Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

To nemali ani Šťastný, ani Chára. Aj v tomto bude Slafkovský unikát

Juraj Slafkovský môže byť prvý slovenský hokejista s diakritikou na drese NHL.

30.07.2022 15:30
Juraj Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský.
debata

Montreal Canadiens, ktorý ho nedávno draftoval ako jednotku, viackrát prezentoval jeho dres s číslom 20 a menovkou, v ktorej nechýba písmeno „ý“ s dĺžňom. Žiadny iný slovenský hráč doteraz nemal v NHL menovku s diakritickými znamienkami.

„S klubom sme sa o tejto téme nerozprávali, ale všimol som si, že menovku na dresoch mi vyrobili s dlhým ‚ý‘. Netrval som na tom, ale budem rád, ak budem mať na drese správne napísané priezvisko,“ uviedol Slafkovský.

SR šport Hokej APHK TEL TK VV SZĽH BAX Čítajte viac Ďalší spor v slovenskom hokeji. Rozbuškou sa stalo rozhodnutie zväzu

Montreal mu pripravil dres s diakritikou v priezvisku už na drafte a menovku mal správne napísanú aj počas následného rozvojového kempu Canadiens. Klub medzičasom informoval, že Slafkovský bude hrať s číslom 20 (v kempe mal 60) a podložil to aj videom z výroby dresu, na ktorom je okrem nového čísla aj menovka „Slafkovský“.

Zaujímavosťou je, že ďalší slovenský útočník Filip Mešár, ktorého si Canadiens vybrali z 26. miesta, mal na tohtoročnom drafte aj v následnom kempe dres bez diakritiky – Mesar.

Slafkovský nebude prvým hráčom Montrealu s diakritikou. V roku 2013 si správnu menovku presadil aj kanadský útočník Daniel Brire.

Autogramiáda draftovaných hokejistov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Šestica draftovaných hráčov do NHL na spoločnom...

Kluby NHL dlhodobo neuvádzali na dresoch diakritiku v menovkách hráčov, no v nedávnej minulosti došlo k viacerým výnimkám. Nemecký útočník Tim Stützle požiadal klub Ottawa Senators o správne napísanie priezviska aj s germánskou prehláskou „ü“.

Klub mu vyšiel v ústrety a rovnako tak aj fanúšikom, ktorí si už kúpili jeho dresy s menovkou „Stuetzle“ a tieto im bezplatne vymenil. So žiadosťou o diakritiku na dresoch uspeli aj Nils Höglander vo Vancouveri, fínsky brankár Veini Vehviläinen v Toronte, ale aj Česi David Kämpf či brankár Petr Mrázek. Správnu menovku má aj jednotka draftu 2020 Alexis Lafrenire z New Yorku Rangers.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský