Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tampa aj vďaka skvelému Černákovi mečbal, hnevala sa na sekeru. Tatar smútil

Hokejisti Tampy Bay aj vďaka dvom asistenciám slovenského obrancu Erika Černáka zvíťazili v domácom štvrtom zápase 1. kola play off NHL nad Floridou 6:2. Stav semifinále Centrálnej divízie je už 3:1 pre Lightning.

22.05.2021 23:06 , aktualizované: 23.05.2021 09:19
Patric Hornqvist, Erik Černák Foto: ,
Krídelník Floridy Patric Hornqvist padá cez obrancu Tampy Erika Černáka.
debata

Černák zaznamenal svoje prvé dva body v tohtoročnej play off. Prvú asistenciu si pripísal už v 3. minúte pri otváracom góle Anthonyho Cirelliho a druhú ešte v prvej tretine, keď jeho strelu úspešne tečoval do bránky Ondřej Palát a zvýšil na 3:1.

Dvadsaťtriročný obranca odohral vyše 19 minút a mal aj dva plusové body, tri strely na bránku a dve trestné minúty. V 33 zápasoch play off v kariére má bilanciu 0+9.

V drese obhajcu Stanleyho pohára sa prezentoval Alex Killorn bilanciou 2+2, Nikita Kučerov si pripísal štyri body za gól a tri asistencie, v tretej tretine sa však zranil a zápas nedohral.

Ruského útočníka, ktorý po operácii bedra vynechal celú základnú časť, poslal k ľadu nešetrnou sekerou do ľavej nohy Anthony Duclair.

„Ešte som nevidel opakovaný záznam. Ak to bol špinavý zákrok, tak verím, že si na to liga posvieti,“ povedal obranca „bleskov“ Victor Hedman na webe nhl.com.

Kučerov sa po nevinne vyzerajúcom súboji zvalil na ľad a na striedačku sa vrátil až za pomoci zdravotníka.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

„Bolo nepríjemné vidieť ho ležať na ľade. Stalo sa to mimo ťažiska hry, takže som to nevidel. Ale chlapi v našom tíme nezvyknú len tak odísť zo zápasu, pokiaľ naozaj necítia bolesť. Verím, že bude v poriadku,“ dodal Killorn. Kučerov bodoval vo všetkých štyroch zápasoch play off, celkovo si pripísal 9 bodov (3+6).

„Nikita Kučerov je rozdielový hráč najmä v presilovkách. On je presne ten, kto dostáva na vyššiu úroveň hráčov okolo seba a tým aj celé mužstvo,“ doplnil Killorn.

Hráči Floridy boli pri jasnom vedení Tampy v závere frustrovaní, čo si odniesol aj obranca Michail Sergačov, ktorý takisto nedohral zápas po nešetrnom zákroku Patrica Hörnqvista.

Florida bola strelecky aktívnejšia, ale zo 41 striel prekonali skvele chytajúceho Andreja Vasilevského len Jonathan Huberdeau a Carter Verhaeghe. V bránke Panthers inkasoval Sergej Bobrovskij päť gólov zo 14 striel a zápas dochytal Chris Driedger.

Tampa môže postup potvrdiť v noci na utorok na ľade Floridy.

„Musíme sa vrátiť domov a zabudnúť na tento zápas. Hrali sme dobre, boli sme aktívni v útočnom pásme, ale musíme nájsť spôsob, ako strielať góly,“ povedal kapitán Floridy Aleksander Barkov.

Matthews venoval triumf Tavaresovi

V druhom stretnutí semifinále Severnej divízie triumfovalo Toronto na vlastnom ľade nad Montrealom 5:1 a stav série vyrovnalo na 1:1. Slovenský útočník Tomáš Tatar odohral za hostí takmer 11,5 minúty s jedným mínusovým bodom.

V drese Maple Leafs zažiaril Auston Matthews, ktorý strelil gól a pridal dve asistencie.

„Podal komplexný výkon. Hral fyzicky, bol ho plný ľad, strelil veľmi dôležitý gól a vyhrával buly. Auston bol bezpochyby rozdielový hráč,“ chválil svoju hviezdu tréner Toronta Sheldon Keefe.

Maple Leafs hrali bez svojho kapitána Johna Tavaresa, ktorý v prvom zápase utrpel otras mozgu aj zranenie kolena a bude na neurčitý čas mimo akcie.

„Víťazstvo venujeme jemu. John je náš líder, náš kapitán a veľmi nám chýba. Som rád, že sme sa zomkli a zabojovali sme,“ povedal Matthews bezprostredne po zápase.

Montreal viedol po góle Jesperiho Kotkaniemiho z 8. minúty, ale viackrát už Jacka Campbella hráči Canadiens neprekonali. Brankár „javorových listov“ zaznamenal 22 zákrokov a tešil sa z prvého víťazstva v play off v kariére.

