Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neprekonateľný rekord v ohrození. Ruský sivý vlk útočí na velikánov

Pod prilbou šedivé vlasy, na tvári sa už mihne nejedna vráska. Keď začínal s profihokejom v NHL, niektorí jeho spoluhráči ešte chodili do škôlky. Na ľade sa však vekové rozdiely mažú a mladíci zostávajú pozadu.

30.11.2021 06:24
Alexander Ovečkin Foto:
Alexander Ovečkin.
debata (9)

Alexander Ovečkin má našliapnuté k životnej sezóne a pokiaľ vydrží nasadené tempo, vo výhľade mu zostane už len jediná legenda – Wayne Gretzky.

Ideálny spoluhráč

Kapitán Washingtonu prispel v noci na včera k výhre Capitals na ľade Caroliny 4:2 presným zásahom a už len jeden ho delí od magickej méty 750 gólov.

V historickom poradí top strelcov má pred sebou už len troch hokejistov – Jaromíra Jágra, Gordieho Howa a Gretzkého. Na Jágra stráca 17 zásahov, čo je manko, ktoré by mal pri súčasnej forme zmazať na prelome januára a februára.

„Jeho konzistencia výkonov je neskutočná. S pribúdajúcimi rokmi nespomaľuje. Pre trénera a progres mladých hráčov neexistuje lepší príklad, ako je Alex,“ pochvaľuje si Rusovu prítomnosť v tíme kouč Capitals Peter Laviolette.

Koľko duelov potrebovali hráči na 600. bod v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Denis Savard: 444 zápasov.

Hra skúseného veterána však nie je len o skórovaní. Vyžíva sa vo fyzických kontaktoch, pravidelne rozdáva bodyčeky. Spoluhráčov burcuje priamo na ľade.

Keď Martin Fehérváry strelil svoj premiérový gól, Ovečkin k nemu priskočil a tešil sa s mladým Slovákom ako malé dieťa. Viacerí jeho kolegovia vám potvrdia, že lepšieho spoluhráča si nemôžete želať.

„Ako dieťa som s hrdosťou nosil jeho dres s číslom 8. Teraz s ním hrám v jednom mužstve a niekedy sa musím uštipnúť, či je to skutočne pravda. Už len jeho prítomnosť vás núti robiť všetko naplno. Nikto nechce byť flákačom pred zrakom jedného z najlepších útočníkov všetkých čias,“ vraví mladý obranca Washingtonu Dennis Cholowski.

Základom rodinná pohoda

22 zápasov, 19 gólov, 18 asistencií. Forma, s ktorou 36-ročný veterán vstúpil do sezóny, je obdivuhodná. Pomáha mu aj podpora od jeho najobľúbenejšieho fanúšika – trojročného syna Sergeja.

Najproduktívnejší Slováci v histórii NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Zdeno Chára: 666 bodov (207 gólov, 459...

Keď Capitals minulý týždeň zosadili Floridu z prvého miesta po výhre 4:2, stalo sa tak najmä zásluhou Ovečkina. Zaznamenal 28. hetrik v kariére, čím prekonal klubový rekord Petra Bondru. Jeho prvé kroky neviedli za spoluhráčmi na striedačku, ale prikorčuľoval k plexisklu, aby si ťukol päsťou so synom.

Absolvoval s ním už aj niekoľko hokejových tréningov. Ak sa Sergej nepotatí, v zálohe je pripravený Iľja. Najmladší z klanu Ovečkinovcov sa narodil vlani v máji.

„Synovia mu dodávajú extra energiu. Aj keď príde unavený z tréningu či zápasu, vždy si na nich nájde čas. Je skvelým otcom,“ tvrdí Anastasia Šubská, ktorú si hokejová superstar vzala za manželku v máji 2016.

Washington vyhral deväť z uplynulých 11 zápasov a vedie ligovú tabuľku. Fanúšikovia veria, že Ovečkinovi vydrží strelecký apetít aj do play off. Tím z hlavného mesta naposledy vybojoval Stanleyho pohár v sezóne 2017/18.

Najlepší strelci NHL
Meno Krajina Zápasy Góly
Wayne Gretzky Kanada 1487 894
Gordie Howe Kanada 1767 801
Jaromír Jágr Česko 1733 766
Alexander Ovečkin* Rusko 1219 749
Brett Hull USA 1269 741
Marcel Dionne Kanada 1348 731

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Ovečkin #Washington Capitals