Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kým ostatní zrýchľujú, on spomaľuje. V zámorí riešia, čo bude s Chárom

Vidíme poslednú jazdu Zdena Cháru? Bude pokračovať jeho neuveriteľná hokejová kariéra?

19.04.2022 06:32
USA SR hokej NHL Islanders Stars Foto: ,
Obranca New Yorku Islanders Zdeno Chára medzi hráčmi Dallasu Michaelom Rafflom a Lukeom Glendeningom.
debata (7)

Špecializovaný magazín Hockey News sa zamýšľa nad budúcnosťou slovenského veterána po tom, ako jeho tím New York Islanders prišiel o poslednú šancu postúpiť do play off NHL.

Štyridsaťpäťročný trenčiansky rodák dosiahol prakticky všetky míľniky, aké obranca v profilige mohol. Pre víťaza Stanleyho pohára s Bostonom z roku 2011 je aktuálna sezóna 24. v najslávnejšej hokejovej súťaži sveta.

Alexander Ovečkin Čítajte aj Ovečkin s Fehérvárym sa tešia z play off. Pomohol im k tomu Chára

O tom, či sa v nej predstaví aj v ďalšej, nerozhoduje len on.

„Aj keď sa tomu uplynulé desaťročie úspešne vyhýbal, vek urasteného veterána v sezóne 2021/22 zdanlivo dobehol. Chára začína zaostávať oproti súperom. Zatiaľ čo oni zrýchľujú, on spomaľuje,“ píše portál.

Pripomína tiež jeho 63-zápasové čakanie na gól (dosiahol 10 asistencií) či najvyšší počet trestných minút od roku 2011. Keď je Chára na ľade, Islanders sú vraj pod výraznejším tlakom – vrátane šancí s gólovou koncovkou súpera.

„Ide o znepokojivý trend. Chárovo využitie sa zmenšilo na tretiu obrannú formáciu, čo pre jeho budúcnosť nevyzerá veľmi sľubne,“ upozorňuje stránka.

Zdeno Chára v nočnom zápase proti Pittsburghu. Čítajte aj Čakal naň 64 zápasov. Chára trafil z veľkého uhla a dal prvý gól v sezóne

Napriek tomu vyzdvihuje jeho dlhovekosť a poukazuje na minulú sezónu, v ktorej pomohol Washingtonu prebojovať sa do play off:

„Nástrahy veku sa mu darilo odvracať aj roky po tom, ako by ho mali pohltiť. A to treba pochváliť. Ale s vekom sa nedá bojovať tak dlho. Stále je to len človek. Chára má k päťdesiatke bližšie než k štyridsiatke a možno nastal čas na rozlúčku. Po skvelej jazde.“

Známe periodikum nepochybuje o tom, že Boston jeho dres vyradí hneď, ako to bude možné a Cháru nepochybne čoskoro uvedú aj do Siene slávy.

Martin Féherváry Čítajte aj Nezvyklý pohľad. Chára inkasoval tvrdý bodyček, skončil na ľade

Chára sa vo februári stal obrancom s najväčším počtom zápasov v základnej časti NHL, keď prekonal legendárneho Američana Chrisa Cheliosa (1652 stretnutí).

Novinár Mike Stephens poukázal aj inú výnimočnú stránku trenčianskeho rodáka:

"Môžeme ho považovať za športovú anomáliu. Možno už nikdy nebude existovať hokejista ako on – niekto, koho veľkosť a hokejové IQ umožnili prosperovať v dobe, ktorej dominovala rýchlosť a zručnosť.

Zdeno Chára Čítajte aj Podceňovaný a odpisovaný. Slovenský dlháň kraľuje legendám

Mohol efektívne zahrať akúkoľvek rolu, v ktorej sa ocitol. A milovala ho pri tom celá liga. Toto dedičstvo nebude pošpinené o ďalší podpriemerný rok.

Ale odísť podľa vlastných predstáv je luxus, ktorý v profesionálnom športe dostane len málokto. Toto môže byť Chárova záverečná jazda.

Ak bude týchto posledných šesť zápasov jeho poslednými v NHL, bude to znamenať koniec dominantnej, desaťročia trvajúcej kariéry, akú už možno nik nezopakuje."

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára