Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský je privilegovaný. Jeden nevydarený zápas mu odpustia

Nejednu sezónu musel o svoje miesto v najlepšej hokejovej lige tvrdo bojovať. Neraz v prípravnom kempe započul - sezónu začneš na farme. Tomáš Kopecký (40) si cestu do NHL kliesnil štyri roky. "Vždy som musel ísť nadoraz. Neustále vám niekto dýcha na chrbát a chce váš džob," vraví bývalý slovenský reprezentant.

29.09.2022 11:14
Tomáš Tatar Foto:
Tomáš Tatar v družnom rozhovore s montrealskými mladíkmi - Jurajom Slafkovským a Filipom Mešárom.
debata

Peter Šťastný vo svojej biografii spomínal, že v prípravných kempoch šlo aj o zdravie. Platí to aj v dnešnej NHL?

Ani by som nepovedal. Samozrejme, je tam obrovská súťaživosť, každý chce robotu a na každý post je veľká konkurencia. Často aj päť, šesť hráčov. Na druhej strane je tam rešpekt, nemyslím si, že sa nájde niekto, kto chce spoluhráčovi ublížiť len preto, aby sa ľahšie dostal do tímu. Možno kedysi to takto bolo, teraz určite nie.

Poľovanie po Európanoch, prípadne mladých, začínajúcich hráčoch, už teda nehrozí?

Ani to nie, v Detroite, kde som roky bojoval o miesto v tíme, bolo veľa Európanov, mnohí z nich boli hviezdami. Vážili si ich. V nováčikovských kempoch je to asi drsnejšie. No ani v hlavnom vám nikto nič nedaruje. Zákernosti som však v živote nezažil.

Sú hokejisti na začiatku kempu na rovnakej štartovacej čiare?

Nie úplne, tímy už väčšinou vedia, približne v akom zložení vstúpia do sezóny. Hviezdy sú v jednoduchšej pozícii, vedia, že aj keď im nevyjde jeden prípravný zápas, nebude sa z toho robiť veda. Pre mladých hokejistov môže byť takýto výpadok fatálny, pre nich je každý duel existenčný.

O koľko miest v tíme sa reálne bojuje?

Nikto nie je nedotknuteľný, lebo hokejisti, s ktorými sa počíta do tretej či štvrtej päťky, zasa bojujú o elitné dve formácie. Každý sa chce ukázať v najlepšom svetle a mať čo najviac priestoru na ľade. Keď som bol v tretej lajne, bojoval som aj o účasť v presilovkách. V kempe vždy o niečo ide.

A čo taký Connor McDavid, musí aj on v kempe ukázať sto percent?

Isteže. Keby to podcenil, na farmu ho síce nepošlú, ale môže stratiť líderskú pozíciu v rámci prvého tímu. Dostane menej minút na ľade a to znamená aj menej gólov. Takto by mohol prísť o hviezdny status, respektíve niekto iný by ho mohol predbehnúť. To určite nechce.

Tomáš Kopecký v drese Detroitu. Foto: LARRY MACDOUGAL / PA Images / Profimedia
14. Tomáš Kopecký Tomáš Kopecký v drese Detroitu.

Ako funguje postupné vyraďovanie – oznamuje sa telefónom?

V hlavnom kempe sme mali dve mužstvá a pomaličky sa to triedilo. Nikdy sa to neriešilo cez telefón, hráča si po tréningu zavolajú a povedia mu, že má ísť späť do juniorky alebo na farmu. Oznamuje to tréner alebo generálny manažér.

Spomínate si ešte na takéto momenty?

Samozrejme, väčšinou ma to však nakoplo, rozmýšľal som, čo mám spraviť, aby sa to o rok nezopakovalo. Žiadna hokejová depresia sa nekonala. (úsmev) Samozrejme, je to aj finančný rozdiel, nie je predsa jedno, či budete zarábať pol milióna alebo iba 100-tisíc dolárov za rok. Ale na to som v tej chvíli nemyslel, v kempe mi vždy išlo o čisto športové ciele.

Prvé roky v zámorí ste museli pred sezónou o pozíciu tvrdo bojovať… Mohli ste si vyšliapnuť trebárs aj na vyhlásené hviezdy Detroitu – Zetteberga, Dacjuka či Shanahana?

Bol tam rešpekt. Veľa sa od nich dalo naučiť. Nikdy by som zákerne po nich nešiel. Boli to velikáni, navyše priateľskí ľudia, ak som im chcel niečo dokázať, tak len športovo.

Mladý Adam Sýkora vraj pri jednom z tréningov nešetrne zbúral brankára NY Rangers Igora Šesťorkina. Mal by si hráč dávať na niečo takéto pozor?

Počul som o tom. Adam to určite neurobil úmyselne. V zápale boja hráč neraz stratí balans a narazí do gólmana. Ak by ho chcel naraziť, pozerali by sa na to inak, toto však bola určite iba nešťastná náhoda.

Kedy ste si prvýkrát v kempe povedali: Teraz už mám miesto isté…

Štvrtý rok v Detroite som mal podpísaný už jednocestný kontrakt, tušil som, že na farmu ma nepošlú, hoci – pravda – vždy sa to mohlo stať. Nejaká psychická úľava tam však predsa len bola. Napriek tomu som musel zabojovať o to, aby som v prvom mužstve hral a potom zasa, aby som hral ešte viac. Nakoniec sa nič pre mňa nezmenilo, vždy som šiel nadoraz. Neustále vám niekto dýcha na chrbát a chce váš džob.

Juraj Slafkovský a Filip Mešár v prípravnom dueli Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Juraj Slafkovský pred zápasom proti New Jersey.

Líšia sa prípravné zápasy medzi klubmi NHL od duelov v základnej časti?

Nie, kdeže, tam sa už ide naostro. V oboch tímoch sú hráči, ktorí majú veľkú šancu hrať v prvom mužstve a potrebujú sa ukázať.

Počas vašej predposlednej sezóny v NHL Florida z 2. miesta draftovala Fína Aleksandra Barkova. Drží klub nad takýmto hráčom ochrannú ruku?

Svojím spôsobom áno. Sú to rozdieloví hokejisti. Keď ho draftovali, ihneď sa vedelo, že má skvelú povahu a je to ctižiadostivý a pracovitý chlapec. Keď máte v mužstve takýto talent, začne sa to okolo neho nabaľovať – aj ostatní chcú byť ako on. V organizáciach NHL si vážia všetkých hráčov, takíto borci, ako Barkov, sú však nenahraditeľní. Šéfovia by neradi videli, ako ich niekto v prípravnom kempe zlikviduje.

Barkov v momente naskočil do NHL… Vidíte nejaké podobnosti medzi ním a Jurajom Slafkovským?

Podobne, ako náš Juro, bol ešte dieťaťom v mužskom tele. Chlap ako hora. Usilovnosťou sa vypracoval na tophráča ligy. V tom sa mu hádam Slafkovský raz vyrovná.

Čo mu robilo na začiatku najväčšie problémy?

(smiech) Angličtina. Tá mu veru veľmi nešla. Bol a zostal tichším chlapcom. Ale postupne sa do toho dostal.

Florida bola jedným z tímov, kde bol o zápasy v porovnaní s inými klubmi menší záujem – Montreal je presný opak. Bude to mať Slafkovský ťažšie ako Barkov?

Všetci vedia, že keď v Kanade prepnete televízor na kanál číslo jeden a potom päťdesiat, všade bude len hokej. Rozoberajú ho z každej strany. Tlak bude oveľa väčší ako na Floride. Slafkovský to jednoducho musí vytesniť.

Juraj Slafkovský, Filip Mešár Čítajte viac Slafkovský si obliekol dres Kanady, jeho aktivita gól nepriniesla. Regenda sa opäť zaskvel

Po prvom zápase sa medzi fanúšikmi, ale aj v médiách, ozvali pochybnosti, či by predsa len nemal ísť na farmu do Lavalu. Nebola by to preňho malá hokejová tragédia?

Prechod do NHL – a je jedno, či tam idete z Fínska, zo Švédska alebo z Česka – je veľmi ťažký. Profiliga je neskutočne rýchla. Prípravné zápasy mu pomôžu adaptovať sa. Juraj bol draftovou jednotkou a je teda trošku privilegovaný – dostane viac šancí. Uňho jeden nevydarený zápas nič neznamená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Kopecký #Juraj Slafkovský