Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenské body v NHL. Bude ich najmenej v histórii?

Nečakaná správa. Slováci strelili počas jednej noci v NHL dva góly...

01.12.2021 12:00
Tomáš Tatar Foto:
Body sa najviac očakávajú od Tomáša Tatara.
debata (1)

Znie to nelichotivo, ale v aktuálnej sezóne, ktorá má za sebou už jednu štvrtinu odohraných zápasov, to boli pre hokejistov spod Tatier presné zásahy číslo šesť a sedem. A hoci Tomáš Tatar s Erikom Černákom urobili fanúšikom radosť, jedno je isté – bodovo najhoršiu slovenskú sezónu v najlepšej lige na svete ťažko odvrátia.

Modrí Slováci

Spomínate si ešte na tie teletextové rána? Tesne pred vstupom do nového milénia vstávali hokejoví fanúšikovia k televíznej obrazovke a hľadali modrú. Tou farbou sa zvýrazňovali góly a asistencie. Keď hralo St. Louis Blues, lovci slovenských úspechov šli na istotu. Trio Pavol Demitra – Michal Handzuš – Ľubomír Bartečko bolo zárukou kanadských bodov.

Alebo tandem Žigmund Pálffy – Jozef Stümpel v slnečnom Los Angeles či Pavol Demitra – Marián Gáborík v uzimenej Minnesote. Peter Bondra, Marián Hossa, Miroslav Šatan, Ľubomír Višňovský – mená, ktoré patrili medzi ozdoby súťaže. A výkladnú skriňu slovenského hokeja.

Prestaňme snívať a vráťme sa do súčasnosti. Éra, keď malo Slovensko viac ako tri desiatky hráčov v NHL a troch v najlepšej desiatke kanadského bodovania, je fuč. V aktuálnej sezóne zasiahlo do diania zatiaľ iba deväť hokejistov.

Koľko duelov potrebovali hráči na 600. bod v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Denis Savard: 444 zápasov.

Ešte horšie však vyznievajú ich štatistiky – do včerajška odohrali dovedna sto zápasov a pripísali si 24 kanadských bodov. Matematicky vzaté – na jeden bod potrebovali štyri duely. Ak to pôjde takto ďalej, je pravdepodobné, že spolu neohrozia ani stovku.

Len pre zaujímavosť, lebo nepatrí sa porovnávať neporovnateľné – Peter Šťastný pokoril túto hranicu v drese Quebecu až v siedmich sezónach.

Dnes sa viac očakáva predovšetkým od Tatara v New Jersey. Rodák z Dubnice síce strelil v noci štvrtý gól v sezóne, ale po dvadsiatich stretnutiach je to málo. Aj preto sa prepadol v zostave do tretieho útoku. Dobrou správou je, že všetky jeho presné zásahy sa viažu k uplynulým desiatim zápasom. Má v nich bilanciu (4+3).

Smutným faktom je, že iného slovenského útočníka v kluboch NHL nenájdete. Richard Pánik (New York Islanders) aj Marián Studenič (New Jersey Devils) si síce v lige tento rok „ťukli“, no potom ich kluby poslali do AHL. Vo farmárskej súťaži sa darí aspoň Studeničovi, po deviatich zápasoch má osem bodov.

Opačným smerom šiel Adam Ružička – po výbornom štarte v AHL ho povolalo Calgary. Na tohtosezónnu príležitosť však stále čaká.

Gól z polovice

V útoku je to bieda, ale ani obrancovia nemajú dôvod na oslavu. Okrem Černáka. Ten v utorok strelil gól z polovice ihriska a rozosmial ním aj vlastných spoluhráčov. Dobre stavaný Košičan je pilierom obhajcu Stanleyho pohára. Nie je to síce žiadna mašina na kanadské body, z trinástich zápasov ich má štyri, no bolo by ich možno viac, nebyť niekoľkotýždňového zranenia. Jeho prednosti sú však aj niekde inde.

Obrancovia s najvyšším počtom zápasov v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Luke Richardson (Kan.) - 1417 zápasov.

Svoje miesto si zastane aj Martin Fehérváry vo Washingtone Capitals. Mladý bek hrá čoraz viac – jeho čas na ľade sa pomaly blíži k dvadsiatim minútam. V tejto chvíli je to tiež druhý najproduktívnejší hráč a druhý najlepší slovenský strelec v NHL. S bilanciou (2+3).

Andrej Sekera v Dallase Stars už zďaleka nezastáva takú významnú rolu ako v minulosti, texasský klub ho dokonca niekoľkokrát nechal na tribúne. Miesto si v tretej obrannej dvojici Islanders drží Zdeno Chára, za výkony si ale vypočul aj kritiku. Aktuálne je na covid listine. Christián Jaroš sa zasa po zranení ruky nedokázal vrátiť do zostavy Devils.

Aktuálna sezóna je sklamaním aj pre jediného Slováka v bránke. Jaroslav Halák dosiaľ zasiahol iba do šiestich zápasov Vancouvru, pričom po žiadnom z nich sa netešil z výhry.

Všetko zlé je na niečo dobré, od dna sa dá odraziť, nie preraziť. Slovenský hokej v zámorí by sa mohol začať uberať pozitívnejším smerom v nasledujúcich sezónach. Predovšetkým od tohtoročného draftu si mnohí veľa sľubujú. Je už takmer isté, že Juraj Slafkovský a Šimon Nemec budú patriť medzi najhorúcejšie artikle. Podľa posledných správ by ním mohol byť aj Filip Mešár. O rok by ich mal nasledovať Dalibor Dvorský.

erik černák Čítajte viac Od polovice ihriska. Z Černákovho gólu sa smiali aj spoluhráči

„Pár sezón potrvá, pokiaľ sa presadia. Zároveň je dôležité, aby sme doma pokračovali v systematickej práci. Jeden či dva silné ročníky nestačia,“ zamyslel sa pre Pravdu bývalý dlhoročný hráč NHL Richard Zedník.

To, čo vraví, na sto percent sedí, no blikajúce svetlo na konci tunela je lepšie ako tma. Napokon, môže to byť už iba lepšie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Tomáš Tatar #Erik Černák