Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neprovokujte päste dobráka Cháru. Je to najhorší nápad na svete

Myslel som si, že je to bitkár Bostonu Shawn Thornton. Pomaly som sa obzrel, od korčúľ som išiel pohľadom až hore a hovorím si: "Toto nebude Thornton, ten je o dobrých 30 centimetrov nižší." Bol to Zdeno Chára.

26.11.2021 08:38
Zdeno Chára, Pat Maroon Foto:
Pästný súboj Zdena Cháru a Pat Maroona.
debata (10)

Takto vo svojej biografii Volali ma bitkár spomína na sekundy pred súbojom so slovenským obrom Boris Valábik. Konkrétne tento nebol nijako výnimočný – skončil sa remízou, netiekla krv, obaja kohúti skončili na trestnej lavici. Navyše, pre rodáka z Trenčína bol iba jedným z mnohých.

Uplynulý týždeň zhodil rukavice opäť, v zápase NHL už 72-krát v kariére. Obrancovi New Yorku Islanders stačili štyri sekundy zápasu proti Tampe na to, aby sa kmásal s Patrickom Maroonom.

Podľa fanúšikov webovej stránky Hockey Fights, ktorá sa pomerne presne venuje menej hokejovým záležitostiam, Chára jednoznačne vyhral.

Napokon, musel by to byť veľký bitkársky nadšenec, prípadne nejaký výmyselník, ktorý by si spomenul na pästný súboj, v ktorom dostal na frak. Taký hádam ani nebol.

Hráči NHL bez ochranných štítov Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Jamie Benn (Dallas).

Torontský kolotoč

Budúci člen Siene slávy je najobávanejším hráčom svojej generácie. Veď kto by sa chcel zahrávať s 207 centimetrov vysokým a 119 kilogramov vážiacim obrancom, ktorý vstúpil do hokejového diania v zámorí, keď ešte boli bitky na ľade na dennom poriadku?

Chára je spravidla jedným z pilierov tímu, vždy si najprv veľmi dobre rozmyslí, kedy si to rozdá so súperom aj ručne. Počas pätnástich sezón v Bostone Bruins to spravil štrnásťkrát. Nikdy viac ako štyri razy za sezónu.

Bezkonkurenčná sila, veľkosť jeho paží i jedinečná technika z neho robia prakticky nezdolateľného. A k tomu dobré základy od otca Zdeňka, kedysi skvelého zápasníka. Neprekonateľný kokteil. V tej najsýtejšej podobe ho v sezóne 2007/2008 ochutnal Čech David Kočí. Známy provokatér, za ktorého vždy viac hovorili päste, než hokejka.

„Zdeno bol výškovo samozrejme najväčší, ale reputáciu bitkára nemal. Jeho pozícia v tíme bola iná. Ja som sa skôr obával iných – Briana McGrattana, Steva MacIntyreho či Coltona Orra. To boli borci, z ktorých som mal rešpekt,“ vravel neskôr Kočí.

Bitkár-nebitkár, v onom zápase dostal od Cháru poriadnu nakladačku. Čech nastupoval na zápas s už zlomeným nosom a vysoký Slovák ho dorazil. Z ľadu museli krv doslova zoškrabať.

Bryan McCabe mal na prvý pohľad viac šťastia. Chára sa s ním v roku 2007 zahral na kolotoč. Nepríjemný obranca v jednej chvíli stratil kontakt s ľadom a mohol len dúfať, že ho Slovák nevynesie v zuboch za mantinel.

„Torontskou arénou sa v tej chvíli rozliehal akýsi tlmený šum. Tribúny boli svedkom totálneho poníženia domáceho hráča. Nestáva sa každý deň, aby s hokejistom NHL niekto pohadzoval ako s vrecom odpadu,“ takto si na svojej fanúšikovskej stránke spomínajú na incident priaznivci Toronta.

V tú noc sa v McCabeovi niečo zlomilo. Dovtedy veľký drsniak už nikdy nezhodil rukavice ako prvý. Keď v roku 2015 najvyšší muž v histórii NHL poslal jediným úderom k zemi Cedrica Paquetta z Tampy Bay, vyvolalo to obrovský ohlas. Tá neuveriteľná sila, ktorou vypol kanadského centra, zaplavila všetky webové portály.

