Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chára oslávil rekord NHL po svojom. Dobil kanadského vyzývateľa

Slovenský hokejista Zdeno Chára vytvoril nový rekord NHL v počte odohratých zápasov obrancu.

25.02.2022 06:53 , aktualizované: 10:04
Zdeno Chára Foto:
Zdeno Chára posiela súper Jeffreyho Viela k ľadu.
debata (9)

V noci na piatok nastúpil na ľade San Jose na svoj 1652. duel v základnej časti a osamostatnil sa na prvom mieste v počte štartov medzi zadákmi, keď prekonal Chrisa Cheliosa (1651).

Doteraz bol s legendárnym Američanom spoločne na čele historickej štatistiky. Islanders prehrali so Sharks 3:4 po samostatných nájazdoch, v rozstrele premenil ako jediný svoj nájazd domáci Logan Couture.

Chára sa dotiahol na Cheliosa v noci na stredu vo víťaznom dueli so Seattlom (5:2), o dva dni neskôr sa od neho odpútal. V rekordnom zápase sa pobil s Jeffreym Vielom, útočníkovi San José nedal šancu.

V prvom rade sa chcem poďakovať Chrisovi Cheliosovi. Nastavil vysoký štandard pre mnohých z nás. Jeho kariéra bola veľmi inšpirujúca a motivujúca pre mnohé generácie hokejistov. Bol vynikajúci hráč, skutočný líder a legenda," povedal Chára pre web Islanders.

"Je pre mňa cťou byť v jednej skupine s viacerými skvelými obrancami NHL. Ďakujem všetkým spoluhráčom, trénerom, členom realizačných tímov a, samozrejme, mojej manželke a deťom.

Bez týchto ľudí by som to určite nedokázal. Počas 25 rokov v NHL som stretol množstvo skvelých ľudí a som šťastný, že môžem stále hrať."

Zdeno Chára, Pat Maroon Čítajte viac Neprovokujte päste dobráka Cháru. Je to najhorší nápad na svete

Štyridsaťštyriročný Chára absolvoval piatu bitku v tejto sezóne a celkovo 76. v profiligovej kariére.

V súboji s nižším protivníkom mal tradične navrch, po pár úderoch ho zložil na ľad zápasníckym chvatom. Hneď po bitke Chára svojho mladšieho súpera poklepal po prilbe a uistil sa, že je v poriadku.

V počte odohraných zápasov je celkovo na siedmom mieste, keď sa v historickej tabuľke vyrovnal Markovi Recchimu. Ligový rekord drží Patrick Marleau s 1779 štartmi.

Slovenskému obrancovi k míľniku zagratulovali na sociálnych sieťach všetky jeho bývalé kluby a NHL mu pripravila špeciálne dvojminútové video, ma ktorom zachytili dôležité zápasy „Big Z“.

Victor Hedman Čítajte viac Černákov spoluhráč mal najtvrdšiu strelu. Na Cháru nemám, vravel

Chára odohral 275 zápasov za Islanders, 299 za Ottawu Senators, 1023 za Boston Bruins a 55-krát si obliekol dres Washingtonu Capitals.

Chára nechýbal na ľade v úvodnej formácii a po tom, ako vyhral buly Casey Cizikas, sa dotkol puku ako prvý hráč Islanders.

Slovenský zadák nastúpil v obrannej dvojici s Noahom Dobsonom, ktorý sa narodil 7. januára 2000. V tom čase už Chára odohral 122 zápasov v NHL. K významnému míľniku pogratulovali Chárovi aj domáci Sharks.

V priebehu prvej tretiny pri prerušenej hre sa na kocke nad ľadovou plochou zobrazila fotografia slovenského hokejistu s číslom 1652 a špeciálnu gratuláciu poslal Chárovi líder poradia v počte odohratých duelov Marleau.

Kariérny míľnik dosiahol aj útočník „ostrovanov“ Zach Parise, ktorý v druhej tretine vyrovnal na 2:2 a strelil svoj jubilejný 400. gól v kariére. V prostrednej časti dostal Couture „žralokov“ v presilovke do vedenia 3:2, ale o 19 sekúnd neskôr vyrovnal obranca Adam Pelech.

V ďalšom zápase Washington s Martinom Fehérvárym prehral v New Yorku s domácimi Rangers 1:4.

Calgary v zostave so slovenským útočníkom Adamom Ružičkom utrpelo debakel 1:7 na ľade Vancouveru a ukončilo rekordnú klubovú víťaznú šnúru, ktorá trvala desať zápasov. Jaroslav Halák bol na striedačke, v bránke Canucks dostal prednosť Thatcher Demko.

Dallas bez zraneného Andreja Sekeru podľahol domácemu Nashvillu 1:2 po nájazdoch.

Devils Rangers Hockey Studenič Čítajte viac Studenič mení v NHL dres. Mieri za ďalším Slovákom

Za Stars ešte nenastúpil slovenský útočník Marián Studenič, ktorého si „hviezdy“ stiahli z waiver listiny, kam ho predtým umiestnilo New Jersey.

Devils zvíťazili v Pittsburghu 6:1, Tomáš Tatar nebodoval, jeho spoluhráč Christián Jaroš sa do zostavy New Jersey nezmestil.

výsledky NHL:
Florida – Columbus 3:6, New York Rangers – Washington 4:1, Pittsburgh – New Jersey 1:6, Toronto – Minnesota 3:1, Nashville – Dallas 2:1 pp a sn, Seattle – Boston 2:3 pp, Vancouver – Calgary 7:1, San Jose – New York Islanders 4:3 pp a sn

Kariéra Zdena Cháru v NHL vo fotografiách Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Zdeno Chára od príchodu do NHL patril k...

Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Zdeno Chára #New York Islanders #Chris Chelios