Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výživa pre hokejistu? Po zápase nás čakala pizza a pivo

Jednu slávnosť musí pre škandál v klube z minulosti oželieť, o druhú však nepríde. Marián Hossa (42) sa v polovici novembra dočká veľkej pocty, keď ho uvedú medzi najlepších hokejistov sveta - do Siene slávy NHL.

02.11.2021 13:45
SR Hokej NHL Hossa Chicago ceremoniál odklad TK... Foto: ,
Marián Hossa počas tlačovej konferencie v Trenčíne.
debata (2)

Ocitne sa v spoločnosti svojich idolov z detstva i troch legiend so slovenskými koreňmi – Stana Mikitu, Petra Šťastného a novinára Georga Grossa.

"Sú osobnosti, ktoré čakajú na vstup do Siene slávy roky a ešte v nej nie sú. Mne sa to podarilo hneď, ako to bolo možné.

Cítim veľkú poctu a vďaku," vraví trojnásobný šampión profiligy, ktorý ukončil zámorskú kariéru predčasne pre zdravotné problémy.

VIDEO: Chicago odložilo Hossov slávnostný ceremoniál, pocestuje priamo do Toronta.
Video

Mrzí vás odloženie ceremoniálu v Chicagu, na ktorom si mali Blackhawks uctiť vašu kariéru v klube?

Áno, ale verím, že sa neskôr uskutoční. S vedením sme sa zhodli, že teraz nie je priestor, aby sme niečo oslavovali. Pandémia spôsobila, že som musel čakať na uvedenie do Siene slávy. Počkám si aj na červený koberec v Chicagu.

Marián Hossa Čítajte viac Nie je čas na oslavu. Chicago pre kauzu s obťažovaním odložilo Hossov ceremoniál

Zmenil sa tým váš zámorský program?

Neletíme do Chicaga, ale priamo do Toronta, kde prebehne slávnostný vstup do Siene slávy. Bol som tam ako 13-ročný chlapec, teraz sa vraciam. Pravda, už za iných okolností.

Napadlo vám, že raz v nej budete figurovať ako profiligová legenda?

Nič také. Odfotil som sa vtedy pri Stanleyho pohári, mal som pred ním rešpekt. Túžil som hrať dobre za Duklu Trenčín, prebojovať sa do reprezentácie a raz možno aj do NHL. O troch tituloch šampióna sa mi ani nesnívalo.

Marián Hossa získal tri Stanleyho poháre (2010,... Foto: SITA/AP, Elise Amendola
1. Marián Hossa Marián Hossa získal tri Stanleyho poháre (2010, 2013 a 2015).

Súčasťou slávnosti bude i súboj legiend, v ktorom nastúpite aj s bratom Marcelom. Zvládne vaše telo zápasovú záťaž?

Keď ma organizátori informovali o myšlienke odohrať stretnutie s ďalšími bývalými hráčmi, povedal som im, že výstroj som mal na sebe naposledy pred štyrmi rokmi. Reagovali, že to hovorí každý…

Napokon sme súhlasili a preto si chodíme teraz zatrénovať. Nič vážne, len také korčuľovanie s prihrávkami v jemnom tempe. Teším sa, že s bratom budeme mať peknú spomienku na spoločné pôsobenie, navyše rozlúčka sa udeje pri špeciálnej príležitosti.

Marián Hossa Čítajte viac NHL chystá zápas legiend. Nechýbajú ani slovenskí bratia

Pri uvedení do Siene slávy sa číta ďakovná reč. Už ju máte napísanú?

Pracujem na nej. Sloh som písal naposledy na základnej škole, takže mi to ide trochu ťažšie (úsmev). Urobil som si zoznam ľudí, ktorých chcem v prejave spomenúť. Reč má trvať päť až sedem minút, moja mi pri skúške vyšla na šestnásť. Čaká ma jej krátenie.

Prejavy sprevádzajú emotívne momenty a niekedy sa rozplačú aj najtvrdší chlapi. Ste na to pripravený?

Manželka mi vraví, že som ako skala, že ma nikdy nevidela plakať. Môže k tomu z mojej strany prísť. Hoci malá, ale šanca tam je. Pri ďakovnej reči sú city napäté. Nechám sa prekvapiť, ako mi to pôjde.

Sledujete NHL aj po konci kariéry? Ako sa rokmi zmenila?

Hra je oveľa rýchlejšia a dynamickejšia. Vytratili sa z nej bitky, hráči sa viac sústredia na hokej. Menia sa aj hráči, postavami skôr pripomínajú futbalistov. Už neplatí, že musia byť vysokí a silní.

Keď som ako 18-ročný chalan prišiel do kabíny Ottawy a videl obrovitých chlapov, ako zdvíhajú činky, sám som sa pýtal, čo tu vlastne robím – chudý tínedžer z Trenčína.

Hráči majú teraz iné návyky, pozorne sledujú, čo jedia, pijú, aké užívajú vitamíny či doplnky stravy. Za mojich čias nás po zápase v autobuse čakala pizza a pivo. Toho by sa teraz súčasníci zrejme už ani nedotkli.

Stanovisko Hossu k sexuálnemu útoku

Je ťažké si predstaviť, čím si Kyle Beach musel prejsť. Držím mu palce, aby našiel silu a život, ktorý bude čo najmenej ovplyvnený negatívnymi udalosťami, ktoré osobne odsudzujem. O týchto udalostiach som nemal vedomosť, uviedol som to aj vo výpovedi vyšetrovateľovi.

Poznáte môj príbeh, hral som vtedy tretie finále v rade a sústredil som sa výhradne na hokej. Považujem však za správne, že tí, ktorí o tom vedeli, vyvodili v posledných dňoch osobnú zodpovednosť. Viac sa z úcty ku Kylovi vyjadrovať k prípadu nebudem.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Chicago Blackhawks