Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krutá pravda o výplatách hráčov v NHL. Exhviezda vysvetľuje detaily

Legendárny kanadský obranca Chris Pronger rozmenil príjmy a náklady elitných hokejistov na drobné.

14.04.2022 13:00
Chris Pronger. Foto:
Chris Pronger.
debata (17)

Pri pohľade na miliónové zmluvy hokejistov v NHL sa nejednému Slovákovi zatočí hlava. Medzi tým, v akej výške je uzatvorený kontrakt a tým, čo príde hráčovi na účet je veľký rozdiel.

A práve na ten sa v najnovšom príspevku na Twitteri pozrel legendárny obranca Chris Pronger. Odhaľuje v ňom zákutia a temnú stránku finančných výdavkov hokejistov.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...

Ako príklad uviedol Pronger hokejistu X, ktorý podpísal päťročnú zmluvu za 30 miliónov dolárov – ročne si tak príde na šesť miliónov.

„Určite si pomyslíte: Wow, ten si teda zarobí. No nie je to vždy pravda,“ píše Pronger. Vysvetlil, že rovnakú sumu, aká mu svieti na zmluve, na svojom účtu nikdy neuvidí.

Dôvodom je množstvo zrážok a výdavkov, s ktorými sa musia v USA a Kanade vysporiadať všetci profesionálni športovci.

Tomáš Hertl. Čítajte viac Od Jágra takého nemali. Čech podpísal v NHL superzmluvu

Jednou zo stálych zrážok, o ktorej podľa Prongera netuší väčšina fanúšikov, býva priemerne 10% zo zmluvy, ktoré putujú do úschovy.

„Sú to peniaze, ktoré NHL zadržuje hráčom v prípade, že nie je splnený podiel na príjmoch súťaže. Väčšinou už tieto peniaze nikdy neuvidia,“ hovorí dvojnásobný olympijský víťaz.

Alexander Ovečkin Čítajte viac Ovečkin sa dohodol s Capitals na megazmluve. Skončí až ako 41-ročný

Ďalšie zhruba tri percentá tvoria odmeny pre hráčskych agentov a najvýraznejšou položkou sú federálne dane z príjmu. Vláda USA si berie až 37% zo mzdy. Státisíce si vyžiadajú aj miestne dane, tie sa však líšia od mesta a štátu, v ktorom hokejisti pôsobia.

Prongerovi po odpočítaní vyššie uvedených zrážok vyšlo, že hokejista by mal zo šiestich miliónov dostať v čistom 2 806 000 dolárov. Podotýka, že z nich si musí hráč platiť bývanie, chiropraktika, masáže, osobného trénera a ďalšie nemalé položky vrcholového športovca.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Chris Pronger