Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi v NHL sú vystrašení. Nemusia im obnoviť víza

Niektorí ruskí hokejisti, resp. ich právni zástupcovia v tímoch NHL sa obávajú o svoju budúcnosť v zámorskej profilige vzhľadom na stupňujúci sa vojenský konflikt Ruska na Ukrajine.

13.03.2022 20:36
Artemij Panarin Foto: ,
Artemij Panarin z New Yorku Rangers.
debata (24)

Preto kontaktovali imigračných právnikov, aby prediskutovali proces podávania žiadostí o azyl alebo trvalý pobyt v Severnej Amerike. Obávajú sa, že vlády USA a Kanady môžu spomaliť alebo zastaviť vydávanie nových pracovných povolení a cestovných víz ruským športovcom.

"Ruskí hráči a ich zástupcovia sú vystrašení. Obávajú sa, že môžu byť donútení odísť alebo že im víza nebudú obnovené.

USA a Kanada zavádzajú voči Rusku nové sankcie takmer každý deň a nie je možné povedať, čo to bude znamenať pre udeľovanie nových víz pre cudzincov z Ruska v NHL," uviedol Joe Kirkwood, imigračný právny expert, ktorý má skúsenosti s udeľovaním hráčskych víz vo viac než 25 tímoch NHL a AHL.

Alexander Ovečkin, Vladimir Putin Čítajte aj Vymaž fotku s Putinom, žiadal Washington. Ovečkin má dôvod, prečo to nespraví

„Súčasné platné víza zrejme americká vláda rušiť nebude, ale existujú opodstatnené obavy z toho, čo sa udeje s udeľovaním nových víz,“ dodal Kirkwood.

Aj ďalší imigračný právnik Thomas Arkell uviedol, že ho kontaktovali hráči a hráčski agenti, ktorí sa obávajú narastajúceho konfliktu na Ukrajine.

„Mnoho európskych hráčov znepokojuje súčasná hrozba, ktorá sa týka ich rodiny alebo krajiny. V poslednom čase som mal veľa otázok od agentov a jednotlivcov týkajúcich sa možností trvalého pobytu v Spojených štátoch,“ komentoval Arknell.

Ukrajinské veľvyslanectvo v Ottawe už požiadalo kanadskú vládu, aby 2. marca zastavila vydávanie nových pracovných povolení a cestovných víz pre ruských športovcov.

Ottawa, Montreal Čítajte aj NHL sa odstrihuje od KHL i ruských agentov. Ovečkina vypískali

Andrii Bukvyč, ukrajinský chargé d'affaires v Ottawe, má z oficiálnych miest v Kanade informáciu, že zvažujú kladné vybavenie tejto žiadosti.

"Zo športového a kultúrneho hľadiska berú veľmi vážne možné opatrenia prijaté v reakcii na ruskú vojnu a vojnové zločiny na Ukrajine,“ napísal Bukvyč v textovej správe pre TSN.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA na žiadosť o komentár nereagoval.

Zato tlačový tajomník Úradu ministra pre imigráciu, utečencov a občianstvo v Kanade Aidan Strickland prostredníctvom emailu uviedol, že Kanada má spravodlivý a súcitný systém ochrany utečencov.

"V súčasnosti neexistujú žiadne špeciálne imigračné opatrenia pre ruských občanov. Ruskí štátni príslušníci môžu pokračovať v podávaní žiadostí prostredníctvom našich pravidelných imigračných ciest, kým nebudú schválené nové požiadavky.

Ak sa ruskí štátni príslušníci v Kanade rozhodnú požiadať o azyl, nároky týchto jednotlivcov plne posúdi nezávislý správny súd Imigračného a utečeneckého úradu," vysvetlil Strickland.

Alexander Ovečkin Čítajte aj Piskot a bučanie. Ukrajinci „vítali“ v Edmontone Ovečkina

Kirkwood uviedol, že v USA existuje precedens na okamžitú a dramatickú zmenu týkajúcu sa víz pre cudzích štátnych príslušníkov.

Existuje však možnosť, že ruskí hokejisti s viacročnými zmluvami by mohli splniť náležitosti na získanie trvalého pobytu a nemuseli by žiadať o azyl, ak by mali podporu svojich tímov.

„To by sa dalo aplikovať v prípadoch, keď hráči dodržiavajú svoje zmluvy, nemajú zápis v registri trestov alebo iným spôsobom neporušili imigračné pravidlá,“ pokračoval Kirkwood pre TSN.

Ak však nastane výmena takého hokejistu z amerického do kanadského tímu, jeho žiadosť o pobyt by bola zrazu neplatná.

„Výmena do kanadského tímu by mohla pribrzdiť celý proces. Prestala by platiť oficiálna žiadosť na pobyt na území USA,“ dodal Kirkwood.

Ak Bars Kazaň, Avangard Omsk Čítajte aj V KHL svietil symbol Z. Nechutná, politicky podporovaná liga, zúri funkcionár

V Kanade dostávajú hráči NHL, ktorí sú cudzími štátnymi príslušníkmi, povolenie hrať za sedem kanadských tímov NHL získaním pracovného povolenia špecifického pre profesionálnych športovcov a trénerov.

Uviedol to Daniel Levy, právnik Cohen Immigration Law v Montreale, medzi jeho klientov patria aj viacerí športovci.

"Pred pandémiou dostávali športovci pracovné povolenie na pobyt v Kanade zvyčajne na dva alebo tri roky. Od začiatku pandémie COVID-19 kanadská vláda vo všeobecnosti udeľuje povolenia na jeden rok.

Ak by sa kanadská vláda rozhodla prestať udeľovať nové víza, ruskí športovci by mali niekoľko možností, ako sa pokúsiť zostať v Kanade – medzi nimi aj podanie žiadosti o štatút utečenca a žiadosť o trvalý pobyt," podotkol Levy.

Cehlárik Hokej Čítajte aj Odchod z Ruska? Nič jednoduché, priznáva slovenská hviezda

Maria Popovová, profesorka na katedre politických vied na McGill University v Montreale, poskytla odborné poradenstvo vo viac ako 20 prípadoch ruského prisťahovalectva v Kanade, USA a Spojenom kráľovstve. Povedala, že ruskí hráči NHL žiadajúci o štatút utečenca v Kanade budú mať silný argument.

"Ak by dali najavo, že nesúhlasia s tým, čo robí ruská vláda na Ukrajine, a že by tento nesúhlas vyjadrili, ak by sa vrátili do Ruska, potom by bolo jasné, že by boli v nebezpečenstve.

Športovci v Rusku sú dôležité osobnosti. Šport je v tamojšom geopolitickom kontexte oveľa dôležitejší ako na západe.

Spúšťa sa nová železná opona a Rusko sa ocitá vo svete mnohých represií. Ideme do novej studenej vojny," myslí si Popovová.

„Žiadosť o štatút utečenca by umožnila hráčom NHL a ich rodinám zostať v Kanade a pracovať až do dátumu vypočutia, čo zvyčajne trvá roky,“ dodala.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
24 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #víza #vojna na Ukrajine