„Paquett sa rozhodol brániť česť spoluhráča, ale zabudol na súvislosti. Chára je obyčajne veľmi uvážlivý, dobre vie, že na ľade je cennejší ako na trestnej lavici. Ale drgnite doňho a budete čeliť hnevu,“ glosoval situáciu Sports Illustrated, ktorý si na záver neodpustil ďalšiu vtipnú poznámku.

„Tĺcť sa so Zdenom Chárom je ten najhorší nápad na svete. Len málo bitkárov si s ním môže pripísať čo i len remízu.“

V máji tohto roku pocítil veľký hnev aj vyhlásený provokatér Matt Martin. Chára si s jeho skalpom zároveň pripísal jeden historický zápis – v tej chvíli sa stal najstarším mužom na ľade, ktorý kedy v NHL zhodil rukavice. „Nechcite nahnevať veľkého chlapa!“ napísal facebookový profil Washingtonu Capitals, za ktorý vtedy Chára hral.

Zarovnané hánky

Zásada číslo 1 – dobre si chytiť súpera. Práve tento hmat rozhoduje o ďalšom priebehu súboja. „Ak sa to podarí, súper na mňa nedočiahne alebo mu znehybním údernú ruku. Práve preto vidíme tie taktické tancovačky pred bitkou. Nie preto, že by sa hráči báli. Snažia sa rivala čo najlepšie chytiť,“ spomína Valábik.

Pri Chárovej výške a rozpätí rúk je to alfa a omega. Ak vás raz poriadne zdrapí, neexistuje, že odídete bez ujmy.

Proti komu sa bil Chára najviackrát?
  Hráči Kluby
1. Peter Worrell – 6× Pittsburgh Penguins – 9×
2. Patrick Maroon – 5× Florida Panthers – 8×
3. Steve McKenna – 3× Tampa Bay Lightning – 7×
4. Matthew Barnaby – 3× New York Rangers – 5×
5. Matt Martin – 3× Montreal Canadiens – 5×
6. Chris Simon – 2× Atlanta Thrashers – 4×
7. Hal Gill – 2× Boston Bruins – 4×
8. Chris Thorburn – 2× Washington Capitals – 3×
9. Jay Harrison – 2× New York Islanders – 3×
10. Darren Langdon – 2× Ottawa Senators – 3×

"Každý, kto sa pobil, vie, aké to je. Akurát na ľade vás sledujú tisícky divákov a nikto sa pred nimi nechce strápniť. Údery sú také silné, aké ti protivník dovolí. Rany môžu byť fakt tvrdé.

Kosti na hánke pravej ruky, ktorou som udieral, mám úplne zarovnané a otupené. Aj rany, ktoré rozdáš, bolia. Udieraš holou rukou. Aj do prilby, plexiskla či temena hlavy," vysvetľuje bývalý obranca, ktorý zasiahol do 80 zápasov v najlepšej lige na svete.

Bitky v NHL sú na ústupe. Na prelome tisícročia mal každý tím jedného-dvoch borcov, ktorí naháňali strach. Štatistiky však naznačujú, že takéto súboje poškodzujú tímy alebo im prinášajú bezvýznamnú výhodu.

Obrancovia s najvyšším počtom zápasov v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Luke Richardson (Kan.) - 1417 zápasov.

Od roku 1980 mužstvá, ktoré mali na konte najmenej trestných minút súvisiacich s bitkami, vyhrali 10-krát základnú časť súťaže a 11-krát Stanleyho pohár.

Výsledkom ďalšej analýzy bolo zasa zistenie, že takéto súboje nepriamo zvyšujú skóre zápasov. Avšak rovnomerne na oboch stranách.

Na záver sa však ešte vráťme k pästnej výmene medzi Chárom a Valábikom. Slávnejší bek si na začiatku vybojoval výbornú pozíciu, súpera dostal tam, kde ho chcel mať. Rozdal niekoľko úderov, pre Valábika však neboli fatálne.

„Zdeno ma udieral do ramena. Naschvál. Povedzme si na rovinu – v tej bitke ma mohol zničiť,“ doplnil vo svojej knihe vtedajší hráč Atlanty.

Chára je príležitostný bitkár s dobrým srdcom. Ale radšej ho neprovokujte.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Valábik #Zdeno Chára