Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Černák bodoval, Tampa má trofej na dosah. Tatar debatoval s koučom, no nehral

Hokejisti Tampy Bay sú blízko k obhajobe Stanleyho pohára.

03.07.2021 05:56 , aktualizované: 09:07
Erik Černák Foto: ,
Obranca Tampy Bay Erik Černák sleduje letiaci puk pred Phillipom Danaultom z Montrealu.
debata

V treťom zápase finálovej série uspeli na ľade Montrealu 6:3 a vedú 3:0 na zápasy. Erik Černák si v drese víťazného tímu pripísal asistenciu. Jeho krajan Tomáš Tatar za súpera opäť nenastúpil.

Tampa si opäť poradila aj bez zraneného útočníka Alexa Killorna. K výhre jej pomohol Tyler Johnson dvomi gólmi, vrátane víťazného, Nikita Kučerov a Victor Hedman zaznamenali zhodne po góle a asistencii a Ondřej Palát dvakrát asistoval.

„Poznáme ten pocit, keď sme vyhrali Stanleyho poháraa chceme to zažiť znova. Sme veľmi blízko, ale uvedomujeme si, že to ešte bude ťažké a musíme vyhrať ešte jeden zápas,“ povedal autor dvoch gólov Johnson podľa nhl.com.

Černák si okrem asistencie pripísal aj jeden plusový bod, počas 23:06 minút na ľade rozdal štyri bodyčeky. Slovenský obranca nazbieral v 19 zápasoch tohtoročnej vyraďovačky 10 bodov za gól a 9 asistencií, vo finále má v troch dueloch bilanciu 1+1.

Skóre zápasu otvoril český obranca Lightning Jan Rutta a stal sa prvým hokejistom v histórii NHL, ktorý skóroval v júli. Tampa môže spečatiť zisk titulu už v noci na utorok, keď je v montrealskom Bell Centre na programe štvrtý zápas série.

Na striedačku Montrealu sa vrátil tréner Dominique Ducharme, ktorý mal 18. júna pozitívny test na COVID-19 a v šiestich zápasoch koučoval tím asistent Luke Richardson.

„Volili sme zlé riešenie niektorých situácií. Za každú chybu sme platili,“ povedal tréner Canadiens. Montrealské médiá pred zápasom špekulovali, že po dvoch prehrách v Tampe by sa mohol do zostavy vrátiť Tatar.

Ducharme s ním údajne mal dlhšiu konverzáciu, ale napokon žiadne zmeny v zostave nespravil. Po ďalšej prehre je šanca, že slovenský krídelník napokon do finálovej série zasiahne.

Montreal stojí nad priepasťou, čo potvrdzujú aj historické štatistiky. Tímy, ktoré pri systéme na štyri víťazstvá viedli vo finále Stanley Cupu 3:0 na zápasy, majú bilanciu 26–1.

Z 0:3 otočili finálovú sériu len hokejisti Toronta Maple Leafs, podarilo sa im to v roku 1942 proti Detroitu Red Wings.

„Už nemôžeme ani raz zaváhať. Viackrát sme počas sezóny odolali nepriazni osudu. Stojíme chrbtom k stene, ale musíme to ešte skúsiť a dostať zo seba maximum,“ povedal brankár Canadiens Carey Price, ktorý mal 24 úspešných zákrokov.

„Musím byť ešte lepší. Zatiaľ to nestačilo,“ dodal. O góly Montrealu sa postarali Phillip Danault, Nick Suzuki a Corey Perry.

Montreal hostil prvé finále play off od 9. júna 1993. Canadiens vtedy získali svoj rekordný 24. majstrovský pohár, keď zdolali Los Angeles Kings s Waynom Gretzkým 4:2 na zápasy.

Návrat finále sledovalo v Bell Centre len 3500 divákov, pretože úrady v štáte Quebec nepovolili klubu žiadosť o aspoň naplnenie polovice hľadiska (10.500). Celý Montreal však žil finálovým zápasom a davy fanúšikov sledovali duel na veľkoplošných obrazovkách.

„Neviem pochopiť toto rozhodnutie. V hale bolo 3500 divákov, v meste sa ich tlačilo možno 25.000 rameno na ramene. Nedáva to logiku,“ kritizoval Ducharme podľa tsn.ca.

Finále play off NHL

Tretí zápas (na štyri víťazstvá):
MONTREAL CANADIENS – TAMPA BAY LIGHTNING 3:6 (1:2, 1:2, 1:2)
Góly: 12. Danault (Weber), 39. Suzuki (Petry, Caufield), 56. Perry (Gallagher, Chiarot) – 2. Rutta (Palát, Hedman), 4. Hedman (Kučerov, Cirelli), 22. Kučerov (Palát, ČERNÁK), 24. Johnson (Joseph, Savard), 56. Johnson, 57. Coleman (Goodrow). Rozhodovali: Dwyer, Charron – Cherrey, Murchison, vylúčení: 1:1 na 2 min, presilovky 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 35:30, 3500 divákov.
Montreal: Price – Weber, Chiarot, Petry, Edmundson, Merrill, Gustafsson – Gallagher, Danault, Lehkonen – Caufield, Suzuki, Toffoli – Anderson, Kotkaniemi, Byron – Perry, Staal, Armia. Tréner: D. Ducharme.
Tampa Bay: Vasilevskij – Rutta, Hedman, ČERNÁK, McDonagh, Savard, Sergačov – Kučerov, Point, Palát – Stamkos, Cirelli, Johnson – Coleman, Gourde, Goodrow – Joseph, Colton, Maroon. Tréner: J. Cooper.

debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Erik Černák #Tampa Bay Lighting