Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Halák proti Chárovi a spol. vybuchol. Rask ukončil kariéru

Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára prispel v NHL jednou asistenciou k víťazstvu New Yorku Islanders na ľade Vancouveru 6:3.

10.02.2022 06:46 , aktualizované: 07:31
Jaroslav Halák Foto: ,
Jaroslav Halák na striedačke Vancouvru v zápase s New Yorkom Islanders.
debata

V bránke domácich Canucks nastúpil od začiatku jeho krajan Jaroslav Halák, v prvej tretine však inkasoval päť gólov z 12 striel a už v 17. minúte ho za stavu 0:5 vystriedal Thatcher Demko. Ten potom vykryl 14 z 15 striel súpera.

Halák nebude na zápas proti svojmu bývalému klubu spomínať v dobrom, najmä nie na pasáž počas 4. minúty, keď dostal tri góly v priebehu 31 sekúnd.

Postupne ho prekonali Zach Parise, Brock Nelson a Anders Lee. Iba štyri sekundy im chýbali, aby pokorili klubový rekord z roku 1983, keď dali „ostrovania“ rivalom z NY Rangers tri góly za 27 sekúnd.

Tréner Vancoveru Bruce Boudreau však slovenského brankára za inkasované góly nevinil. „Jarovi sme nepomohli, nedali sme mu žiadnu šancu. Neboli sme pripravení hrať, začať tento zápas,“ povzdychol si tréner Canucks Bruce Boudreau.

Rýchle góly nakopli hostí a boli základom ich úspechu. Haláka prekonali ešte aj Casey Cizikas a Mathew Barzal, Demka už len Matt Martin. Lee a Cikizas sa pod triumf podpísali zhodne dvomi kanadskými bodmi (obaja 1+1).

„Keď skórujete trikrát v priebehu štyroch či piatich minút, tak vás to naštartuje. Tak dobre, ako v prvej tretine, sme nehrali snáď celú sezónu,“ pochvaľoval si autor prvého zásahu Parise, ktorý gólom ozdobil svoj jubilejný 1100. zápas v základnej časti NHL.

Devils Maple Leafs Hockey Tatar Jersey Čítajte aj Čierna séria je na konci. Tatar opäť pálil ostrými

Canucks dokázali v druhej tretine znížiť na 3:5, viac sa im už však zápas zdramatizovať nepodarilo.

„V úvode na nás súperi vybehli, doslova lietali po ľade, mali zaradenú vyššiu rýchlosť. My sme zjavne neboli vo svojej koži a oni využil svoje príležitosti,“ komentoval prehru domáci obranca Luke Schenn.

Chára asistoval pri štvrtom góle hostí, dosiahol piaty bod v sezóne (0+5). Odohral 17:19 min., pripísal si mínusku, vyslal jednu strelu na bránku a dostal aj menší trest za hrubosť.

Calgary so slovenským útočníkom Adamom Ružičkom rozdrvilo v noci na štvrtok Vegas Golden Knights 6:0 a slávilo štvrté víťazstvo za sebou. Dvomi gólmi sa pod výhru domácich Flames podpísal Andrew Mangiapane.

Štyri body za gól a tri asistencie nazbieral Mikael Backlund, tri body za gól a dve asistencie zaznamenal Matthew Tkachuk. Jeho presný zásah bol lahôdkový, skóroval svojím typickým spôsobom hokejkou pomedzi nohy.

Jacob Markström zlikvidoval všetkých 28 striel súpera a vychytal ôsmy shutout v tejto sezóne, čo je najviac spomedzi všetkých brankárov v sezóne.

„Jacob nás podržal, bol to jeho zápas. Bez neho by sa to skončilo možno víťazstvom 6:5,“ povedal pre nhl.com tréner Flames Darryl Sutter. Ružička odohral vo štvrtom útoku „plameňov“ 11:42 min. a vyslal jednu strelu na bránku.

Dallas si poradil s Nashvillom aj vďaka dvom presným zásahom Jasona Robertsona 4:3. O víťazstve Stars rozhodol v úvode tretej tretiny Luke Glendening.

