Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Útočník to má ľahšie. Nemec aj tak cíti veľkú šancu

Dosiahol niečo, čo sa predtým nepodarilo žiadnemu slovenskému obrancovi. Teraz je už len na ňom, čo s výnimočnou pozíciou urobí.

28.07.2022 20:00
Šimon Nemec Foto:
Šimon Nemec pózuje s dresom New Jersey Devils.
debata

Šimona Nemca, dvojku draftu NHL 2022, čaká prvá sezóna v zámorí. Odohrá ju buď v profilige v drese New Jersey Devils alebo na farme v Binghamtone.

Návrat do Nitry nepripadá do úvahy a juniorku tiež už hrať nebude, hoci vekovo stále spadá do tejto kategórie.

„Dokázal som, že viem hrať rovnocennú partiu so seniormi. Účinkovanie v juniorskej lige by bolo krokom späť. Sú iba dve možnosti – NHL alebo AHL,“ vraví 18-ročný zadák, pred ktorým stojí zatiaľ najväčšia výzva kariéry.

Veľký záväzok

Mal iba pätnásť rokov, šesť mesiacov a 29 dní, keď prvýkrát vykorčuľoval v drese Nitry na extraligový ľad. V tejto štatistike zaradil na druhé miesto v historických tabuľkách slovenského hokeja.

Šimon Nemec v reprezentačnom drese Foto: Profimedia
4 Nemec Šimon Nemec v reprezentačnom drese

Odvtedy pokračuje príbeh, ktorý s nadšením sledujú nielen slovenskí fanúšikovia. Pravoruký obranca sa veľmi rýchlo etabloval medzi seniormi aj vďaka podpore Nitry, ktorá sa nebála dať mladému talentu šancu a prejavila mu dôveru.

Sebavedomie nabral v reprezentácii, kam ho spolu s Jurajom Slafkovským vytiahol Craig Ramsay. Posledný rok bol pre neho ako z rozprávky. Prispel k úspechu osemnástky na Hlinka Gretzky Cupe, k bronzu z olympiády, s Nitrou získal titul vicemajstra a kvalitne zahral aj na seniorských MS vo Fínsku.

To najlepšie na koniec. Na výbere mladých talentov NHL išiel ako druhý v poradí – hneď za kamarátom Slafkovským a stal sa najvyššie draftovaným slovenským obrancom v histórii.

„Druhé miesto je veľký záväzok. Urobím všetko pre to, aby som presvedčil vedenie i fanúšikov Devils, že si vybrali správne,“ sľubuje.

Autogramiáda draftovaných hokejistov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Šestica draftovaných hráčov do NHL na spoločnom...

V New Jersey už absolvoval rozvojový kemp a dostalo sa mu aj privítania od lídrov tímu vrátane Tomáša Tatara.

„S Tomášom som si písal niekoľkokrát. Ale ozvali sa mi aj kapitán Nico Hischier, Jack Hughes či Dougie Hamilton. Je to dobrý pocit, keď viete, že ste vítaný,“ pochvaľuje si nové prostredie.

Na autogramiáde v Poprade, kam zavítali tisícky fanúšikov, sa tešil menšej pozornosti ako Slafkovský. Nemcovi to však neprekáža. Je tichším intovertom, radšej za seba necháva hovoriť výkony na ľade.

„Popularita je pekná vec, ale veľmi to neriešim. Sústredím sa na hokej. Ak budem pokračovať v tom, čo robím, cítim značnú šancu na účasť v prvom tíme Devils,“ tvrdí.

Kľúčový kemp

O tom, či sa mu to podarí, rozhodne predsezónny kemp. Čaká ho kvalitná konkurencia, Devils majú okrem Hamiltona v zadných radoch aj mená ako Jonas Siegenthaler, Ryan Graves či Damon Severson.

"Situáciu v tíme samozrejme sledujem. Devils nedávno vymenili jedného obrancu, ale okamžite prišiel ďalší pravák. Do začiatku sezóny je však ešte veľa času, môžu nastať ďalšie trejdy.

Preto neriešim nič dopredu. Zároveň platí, že ako zadák to mám ťažšie. V NHL sa hrá na tri obrany, útočník môže nastupovať aj vo štvrtej formácii," reaguje.

šimon nemec Čítajte viac Draftová dvojka má prvú zmluvu. Už som diablom, vraví

Nastupovať v NHL alebo v AHL je aj otázkou peňazí. Ak by sa Nemec udržal v prvom tíme, zarobí takmer 800-tisíc dolárov za sezónu. Na farme by bol jeho príjem desaťnásobne menší. Hoci nemá skúsenosti s účinkovaním na zámorských klziskách, na obe súťaže si trúfa.

„Uvidíme, čo sa podarí. Aj AHL je kvalitná súťaž. Hrá sa tam možno tvrdšie, ale nemám z toho obavy. V minulej sezóne, najmä v play off, som ukázal, že fyzickejšia hra mi nerobí problém,“ vysvetľuje.

Ak by začal sezónu v prvom tíme a udržal sa v ňom dlhšie, išlo by o ďalšie z pozitívnych prekvapení, na ktoré sú experti i fanúšikovia z jeho strany už zvyknutí. Podľa Miroslava Šatana však pôjde skôr o kombináciu profiliga/farma.

„V prípade Šimona rozhodne, ako sa mu dariť v kempe. Zrejme dostane niekoľko zápasov v NHL a tam bude záležať, ako sa chopí príležitosti. Vedel sa presadiť už aj na úrovni svetového šampionátu, takže verím, že zvládne ďalší schodík v kariére,“ prognózuje šéf slovenského hokeja.

Juraj Slafkovský so Šimonom Nemcom v dobrej... Foto: Pravda, Lubos Pilc
Juraj Slafkovský Šimon Nemec Juraj Slafkovský so Šimonom Nemcom v dobrej nálade na autogramiáde v Poprade.

V New Jersey sú zatiaľ z Nemca nadšení. Jeho výhodou je aj držanie hokejky, keď pravorukí obrancovia sú žiadaný artikel. Experti už básnia o tom, ako v budúcnosti vytvorí elitný pár s Lukom Hughesom.

Americký mládežnícky reprezentant, mladší brat hviezdy Devils Jacka Hughesa, bol vlani draftovou štvorkou. S Nemcom majú podobné chatakteristiky – skvelý prehľad v hre a vysoké hokejové IQ podporené ofenzívnymi kvalitami.

"Luke strávi aj budúcu sezónu v univerzitnej NCAA, Nemec podľa všetkého začne v AHL. Obaja by tak mohli byť v sezóne 2023/24 nováčikmi a vytvoriť zaujímavý pár.

Alebo ich tréneri pridelia k skúsenejším bekom. Každopádne, budúcnosť obranných radov vyzerá pre Devils veľmi dobre," myslí si Robert Aitken z portálu NorthJersey.com.

Historický draft NHL pre slovenský hokej Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Juraj Slafkovský  a jeho veľký deň.
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #New Jersey Devils #Šimon Nemec