Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jágr môže hrať, nemá deti. Cháru čaká nová etapa

Nezlomný líder. Stopercentný profesionál. Ikona.

20.09.2022 21:56
koláž Foto:
Na otázky Pravdy odpovedali Radoslav Suchý, Vladimír Vůjtek a Ján Lašák.
debata

Kariéru Zdena Cháru lemuje množstvo úspechov. Dosiahol ich nielen v zámorskej NHL, ale aj na medzinárodnom poli v reprezentač­nom drese.

Mal rešpekt spoluhráčov a dôveru trénerov. Čo povedal, to platilo. Vďaka oddanosti hokeju a pracovnej morálke sa zaradil medzi topobrancov sveta.

555446133 Čítajte viac Koniec veľkého príbehu. Chára sa lúči s kariérou

„Mal veľkú kariéru, bol to jeden z najlepších hráčov planéty. Ale už má svoj vek a držať krok s mladými je čoraz ťažšie. Môžem mu len pogratulovať k úžasnej kariére. Málo hráčov na svete dokázalo to, čo on,“ vraví bývalý reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek.

Strela ako raketa

S českým odborníkom na striedačke a Chárom ako kapitánom získali Slováci zatiaľ poslednú medailu z MS – striebro na šampionáte 2012 v Helsinkách. Vůjtek mal v dvojmetrovom zadákovi dôležitého spojenca.

„Čo povedal, to platilo. Skvele šéfoval kabíne, mal rešpekt spoluhráčov. Vždy, keď bolo treba, urobil v tíme poriadok. Bol veľkou pomocou pre každého trénera,“ pokračuje uznávaný kouč.

Tréner Vladimír Vůjtek taktiež spoliehal na... Foto: SITA, Marián Peiger
Chára Tréner Vladimír Vůjtek taktiež spoliehal na líderské danosti kapitána Zdena Cháru.

Chára stál aj pri historicky prvej medaile pre Slovensko, ktorou bolo striebro z MS 2000 v Petrohrade. Už vtedy bol lídrom nielen na ľade, ale aj v kabíne.

"Či bol mladší alebo starší, pôsobil na mňa rovnako – ako veľký profesionál. Veľa na sebe pracoval, zároveň bol pokorný, skromný chalan. Zažil som ho v Petrohrade ako mladíka, a tiež ako 40-ročnú hviezdu NHL, keď už bol ťažko za vodou.

Vždy bol rovnaký, išla z neho pokora, skromnosť a pracovitosť. Aj tieto vlastnosti z neho urobili správneho lídra," reaguje Radoslav Suchý, spoluhráč Cháru zo strieborného tímu 2000.

Zdeno Chára Čítajte viac Chára - pán veľký. Američania zostali nostalgickí, Česi spomínajú Čaputovú

Súčasťou družstva na MS v Petrohrade bol aj Ján Lašák. Pripomína, že Chárova cesta slúži ako inšpirácia pre mladých hokejistov. Príbeh, ako sa odpisovaný hráč vypracoval z druhej juniorskej ligy medzi najlepších obrancov NHL, je hodný sfilmovania.

„Viac zápasov ako proti nemu som odohral s ním. Najväčším problémom pre gólmana bola jeho strela – úplná raketa. Keď som ju dostal na tréningu, riadne som ju pocítil. Zdeno bol vodcovskou osobnosťou už v Petrohrade,“ odkazuje Lašák.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Zdeno Chára #Boston Bruins