Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Z hokejového rockera Regendu môže byť boháč. Legenda mu posiela odkaz

Dalo sa to čakať. V priebehu troch mesiacov odohral dva vydarené turnaje na najvyššej úrovni a Mladá Boleslav vedela, že príde o hviezdnu posilu.

01.06.2022 16:00 , aktualizované: 22:01
Pavol Regenda Foto: ,
Pavol Regenda.
debata (2)

Kariéra Pavla Regendu stúpa raketovým spôsobom.

Talentovaný power forvard zaujal po olympiáde a MS viaceré zámorské tímy. Najserióznejší záujem ukázal Anaheim, prvý kalifornský klub so Stanleyho pohárom, ktorý ponúkol 22-ročnému útočníkovi dvojcestný kontrakt na dve sezóny.

„Situáciu nemôžem komentovať do momentu, pokiaľ s informáciou o podpise zmluvy nepríde klub ako prvý. Táto klauzula je súčasťou dohody. Ale všetko je na dobrej ceste,“ naznačil nám v stredu Regenda veľavravne.

Chýry o prestupe v stredu večer potvrdil klub na stránke NHL i sociálnych sieťach. Hokejista s imidžom rockera tak dostane príležitosť zabojovať o životnú šancu – presadiť sa v najlepšej lige sveta.

Prelomová sezóna

O tom, že na to má, sú presvedčení viacerí.

Regenda zakončil svetový šampionát vo Fínsku ako najlepší strelec slovenského mužstva a Craig Ramsay dostal otázku, či česká liga, kde mal robustný útočník po novom pôsobiť, nie je pre neho primalá.

„Je to tvrdý hokejista, podporuje spoluhráčov, chodí pred bránku. Sú ešte detaily, na ktorých musí popracovať. Má však srdce na to, aby hral v profilige,“ reagoval kouč.

Regendovi by sa o niečom podobnom ešte pred pár rokmi ani nesnívalo.

Odchovanec michalovského hokeja si vybral zahraničnú cestu, podobnú ako Juraj Slafkovský. Ako tínedžer odišiel na sever Európy, kde pôsobil v mládežníckych tímoch Linköpingu a Växjö, ako aj vo fínskom Jokerite Helsinki.

Ošľahaný medzinárodnými skúsenosťami sa pred dvoma rokmi vrátil do materského klubu. Skromne, pokorne, popri hokeji hral aj futbal za rodné Zalužice.

"Pôsobil inak ako ostatní mladí chalani. Vyspelo, vedel po anglicky. Keď sa zmenil tréner a prišiel kouč Valtonen, rozumel jeho pokynom a na zmeny vedel rýchlejšie reagovať.

Za dva roky urobil veľký progres," chváli bývalého spoluhráča Marek Bartánus, ktorý s ním pôsobil v Michalovciach.

Prelomový bol pre neho uplynulý ročník.

Ramsay ho vytiahol do tímu pre Peking a veril mu aj na MS. Regenda na oboch turnajoch potvrdil kvalitu a nadviazal na vydarenú klubovú sezónu, počas ktorej zaznamenal 15 gólov a 24 asistencií.

„Je veľký a silný, to sú jeho hlavné prednosti. Okrem toho to má aj dobre usporiadané v hlave. Ako mladý chalan počúval rady skúsenejších kolegov, chcel sa stále učiť. Typy ako on, vyspelí siloví útočníci, sú momentálne žiadaným artiklom,“ pokračuje Bartánus.

Pavol Regenda po príchode zo ZOH v Pekingu. Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR hokej Čína Peking ZOH2022 návrat BAX regenda Pavol Regenda po príchode zo ZOH v Pekingu.

Práca spojená s dovolenkou

Spojenie Anaheim a slovenský hokej nie je novinkou. Pred dekádou žiaril v kalifornskom klube Ľubomír Višňovský.

„Zámorský kontrakt je pre neho odmenou za doterajšiu prácu. Paľo je mladý chalan, stále sa môže rozvíjať. Teším sa, že ho Ducks podpísali. Čím väčší počet Slovákov v NHL, tým silnejšia bude reprezentácia,“ vraví bývalý elitný obranca.

Z Michaloviec do Anaheimu je riadny skok. Regendu čaká nové prostredie, odlišný herný systém a predovšetkým oveľa väčšia konkurencia. Ak sa neprebojuje do prvého tímu, sezónu začne vo farmárskom tíme San Diego Gulls v AHL.

Rozdiel by bol aj v peniazoch. Ak by odohral väčšinu sezóny v NHL, zarobil by 750-tisíc dolárov. Na farme by to bolo o poznanie menej – 80-tisíc.

Ľubomír Višňovský v drese HC Slovan. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Višňovský Slovan KHL hokej Ľubomír Višňovský v drese HC Slovan.

„NHL je iný level. Kluby majú špičkové podmienky a tie Regendu posunú vpred. Má potenciál, aby nestagnoval a bol ešte lepší. Je takmer hotový hráč, má veľkú šancu, že sezónu začne v prvom tíme,“ prognózuje Višňovský.

Majster sveta z Göteborgu 2002 má na Anaheim skvelé spomienky. Počas sezóny 2010/11 nazbieral v 81 zápasoch úctyhodných 68 kanadských bodov (18+50) a ovládol ligovú produktivitu obrancov.

„Na pôsobenie v tíme Ducks nedám dopustiť. Užíval som si to, prehnane povedané – prácu som mal spojenú s dovolenku. Hrať hokej v slnečnej Kalifornii je úžasné,“ usmieva sa.

Šanca zabojovať o NHL prichádza pre niektorých hokejistov raz za život. Nedraftovaný Regenda ju dostane tri mesiace pred 23. narodeninami. Jeho slávny krajan má pre neho cennú radu.

"Okrem toho, aký je hokejista, budú kompetentní sledovať aj to, ako sa správa mimo ľadu, ako sa pripravuje na tréningoch. Do všetkého musí ísť naplno, nič nesmie odfláknuť. Šport nie je o dokonalosti.

Ak sa mu niečo nevydarí, nech sa nezloží a ide ďalej. Najdôležitejšie bude, aby zostal sám sebou," želá si Višňovský.

Zaujímavosti o Pavlovi Regendovi Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Prvýkrát stál na korčuliach už v dvoch rokoch....

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Višňovský #slovenskí hokejisti #Anaheim Ducks #Marek Bartánus #Craig Ramsay #Pavol Regenda