Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nádeje Detroitu, ktoré sklamali. Je medzi nimi aj Slovák

Zámorský expert Raymond Harrison z portálu The Hockey Writers zaradil slovenského hokejistu Tomáša Jurča do zoznamu siedmich hráčov, ktorých draftoval klub Detroit Red Wings zo zámorskej NHL od roku 2004 dodnes a nenaplnili očakávania.

29.08.2022 15:53
Tomáš Jurčo Foto: ,
Tomáš Jurčo v drese Detroitu.
debata

„Červené krídla“ draftovali 29-ročného Košičana v roku 2011 z 35. miesta a v juniorskej súťaži QMJHL aj v mužskej AHL ukazoval veľký potenciál. Jeho výkony v profilige však boli podľa odborníka sklamaním.

"Jurča draftovali ako hviezdu YouTube s jeho šikovnými rukami, ale napokon bol veľkým sklamaním pre organizáciu Red Wings. Hral kľúčovú úlohu spolu s Jonathanom Huberdeauom v tíme Saint John Sea Dogs, keď v roku 2011 získal Memorial Cup.

Zdeno Chára Čítajte viac Chára urobil rozhodnutie. Kanaďania píšu, že je to istota

Jurčo ukončil juniorskú kariéru s 239 bodmi v 228 zápasoch, vrátane play-off. Pred sezónou 2012/2013 sa pripojil k tímu Grand Rapids Griffins v AHL a mal priemernú základnú časť, ale v play-off bol kľúčový hráč so 14 bodmi v 24 dueloch na ceste za Calderovým pohárom," spomína Harrison na vydarený začiatok Jurčovej zámorskej kariéry.

"V prvých 32 zápasoch ročníka 2013/2014 nazbieral 32 bodov a povolali ho k Red Wings. Zažil slušnú premiéru v NHL, v 36 dueloch zaznamenal osem gólov a sedem asistencií. Bohužiaľ, vtedy mali z neho fanúšikovia dobrý pocit naposledy. V nasledujúcich 123 zápasoch nazbieral iba 17 bodov.

Jeho postava, šikovné ruky a hokejové videnie sa zdali byť perfektnou kombináciou pre úspech. Keď si ho už súperi naštudovali, nedokázal sa prispôsobiť. V roku 2017 opustil Detroit a zvyšok sezóny dohral v AHL," doplnil expert na margo bronzového medailistu zo ZOH 2022 v Pekingu.

Slafkovský Bettman Čítajte viac Slabý Montreal? Smutní fanúšikovia, výhoda pre Slafkovského

Jurčo odohral v NHL dokopy 231 stretnutí so ziskom 55 bodov (23+32), vrátane play-off. Po odchode z Detroitu pôsobil ešte v Chicagu Blackhawks, Edmontone Oilers a Vegas Golden Knights.

V QMJHL aj v AHL triumfoval celkovo dvakrát, v minulom ročníku pôsobil v klube Barys Nur-Sultan z KHL. Slovensko reprezentoval na troch majstrovstvách sveta a dvoch olympiádach.

Najsľubnejší nováčikovia NHL v sezóne 2022/2023 Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Užší výber; Cole Perfetti (Kan./útočník) -...
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Tomáš Jurčo #Detroit Red Wings