Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žiadne noviny či televízia. Nastal čas pre slovenských tínedžerov

Ak vo štvrtok ráno prídete do práce unavení a nevyspatí, šéf vás určite pochopí. Sledovali ste predsa debut najmladšieho Slováka v slávnej NHL.

11.10.2022 21:01
Juraj Slafkovský Foto: ,
Juraj Slafkovský z Montrealu v súboji s hráčom Ottawy Jakeom Sandersonom.
debata (2)

Juraja Slafkovského čaká v noci zo stredy na štvrtok premiérový zápas v najlepšej hokejovej lige sveta.

Jednotka júlového draftu sa udržala v prvom tíme Montrealu a nastúpi v jeho drese v kanadskom derby proti Torontu Maple Leafs.

„Volal som rodičom, že sa už môžu prísť pozrieť na zápas. Verím, že stihnú kúpiť letenky. Už sa neviem dočkať,“ teší sa 18-ročný Košičan.

Jednotka a dvojka

Slafkovský ustál počiatočné nezdary v tréningových zápasoch a v závere prípravy patril medzi najlepších hráčov Montrealu.

Juraj Slafkovský, Christian Dvorak, Brendan Gallagher Čítajte viac Berú po 5 miliónov. Toto má byť Slafkovského útok

V súvislosti s miestenkou v prvom tíme mu zahrala do kariet aj zdravotná situácia, keď pre zranenie nie sú k dispozícii skúsení útočníci Joel Armia a Paul Byron.

Hlavný tréner Martin St. Louis ho na tréningu zaradil k centrovi Chrisovi Dvorakovi a krídelníkovi Brendanovi Gallagherovi do druhého útoku. Mal by nastupovať aj v druhej presilovkovej formácii.

Káder Montrealu na štarte sezóny NHL 2022/23 Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Mike Hoffman
útočník, Kanada, 32 rokov, 612...

Kým zotrvanie Slafkovského v prvom tíme sa dalo očakávať, v prípade Šimona Nemca ide o prekvapenie. Mladý obranca čelil kritike, že jeho hra ešte nemá parametre potrebné na rýchlu zámorskú hru na užšom klzisku.

Draftová dvojka však prešla posledným sitom a v zostave New Jersey figuruje ako jeden zo siedmich obrancov. Devils odštartujú novú sezónu v noci na piatok na ľade Philadelphie Flyers.

"Chalani ukázali v kempoch výborné nastavenie. Nielen herné, ale aj mentálne, keď sa vyrovnali s tlakom. Veľa obetovali tomu, aby si mohli v NHL zahrať. Teraz sú k tomu blízko.

Je to odmena nielen pre nich, ale aj pre rodičov a ľudí, ktorí im počas kariéry pomáhali," vraví Ivan Feneš, ktorý viedol oboch mladíkov v reprezentácii do 18 i 20 rokov.

Káder Montrealu na štarte sezóny NHL 2022/23 Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Mike Hoffman
útočník, Kanada, 32 rokov, 612...

Slafkovský začal prípravu nevýrazne. Trvalo mu, kým si zvykol na prechod z európskeho štýlu hry na zámorský. V prvej sezóne od neho tréneri nečakajú gólové uragány, dôležitejšia bude iná vec.

"Dostať sa do NHL je veľmi ťažké. V prípade mladých chalanov bude potrebné, aby zostali konzistentní. Tréneri od nich nebudú čakať veľa gólov či asistencií, ale predovšetkým to, aby predvádzali vyrovnané výkony. Keď som bol mladý, tiež to tak bolo.

Mal som dva dobré zápasy, potom dva zlé. Neskôr som sa naučil, ako ustáliť svoju hru. Chalani sa musia chopiť šance od začiatku na sto percent," vraví Ladislav Nagy.

Bývalý elitný útočník, ktorý v profilige odohral 435 zápasov, odišiel do Kanady v podobnom veku ako Slafkovský. Pre mladého krajana má cennú radu.

"Stačí, keď sa bude sústrediť sám na seba. Hokej vie hrať, v hlave to má správne nastavené. Nesledovať televíziu, nečítať noviny, zamerať sa len na hokej. Nielen v Montreale, aj v ostatných kanadských mestách je to špecifické.

Ľudia tam žijú hokejom, hráči sú ostro sledovaní. Nech si hrá svoju hru a tlak vytesní. Ak bude bojovať, góly a asistencie prídu," radí Nagy draftovej jednotke.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #sezóna #Šimon Nemec #Juraj Slafkovský