Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vysmiaty Slafkovský, skvelí fanúšikovia. Mladíci pobláznili Poprad

Tisícky fanúšikov, prevažne dievčat v tínedžerskom veku. Niektoré z nich čakali na svojich miláčikov už štyri hodiny predtým, ako sa začal program. Úsmevy a radosť však svedčali o tom, že to stálo za to.

26.07.2022 18:10
Juraj Slafkovský Šimon Nemec Foto: ,
Juraj Slafkovský so Šimonom Nemcom v dobrej nálade.
debata (2)

Hokejová eufória, ktorú vyvolal pre Slovensko historicky najúspešnejší draft NHL, pokračuje.

Včerajšiu autogramiádu s Jurajom Slafkovským a spol. si na popradskom Zimnom štadióne nenechali ujsť priaznivci zo všetkých kútov krajiny.

"Juraj je najlepší mladý hokejista na svete. Držím mu palce, aby sa mu za morom darilo.

Video

Verím, že sa dostane do prvého tímu Montrealu už počas prvej sezóny," vravela 16-ročná fanúšička Kristína po tom, ako si odnášala cenný úlovok – podpísanú fotografiu košického rodáka.

MSJ bez trojice opôr

Slafkovský je už na pozornosť zvyknutý. Hoci od momentu, ako ho na slávnosti v Montreale vyhlásili za historicky prvú slovenskú draftovú jednotku, uplynuli už tri týždne, rozruch okolo neho naďalej trvá.

„Už som si zvykol. Priazeň fanúšikov ma teší, veď hokej robíme pre nich,“ reagoval talentovaný útočník. Čakajú ho posledné tri týždne prípravy v domácich podmienkach a potom odletí do Montrealu, kde zabojuje o účasť v prvom tíme Canadiens.

Video

„Zostanem tam až do začiatku sezóny. Čaká ma príprava a potom predsezónny kemp. Montreal má mladé mužstvo, mám šancu začať v prvom tíme,“ pokračoval.

Autogramiádu si užil aj Šimon Nemec. Dvojka draftu, ktorú si vybralo New Jersey, sa v predsezónnom kempe stretne aj s Tomášom Tatarom. S kapitánom slovenskej reprezentácie si zahral aj na nedávnych MS vo Fínsku.

„S Tomášom som si niekoľkokrát písal. Poskytol mi užitočné informácie o tíme Devils. Verím, že spolu strávime v klube úspešné roky,“ zaželal si pravoruký obranca.

On, Slafkovský a ani Filip Mešár neposilnia národný tím do 20 rokov na blížiacich sa juniorských MS v Kanade. Hoci hráči by radi reprezentovali, rozhodli sa rešpektovať želanie zámorských klubov. Ich noví zamestnávatelia im odporučili, aby šampionát vypustili.

Video

"Povedali mi, že si neželajú, aby som na MS hral. Chcú, aby som sa dobre pripravil na prvú sezónu v zámorí.

Hoci by som si rád na šampionáte zahral, rozhodol som sa rešpektovať ich želanie," vyjadril sa Mešár, ktorého si podobne ako Slafkovského vybral v drafte Montreal.

Chýbajúce opory nahradí Adam Sýkora. Newyorskí Rangers, ktorí si ho vybrali zo 63. miesta, mu umožnili štart na MSJ.

„Mám z toho veľkú radosť, vždy rád reprezentujem. Verím, že v Kanade dosiahneme úspech aj bez najlepších hráčov,“ zaželal si Sýkora.

Video

Podpora pre hokej

Na podpisovej akcii pod Tatrami nechýbal ani Miroslav Šatan. Šéf slovenského hokeja síce nerozdával autogramy, ale pozorne sledoval prípravu dvadsiatky pred šampionátom. Po drafte, v ktorom si zámorské kluby vybrali celkovo šesť Slovákov (aj Serváca Petrovského a Adama Žlnku), cítil zadosťučinenie.

„Keď sme pred pár rokmi začali robiť zmeny a vytiahli sme mladých hráčov, viacerí tvrdili, že ich nemáme dostatok. Teraz vidíme, že to nebola pravda. Len im bolo treba dať šancu a oni sa jej chytili,“ reagoval prezident SZĽH.

Video

Od Slafkovského a spol. očakáva, že raz budú tvoriť budúcnosť a kostru národného tímu. Teší ho, že Nemec, Mešár či Sýkora sa dostali na draft z domácej súťaže.

"Chceli by sme, aby mladí hráči preferovali slovenskú cestu. V minulosti si veľa rodičov či agentov myslelo, že mladíkov treba za každú cenu poslať za hranice.

Tvrdili, že nemáme podmienky, aby v nich vyrástli kvalitní hokejisti. To však už nie je pravda, draft tento mýtus rozvrátil. Ukázal, že šikovných mladých hráčov vieme vychovať aj doma," pokračoval Šatan.

Apeloval aj na kompetentných, od ktorých chce viac podpory, najmä financie na zlepšenie infraštruktúry.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Chcete Slafkovského dres? Z tej ceny sa vám zakrúti hlava

Predpoklad úspešnej reprezentácie v budúcnosti je jednoduchý – čím viac talentov k výberu, tým silnejší národný tím.

"Keď sme pred 20 rokmi vyhrali titul majstrov sveta, rečnil som v parlamente so žiadosťou o zlepšenie podmienok na hokej. Veľa sa však nezmenilo.

Niektoré štadióny sú staré, potrebujú rekonštrukciu. Treba postaviť aj nové. Hokejisti robia dobré meno Slovensku v zahraničí, treba ich podporiť," apeloval bývalý elitný útočník.

Autogramiáda draftovaných hokejistov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Šestica draftovaných hráčov do NHL na spoločnom...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Šimon Nemec #Juraj Slafkovský #Filip Mešár #Adam Sýkora