Predators ukončili päťzápasovú bodovú sériu a pripísali si druhú prehru z uplynulých troch zápasov. Slovenský obranca Andrej Sekera sa nezmestil do zostavy Stars. Jeho český spoluhráč Radek Faksa utrpel v zápase nešpecifikované zranenie.

V súboji dvoch najhorších tímov Západnej konferencie Arizona uspela na ľade Seattlu 5:2. Nick Schmaltz pomohol k výhre dvomi gólmi, Phil Kessel zaznamenal gól a asistenciu, český brankár Coyotes Karel Vejmelka predviedol 34 úspešných zákrokov.

Detroit zvíťazil na ľade Philadelphie 6:3, Dylan Larkin, Lucas Raymond, Pius Suter a Robby Fabbri si v drese Red Wings pripísali zhodne po góle a asistencii.

Detroit v tejto sezóne ešte nestrelil viac ako šesť gólov. Vo Philadelphii vyhral v riadnom hracom čase prvýkrát od 25. januára 1997.

Chicago triumfovalo v Edmontone 4:1 a ukončilo trojzápasovú sériu prehier. Alex DeBrincat a Brandon Hagel strelili v úvode zápasu dva góly v priebehu 63 sekúnd, čím položili základ víťazstva. DeBrincat pridal aj dve asistencie, Hagel jednu.

Sumáre NHL:

Philadelphia Flyers – Detroit Red Wings 3:6 (2:2, 1:2, 0:2)
Góly: 4. Ratcliffe (MacEwen, Seeler), 7. Sanheim (Giroux, Lindblom), 22. Laughton (Konecny, Seeler) – 3. Larkin (Raymond, Seider), 7. Raymond (Hronek, Larkin), 27. Suter (Fabbri, Bertuzzi), 31. Fabbri (Suter, Seider), 49. Smith (Veleno, Lindström), 60. Namestnikov (Gagner). Brankári: Hart – Nedeljkovic, strely na bránku: 24:34, 13.243 divákov.

Edmonton Oilers – Chicago Blackhawks 1:4 (0:2, 1:0, 0:2)
Góly: 27. Draisaitl (E. Kane, McDavid) – 2. DeBrincat (P. Kane, Strome), 3. Hagel (DeBrincat, Dach), 52. Strome (DeBrincat, Jones), 50. Dach (Hagel, McCabe). Brankári: Smith – Fleury, strely na bránku: 41:30, 9150 divákov

Dallas Stars – Nashville Predators 4:3 (1:1, 2:2, 1:0)
Góly: 9. Robertson (Klingberg, Hintz), 17. Robertson (Klingberg, Lindell), 18. Hintz (Suter), 44. Glendening (Raffl) – 15. Tolvanen (Ekholm, Carrier), 37. Duchene (Josi, Forsberg), 20. Trenin (Jeannot, Josi). Brankári: Oettinger – Saros, strely na bránku: 27:23, 17.780 divákov

Calgary Flames – Vegas Golden Knights 6:0 (3:0, 1:0, 2:0)
Góly: 6. Gaudreau (Tkachuk, Gudbranson), 13. Backlund (Hanifin, Kylington), 16. Lindholm (Tkakuk, Tanev), 27. Mangiapane (Backlund, Coleman), 44. Tkachuk (Backlund, Zadorov), 56. Mangiapane (Backlund, Hanifin). Brankári: Markström – Lehner, strely na bránku: 33:28, 9639 divákov

Seattle Kraken – Arizona Coyotes 2:5 (0:1, 0:1, 2:3)
Góly: 41. Blackwell (Gourde), 56. Järnkrok (Gourde, Wennberg) – 5. Kessel (Moser), 35. Schmaltz (Galchenyuk, Lľubuškin), 42. Stralman (Dzingel, Eriksson), 59. Galchenyuk (Kessel), 60. Schmaltz (Keller). Brankári: Grubauer – Vejmelka, strely na bránku: 36:27, 17.151 divákov

Vancouver Canucks – New York Islanders 3:6 (1:5, 2:0, 0:1)
Góly: 19. Ekman-Larsson, 34. Pettersson (Podkolzin), 35. Schenn (Hunt, Garland) – 4. Parise (Dobson, 4. Nelson (Pelech), 4. Lee (Pulock, Clutterbuck), 14. Cizikas (Beauvillier, CHÁRA), 17. Barzal (Lee, Clutterbuck), 55. Martin (Cizikas, Mayfield). Brankári: Halák (17. Demko) – Sorokin, strely na bránku: 37:27, 9268 divákov.

Rask dúfal, že tento deň nepríde

Fínsky hokejový brankár Tuukka Rask ukončil vo veku 34 rokov aktívnu kariéru.

„Počas nedávnych týždňov som si uvedomil, že moje telo nereaguje tak, ako potrebujem, aby som mohol hrať na úrovni, ktorú od seba očakávam a akú si zaslúžia moji spoluhráči a fanúšikovia Bruins,“ odznelo v stanovisku, ktoré zverejnil na sociálnych sieťach.

zväčšiť Tuukka Rask pri fanúšikoch Bostonu. Foto: SITA/AP, Mary Schwalm
Tuukka Rask Tuukka Rask pri fanúšikoch Bostonu.

Rask, ktorý strávil celú zámorskú kariéru v klube Boston Bruins, mal v nedávnom období zdravotné problémy a niekoľko mesiacov sa zotavoval po operácii bedrového kĺbu.

Svoju premiéru v prebiehajúcej sezóne 2021/2022 absolvoval 14. januára, následne nastúpil ešte do troch zápasov, po ktorých sa rozhodol pre definitívny koniec kariéry.

Tuukka Rask a Jaroslav Halák počas spoločného... Foto: SITA/AP, Elise Amendola
Tuukka Rask, Jaroslav Halák Tuukka Rask a Jaroslav Halák počas spoločného pôsobenia v Bostone.

"Keď som sa v lete 2021 rozhodol pre operáciu bedrového kĺbu, tak som vedel, že ma bude čakať náročné a zdĺhavé zotavovanie. Podstúpil som rehabilitačné cvičenie a veľa tréningov s cieľom vrátiť sa na úroveň, na ktorej som bol.

Najmä som chcel pomôcť spoluhráčom vyhrávať a znovu bojovať o Stanleyho pohár. Dnes je však deň, o ktorom som dúfal, že nikdy nepríde. Žiaľ, s ťažkým srdcom oznamujem, že končím s hokejom," napísal Rask.

V roku 2005 ho draftovalo Toronto, ale za Maple Leafs nikdy nenastúpil a po výmene za amerického útočníka Phila Kessela sa stal hráčom Bruins.

V drese „medveďov“ odchytal v základnej časti 564 stretnutí, v ktorých mal 92,1-percentnú úspešnosť zásahov a priemer 2,28 inkasovaného gólu na zápas. V 52 dueloch si udržal čisté konto. V play off nastúpil do 104 stretnutí s 92,5-percentnou úspešnosťou, priemerom 2,22 gólu na zápas a 7 čistými kontami.

V roku 2011 bol Rask v pozícii brankárskej dvojky Bruins za Američanom Timom Thomasom, keď slovenský obranca Zdeno Chára doviedol tím v pozícii kapitána k zisku Stanleyho pohára. V rok 2014 získal Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára sezóny v NHL.

Tuukka Rask, Chris Kreider Čítajte aj Čo to robí?! Popletený Rask v poslednej minúte opustil bránku. Pri stave 2:2...

"Na jednej strane som smutný, že sa musím rozlúčiť s hrou, ktorú milujem. Na druhej som však vďačný, že som mohol uplynulých 15 rokov zdieľať kabínu s najlepšími spoluhráčmi a fanúšikmi v najlepšom športovom meste na svete.

Počas spoločných rokov sme mali veľa krásnych zážitkov. V prvom rade ním bol Stanleyho pohár v roku 2011, ale aj dve finále (2013, 2019) či zápasy pod holým nebom.

Som tiež veľmi vďačný, že som mohol reprezentovať Fínsko a vyhrať bronz na ZOH v roku 2014," poznamenal brankár, ktorý v sezóne 2012/2013 nastúpil do 17 zápasov za Plzeň v českej extralige.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Halák #Tuukka Rask #Adam Ružička