Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tri roky nehral, Gáborík ukončil kariéru. Prečo až teraz?

Slovenský hokejový útočník Marián Gáborík vo štvrtok oficiálne ukončil kariéru. Urobil tak vo veku 39 rokov, no od sezóny 2017/18 súťažne nehral. O svojom rozhodnutí informoval na sociálnych sieťach.

04.11.2021 17:31
Gáborík Foto: ,
Marián Gáborík v drese Los Angeles.
debata

„Bolo mi veľkou cťou a výsadou hrať v najlepšej lige sveta od mojich osemnástich rokov. Tá cesta bola veľkolepá, úžasná a neuveriteľná,“ uviedol na svojom profile.

Gáborík odštartoval kariéru v Dukle Trenčín, za ktorú debutoval v najvyššej slovenskej súťaži už ako šesťnásťročný a dlho držal rekord najmladšieho strelca najvyššej slovenskej súťaže.

Až tento rok ho prekonal útočník Banskej Bystrice Dalibor Dvorský vo veku 15 rokov, 7 mesiacov a 18 dní.

Hráči NHL bez ochranných štítov Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Jamie Benn (Dallas).

Už bývalý elitný krídelník odohral za Duklu pred odchodom do zámoria dve sezóny a svojimi výkonmi upútal natoľko, že si ho Minnesota vybrala z 3. miesta draftu v roku 2000.

V NHL si zahral hneď v nasledujúcej sezóne, v 71 dueloch nazbieral 36 bodov (18+18).

V tej ďalšej už pokoril 30-gólovú métu, čo sa mu v profilige podarilo dokopy sedemkrát. V ročníku 2007/08 nosil na drese Minnesoty kapitánske céčko a urobil si kariérne maximum 42 gólov, čo zopakoval aj o dva roky neskôr v New Yorku Rangers.

SR Hokej NHL Hossa Chicago ceremoniál odklad TK TNX Čítajte viac Výživa pre hokejistu? Po zápase nás čakala pizza a pivo

Následne pôsobil aj v Columbuse Blue Jackets a Los Angeles Kings, s ktorými v roku 2014 získal slávny Stanleyho pohár.

Po piatich rokoch v Kalifornii zamieril počas sezóny 2017/18 do Ottawy, za ktorú odohral 16 zápasov a získal sedem bodov (4+3).

Ročník už nedohral pre problémy s chrbtom. Odvtedy sa už v súťažnom zápase neobjavil, hoci platný kontrakt mal až do záveru minulej sezóny.

V základnej časti NHL odohral dokopy 1035 s bilanciou 407 gólov a 408 asistencií. V 84 dueloch play off zaznamenal 58 bodov (32+26).

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa mgaborik12 (@mgaborik12)

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #hokej #NHL #Marián Gáborík