Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tancoval, mal i slovenského gratulanta. Ovečkin po míľniku spomenul aj vojnu

Keď strelil gól na 3:2 v zápase proti New York Islanders, postavil sa do stredu hracej plochy a začal tancovať.

16.03.2022 15:00
Alexander Ovečkin Foto:
Alexander Ovečkin po prekonaní Jaromíra Jágra. Vľavo jeden z prvých gratulantov Martin Fehérváry.
debata (3)

Čoskoro k nemu prikorčuľovali spoluhráči z tímu Washington Capitals, pričom jedným z prvých bol slovenský obranca Martin Fehérváry.

Na diaľku sa pridali aj fanúšikovia v zaplnenej vyše 18 a poltisícovej Capital One Arene, ktorí začali pokrikovať zborové „Ovi, Ovi…“

Pointa tejto improvizovanej oslavy gólu bola všetkým jasná, Alexander Ovečkin dosiahol 767. zásah v NHL, čím v historickom poradí najlepších strelcov preskočil na treťom mieste Jaromíra Jágra a stal sa najlepším kanonierom medzi hokejistami narodenými v Európe.

Alexander Ovečkin Čítajte aj Ovečkin prekonal Jágra. Česká legenda vyrukovala s vtipnou gratuláciou

Capitals napokon zdolali Islanders 4:3 po nájazdoch, keď až v ôsmej sérii rozhodol Anthony Mantha. Bola to povestná čerešnička na torte vydareného hokejového večera (slovenský obranca Zdeno Chára asistoval pri jednom góle NY Islanders), ktorého hlavným ťahákom bol 36-ročný kapitán Washingtonu.

„Všetci chceli, aby som dal ten gól. Je však jasné, že na tomto míľniku sa podieľali všetci moji spoluhráči. Som šťastný a vďačný, že s niektorými z nich to ťahám už taký dlhý čas,“ komentoval Alexander Ovečkin.

Historický gólový moment sa zrodil päť minút pred koncom tretej tretiny, keď mu krajan Jevgenij Kuznecov adresoval puk priamo z víťazného vhadzovania a Ovečkin strelou švihom bez prípravy prekonal ďalšieho Rusa v bránke Islanders Semjona Varlamova.

Viac gólov ako moskovský rodák strelili v histórii NHL iba jej absolútne legendy Wayne Gretzky (894) a Gordie Howe (801).

Ovečkin je tretí, ale táto jeho chvíľková radosť nemôže zatieniť dlhodobé ťažké rozpoloženie z toho, že jeho osobný priateľ – ruský prezident Vladimir Putin – už pred tromi týždňami nariadil bezprecedentnú vojenskú operáciu na Ukrajine a Ovečkin ju doteraz jednoznačne verejne neodmietol.

Fenomenálneho strelca mrzí, že jeho manželka Anastasia a synovia Sergej a Iľja nie sú s ním vo Washingtone, ale doma v Rusku.

Alexander Ovečkin, Vladimir Putin Čítajte viac Vymaž fotku s Putinom, žiadal Washington. Ovečkin má dôvod, prečo to nespraví

„Je to škoda, že tento môj gól naživo nevidel moje deti ani manželka a tiež moji rodičia. Pozerajú sa však doma v televízii a myslím si, že sú rovnako šťastní. A to je najpodstatnejšie,“ podotkol obávaný kanonier.

K téme vojna na Ukrajine dodal: „Je to ťažká situácia, ale my sme športovci a iba si robíme svoju prácu. Je to jediné, na čo sa koncentrujeme, a snažíme sa to robiť čo najlepšie. Hráme hokej a užívame si to.“

Ďalším dôležitým míľnikom pre Ovečkina je číslo 800, bájna hranica streleckej dokonalosti. Potrebuje 35 gólov na predstihnutie Howea a 128 na prekonanie Gretzkého.

Alexander Ovečkin Čítajte aj Piskot a bučanie. Ukrajinci „vítali“ v Edmontone Ovečkina

Zatiaľ čo prvé číslo je pri jeho súčasnej forme reálne, druhé stále nie nepredstaviteľné, hoci dlho sa považovalo skôr za nedosiahnuteľné.

„Nikdy neviete, čo prinesie budúcnosť a dokonca nevieme, ani čo bude zajtra. Vážim si, čo som dosiahol v tejto časti mojej kariére. A ak príde čas na prekonanie ďalšieho míľnika, tak to jednoducho príde,“ reagoval Ovečkin, ktorý začal strieľať góly v NHL a zároveň drese Capitals v sezóne 2005/2006.

Kapitán Washingtonu si vyslúžil pochvalu aj od svojho bývalého trénera Barryho Trotza, s ktorým spoločne zdvihli nad hlavu Stanleyho pohár v sezóne 2017/2018. Aktuálne sa Trotz nachádza na opačnej strane barikády, kormidluje tím New York Islanders.

„O Ovečkinovi som sa naučil jednu vec: akonáhle začnete pochybovať o jeho kvalite a schopnostiach, on sa ešte viac ponorí do tréningu a dokáže sa zlepšiť. Časom trochu zmenil tréningové metódy a konečný výsledok je úžasný,“ podotkol Trotz.

V aktuálnej sezóne už Ovečkin nastrieľal 37 gólov a v tabuľke kanonierov NHL je piaty za Austonom Matthewsom (45), Chrisom Kreiderom, Leonom Draisaitlom (obaja 39) a Kylom Connorom (38). Ruskému ostrostrelcovi chýbajú tri presné zásahy na to, aby po dvanásty raz v kariére prekonal hranicu 40 gólov a tým vyrovnal ďalší Gretzkého rekord.

K statusu najlepšieho európskeho strelca v NHL sa vyjadril aj doterajší rekordér Jágr.

V prednatočenom gratulačnom videu si legendárny Čech krátko po dovŕšení 50. narodenín zavtipkoval, že stále nezavesil korčule na klinec a možno sa ešte aj vráti do NHL.

„Radšej rýchlo dávajte góly, lebo som ešte neskončil s hokejom a je šanca, že sa vrátim a budem vás prenasledovať,“ prihovoril sa Jágr Ovečkinovi aj ďalším jeho nástupcom.

Rus na to zdvorilostne podotkol, že nebyť trojročného Jágrovho pôsobenia v Kontinentálnej hokejovej lige, ešte by zrejme stále naháňal jeho strelecký rekord.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Ovečkin #Martin Fehérváry