John Tavares Čítajte viac Hráči boli vyľakaní, prišlo im zle. Ako je na tom kapitán Toronta?

Premiérový gól v bojoch o Stanley Cup strelil obranca Rasmus Sandin, William Nylander mal bilanciu 1+1. Toronto prerušilo sériu deviatich prehier v play off proti Montrealu, predtým vyhralo v šiestom zápase finálovej série 1967.

V tom roku Maple Leafs naposledy získali Stanley Cup. Séria sa presúva do Montrealu, zápas číslo 3 je na programe v noci na utorok.

Islanders vyrovnali sériu

Vo Východnej divízii si New York Islanders poradil s Pittsburghom 4:1 a sériu vyrovnal na 2:2. V bránke „ostrovanov“ dostal prednosť Iľja Sorokin, ktorý chytil 29 striel a čisté konto mu až dve a pol minúty pred koncom pokazil Zach Aston-Reese.

„Len som si chcel zápas užiť a chytať čo najlepšie. Na tréningu som sa cítil dobre, tak som si veril,“ povedal Sorokin, ktorý vychytal víťazstvo aj v prvom stretnutí tejto série, potom sa na ďalšie dva zápasy po zranení vrátil Semjon Varlamov.

Islanders viedli 2:0 po góloch Josha Baileyho a Ryana Pulocka, hostí definitívne zlomili v prostrednej časti, keď v priebehu 24 sekúnd skórovali v presilovke Oliver Wahlstrom a Jordan Eberle.

Alexander Ovečkin, Brad Marchand Čítajte viac Ovečkin vykorčuľoval za zlým mužom Bostonu. Po tvrdom hite letel on i prilba

Vegas delí výhra od postupu

Už 3:1 na zápasy vedie v Západnej divízii Vegas nad Minnesotou po triumfe na ľade súpera 4:0.

Oporou Golden Knights bol brankár Marc-Andre Fleury, ktorý vo svojom 150. zápase v play off zlikvidoval 35 striel domácich a zaznamenal 16. shutout v bojoch o Stanley Cup. Zo 116 striel v tejto sérii dostal len štyri góly.

„Cítim sa výborne, som v dobrej kondícii. Musím pochváliť obranu, veľmi mi pomohla,“ povedal 36-ročný brankár.

Dva góly „zlatých rytierov“ strelil Nicolas Roy, v oslabení zvýšil na 3:0 kapitán Mark Stone. Fleury sa v počte shutoutov v play off dotiahol na treťom mieste historických tabuliek na Curtisa Josepha, pred nimi sú Martin Brodeur (24) a Patrick Roy (23).

1. kolo play off NHL:

4. zápas semifinále Centrálnej divízie:
Tampa Bay Lightning – Florida Panthers 6:2 (3:1, 2:1, 1:0) – stav série: 3:1
Góly: 3. Cirelli (Killorn, ČERNÁK), 8. Gourde (Kučerov, Sergačov), 17. Palát (ČERNÁK, Kučerov), 26. Killorn (Kučerov, Hedman), 28. Killorn (Stamkos, Cirelli), 45. Kučerov (Stamkos, Killorn) – 9. Huberdeau (Hörnqvist, Bennett), 39. Verhaeghe (Barkov, Huberdeau). Brankári: Vasilevskij – Bobrovskij (28. Driedger), strely na bránku: 26:41, 9762 divákov.

4 zápas semifinále Východnej divízie:
New York Islanders – Pittsburgh Penguins 4:1 (0:0, 2:0, 2:1) – stav série: 2:2
Góly: 29. Bailey (Nelson, Beauvillier), 35. Pulock (Wahlstrom, Leddy), 47. Wahlstrom, 47. Eberle (Barzal, Pageau) – 58. Aston-Reese (Dumoulin, Gaudreau). Brankári: Sorokin – Jarry, strely na bránku: 26:30, 6800 divákov.

4. zápas semifinále Západnej divízie:
Minnesota Wild – Vegas Golden Knights 0:4 (0:1, 0:2, 0:1) – stav série: 1:3
Góly: 11. Roy (Kolesar), 30. Tuch (Stephenson, Whitecloud), 34. Stone, 59. Roy (Janmark, Kolesar). Brankári: Talbot – Fleury, strely na bránku: 35:18, 4500 divákov.

2. zápas semifinále Severnej divízie:
Toronto Maple Leafs – Montreal Canadiens 5:1 (1:1, 2:0, 2:0) – stav série: 1:1
Góly: 13. Spezza (Bogosian), 26. Matthews (Holl, Marner), 34. Sandin (Marner, Matthews), 49. Nylander (Matthews, Rielly), 59. Kerfoot (Nylander) – 8. Kotkaniemi (Armia, Toffoli). Brankári: Campbell – Price, strely na bránku: 34:23, bez divákov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Tampa Bay Lightning #Erik Černák