Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympiáda bez Ovečkina i McDavida? Koronavírus robí všetko pre to

Všetko sa zdalo byť isté, ale nie je. Alebo inak: hokej mieni, covid mení.

28.11.2021 15:03
SR Bratislava MS2019 Hokej B Rusko Rakúsko Foto: ,
Alexander Ovečkin v reprezentačnom drese.
debata

Keď začiatkom septembra NHL oznámila dohodu s hráčskou asociáciou a Medzinárodnou hokejovou federáciou (IIHF), že najlepšia liga na svete sa počas olympiády na tri týždne preruší, na konci tlačovej konferencie – nenápadne – zaznela kľúčová informácia.

Zmluva umožňuje aj rozhodnutie o odstúpení v prípade, ak NHL usúdi, že podmienky sú vzhľadom na pandémiu nebezpečné a účasť hráčov v Pekingu pre súťaž nepraktická.

Kde je teda hranica, pri ktorej by zámorskí funkcionári zvažovali tento radikálny krok? Zástupca komisára NHL Bill Daly pre portál Daily Faceoff uviedol, že „významné narušenie sezóny“ by bolo takýmto dôvodom.

Čína Olympijské ZOH 2022 panda lampión maskot Čítajte viac Naznačil vylúčenie, hovoril o debakloch. Šéf hokeja korigoval slová o Číňanoch

Laicky povedané: podľa Dalyho pripadá takáto alternatíva do úvahy, ak sa začnú v NHL prekladať zápasy.

„Prioritou musí byť dokončenie našej 82-zápasovej sezóny v riadnom termíne a nie nevyhnutne olympiáda. Myslím si, že to uznáva aj hráčska asociácia,“ vyhlásil.

Znamená to vari, že olympijské hokejové dobrodružstvo by mohol ohroziť čo i len jeden preložený zápas kvôli pandemickému protokolu?

Odpoveď znie: „Áno, je to jeden zápas, ktorý spúšťa možnosť urobiť čokoľvek,“ dodal Daly na konci septembra.

Hviezdny Kanaďan Connor McDavid. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Denmark Hockey Worlds Mcdavid Hviezdny Kanaďan Connor McDavid.

O dva mesiace je situácia v NHL nasledovná – Ottawe už vedenie súťaže preložilo tri zápasy, New York Islanders neodohrá najbližšie dva. Pripomíname, že na covidovej listine je aj Slovák Zdeno Chára.

Majitelia amerických a kanadských klubov na jednej strane, hráči na opačnej. Hviezdy NHL už niekoľkokrát deklarovali záujem v Pekingu štartovať.

„Každý chce reprezentovať svoju krajinu. Ak mám povedať svoj názor, nedá sa to porovnať so Svetovým pohárom alebo majstrovstvami sveta. Olympiáda je úplne iný level,“ zamyslel sa Jonathan Toews z Chicaga Blackhawks.

SR Košice MS2019 Hokej A Slovensko Čítajte viac Hviezdy mieria do Pekingu. Akú zostavu vyšlú Slováci?

Nič na tom vraj nemenia ani dosiaľ odložené zápasy. „Hráči stále chcú ísť a otvorene o tom hovoria. Nemyslím si, že tri duely to akokoľvek zmenia,“ prezradil hokejový expert Elliotte Friedman.

Žiadne garancie však dnes nečakajte. Nielen v hokeji sa všetko môže zmeniť zo dňa na deň. NHL si vyhradila čas do 10. januára, v ten deň dá definitívny verdikt nad osudom olympijského turnaja.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Ovečkin #ruskí hokejisti #Peking 2022