník, Kanada, 32 rokov, 612...

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský #Filip Mešár #Stu Cowan