Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanada je bez titulu 28 rokov. Černák ju chce nechať v čakárni

Na Slovensku v tieni futbalového Eura i Tour de France. Za oceánom, predovšetkým v tej severnej časti, je to udalosť roka.

28.06.2021 20:01
USA Hokej NHL Play Off 2. kolo tampa černák Foto: ,
Hokejisti Tampy.
debata

Dnes v noci odštartoval finálový súboj o Stanleyho pohár. Najprestížnejšiu hokejovú trofej. Získať ju môže opäť po roku Tampa Bay alebo po takmer troch dekádach Montreal. Kanada je hore nohami.

V mori neistôt je však aj jedna istota. Tohtosezónny titul bude patriť aj jednému Slovákovi. Erikovi Černákovi alebo Tomášovi Tatarovi.

V inej pozícii

Kto chce mať svoje meno na trofeji, musí splniť jednu podmienku: odohrať minimálne polovicu zápasov v základnej časti, resp. aspoň jeden v play off.

Tatar z Montrealu síce uplynulé týždne presedel na tribúne, v sezóne však nastúpil v 50 dueloch plus v piatich vo vyraďovacej časti. To znamená, že ak Canadiens vyhrajú, legendárny prsteň za triumf určite dostane.

Tridsaťročný rodák z Ilavy mal vlani životnú sezónu, v 68 dueloch si pripísal 61 kanadských bodov. V aktuálnej odohral 50 zápasov, dal 10 gólov a na 20 prihral.

Erik Černák Čítajte viac Tampa je opäť vo finále. Černák má šancu na druhý Stanleyho pohár v rade

Na úvodnú sériu play off síce ešte nastúpil, no už ju nedohral. Do zostavy sa viac nezmestil. A jeho finálová prognóza tiež nevyzerá dobre. Šancu zrejme dostane, iba ak sa niekto zraní. V úplne odlišnej pozícii je 24-ročný Erik Černák. Košický obranca patrí medzi piliere Tampy.

Má za sebou najúspešnejšiu základnú časť, v ktorej zaznamenal osem kanadských bodov, v play off už pridal ďalších osem. Má trénerovu dôveru, na ľade trávi v priemere dvadsať minút za zápas. V štatistike +/− patrí medzi najlepších. V obrane vytvoril dvojičku so skúseným Ryanom McDonaghom.

„Erik výborne korčuľuje, je silný s pukom, nebojí sa blokovať strely. S pribúdajúcim počtov zápasov získava skúsenosti, vďaka ktorým sa z neho stáva komplexný hráč. Sadli sme si hokejovo aj ľudsky,“ potvrdil pred časom pre Pravdu kanadský bek.

Černák, na rozdiel od Tatara, už raz Stanelyho pohár vyhral. Vlani. Ak by tento úspech zopakoval, stal by som iba tretím Slovákom, ktorý má aspoň dve trofeje. Dvakrát sa tešil aj Tomáš Kopecký, Marián Hossa dokonca trikrát.

Okrem nich vlastní prsteň už plejáda hráčov spod Tatier – prvým bol v sezóne 1960/61 Stan Mikita. Po dlhých desaťročiach sa potom pridali Jiří Bicek, Martin Cibák, Miroslav Šatan, Zdeno Chára a Marián Gáborík.

Veľmi dávno

Toto nie je obyčajné finále. Keď v ňom hrá kanadský tím, vždy je to iné. Naposledy – v roku 2011 – zabojoval o trofej Vancouver Canucks. Bol blízko, ale napokon zostal ďaleko.

Golden Knights Canadiens Hockey Čítajte viac S Tatarom na tribúne. Montreal postúpil do finále NHL

Prehral v sedemzápasovej sérii. Posledným kanadským mužstvom so Stanleyho pohárom je práve Montreal. Vyhral ho pred 28 rokmi.

Čože? Rok 1993? Čas je veľmi relatívny údaj, ale z pohľadu udalostí, ktoré sa medzitým v NHL stali, sa zdá, že to bolo veľmi dávno. Veď posúďte sami…

Odvtedy má najlepšia liga na svete za sebou tri lockouty. Na zaoceánsku hokejovú mapu pribudlo sedem nových klubov. Stanleyho pohár vyhralo dvanásť tímov. Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings a New Jersey Devils dokonca trikrát. Montreal vystriedal množstvo trénerov, Michel Therrien a Claude Julien vstúpili do tej istej rieky dokonca dvakrát.

Jaromír Jágr dostal päťkat Art Ross Trophy pre najproduktívnej­šieho hráča, Alexander Ovečkin tri Hartove trofeje pre najužitočnejšieho. Zaviedol sa platový strop a jeho výška sa stihla už zdvojnásobiť.

Na scénu vtrhol najvyšší hokejista v dejinách NHL – Zdeno Chára a zmizlo z nej pravidlo o zakázanej prihrávke cez dve čiary. Tomáš Tatar mal dva roky, Erik Černák tu ešte ďalšie štyri nebol.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Erik Cernak (@erikcernak)

Veru, je to už dlhý čas. Najmä Kanada, hokejová kolíska, to takto vníma. Keď sa Montreal prebil cez semifinále proti Las Vegas (4:2 na zápasy), v meste vypukli obrovské oslavy. Mnohí fanúšikovia sa nevedeli vpratať do kože.

Polícia pätnásť z nich zatkla, na oplátku si našla prevrátené služobné auto. Zábery obleteli svet. Otvorte si kanadské weby a zistíte, že čokoľvek iné je v hokejovom tieni.

Začína sa veľké finále. Súboj dvoch Slovákov. Slnečnej Tampy a drsného Montrealu. Covidový ročník 2021 čaká na svojho víťaza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Montreal Canadiens #Tampa Bay Lightning #Erik Černák