Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Uznávaný expert má jasno: Slovák je najlepší!

Zámorský expert Corey Pronman z magazínu The Athletic považuje slovenského obrancu Martina Fehérváryho za mladého hráča s najväčším prísľubom do budúcnosti pre klub zámorskej NHL Washington Capitals.

24.08.2022 16:12
Martin Fehérváry Foto:
Martin Fehérváry.
debata

Adama Sýkoru zase radí medzi najväčšie talenty v New Yorku Rangers a Samuela Kňažka v Columbuse Blue Jackets.

Odborník zostavil rebríčky najlepších draftovaných hráčov do 23 rokov vo všetkých kluboch profiligy.

V doposiaľ zverejnených zoznamoch sa zo Slovákov objavili aj Martin Pospíšil, Jakub Demek, Martin Chromiak.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Pozri, ako si ťa vychutnám. Brankári už koštujú Slafkovského medicínu

Fehérváryho draftovali Caps v roku 2018 zo 46. miesta a odvtedy za nich odohral 93 zápasov. Pronman ohodnotil jeho korčuľovanie a súťaživosť ako nadpriemerné v NHL, prácu s pukom ako podpriemernú a hokejový inštinkt ako priemerný.

"Je excelentný korčuliar s motorom v nohách a je robustný, takže dokáže oklamať súpera pohybom. Ťažko sa proti nemu hrá a vďaka jeho rýchlosti mu na ľade nič neunikne.

V útoku nevyniká, ale vie dobre prihrávať a dokáže rýchlo zaviesť puk do útočného pásma. Zdá sa, že bude skutočný prvý obranca v tíme," napísal Pronman k 22-ročnému Bratislavčanovi.

Sedemnásťročného Sýkoru zaradil na 12. miesto medzi nádejami „jazdcov“, ktorí ho draftovali v tomto roku zo 63. miesta. Korčuľovanie, prácu s pukom a intuíciu u neho hodnotí ako priemernú, ale jeho súťaživosť považuje za nadpriemernú v rámci NHL.

Martin Kližan Čítajte viac Husár sa navážal do Slovákov v KHL. Kližan na ňom nenechal suchú niť

"Má dobrú prácu s pukom, hokejové videnie a je veľmi súťaživý. V mladom veku ukázal, že môže byť všestranný hráč medzi mužmi. Aj keď je dobrý korčuliar a dokáže tvoriť hru v útoku, je otázne, či sa s jeho útlou postavou môže naplno presadiť v NHL.

Bol však jeden z najmladších na drafte a je tam priestor na zlepšenie, takže nejaké zápasy môže odohrať," uviedol Pronman na margo Sýkoru.

Dvadsaťročný obranca Kňažko je podľa experta 13. najväčší talent „modrokabátnikov“, tí ho draftovali v roku 2020 zo 78. pozície. Jeho korčuliarske schopnosti a súťaživosť vníma ako nadpriemerné v NHL, ale prácu s pukom a inštinkt ako podpriemerné.

"Vo Fínsku sa v minulej sezóne pomaly rozbiehal, ale v strede sezóny sa zlepšil a po príchode do zámoria mal veľký podiel na vydarenom play-off Seattlu Thunderbirds vo WHL.

Mám pochybnosti, či je jeho hra s pukom dosť dobrá na prvé dva útoky v tíme NHL, ale je tak dobrý korčuliar a tak súťaživý, že ho vidím ako stabilného obrancu v profilige," myslí si Pronman o bronzovom medailistovi zo ZOH v Pekingu.

Tvrdosť zákrokov Lea Lööfa pocítil aj kapitán... Foto: SZĽH - Andrej Galica
SR hokej ZOH2022 kvalifikácia kňažko Tvrdosť zákrokov Lea Lööfa pocítil aj kapitán SR U20 Samuel Kňažko.

Medzi hráčov, ktorí podľa neho majú šancu zahrať si v NHL v sezóne 2022/2023, zaradil odborník Demeka, Pospíšila a Chromiaka. Devätnásťročného Demeka draftoval tím Vegas Golden Knights vlani zo 128. priečky.

„Má za sebou slušný ročník vo WHL, za Edmonton Oil Kings hrával v presilovkách aj oslabeniach. Je veľký center s dobrými inštinktmi. Aj keď nie je výnimočne rýchly korčuliar, vzhľadom na jeho robustnú postavu je to dostatočné. Začína byť sledovaný a mohol by odohrať pár duelov za Vegas,“ skonštatoval Pronman.

„Pospíšil je robustný, tvrdý a talentovaný útočník, čo určite púta pozornosť. Nie je však skutočný tvorca hry v útoku a ani veľmi rýchly korčuliar,“ napísal expert k 22-ročnému útočníkovi, ktorého draftoval klub Calgary Flames v roku 2018 zo 105. miesta. Šancu v profilige mu zatiaľ nedal, no má za sebou už 98 duelov v nižšej AHL.

Dvadsaťročného útočníka Chromiaka si vybral tím Los Angeles Kings na drafte v roku 2020 zo 128. priečky.

„Je veľmi talentovaný strelec s dobrým inštinktom, ale je priemerný korčuliar a ani pri práci s pukom nie je taký dobrý,“ myslí si Pronman o staršom bratovi obrancu Jakuba Chromiaka, člena slovenskej „osemnástky“.

Aktuálne najlepší hokejisti do 23 rokov v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Owen Power (Kan.), obranca, 19 rokov...
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #NHL #Martin Fehérváry