Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chára je blízko vyradenia exspoluhráčmi, Halák opäť nebol ani na striedačke

Hokejisti Bostonu vo štvrtom zápase 1. kola play off NHL zdolali Washington 4:1 a v sérii sa ujal vedenia 3:1. Znamená to, že ich delí od postupu jedno víťazstvo.

22.05.2021 06:25 , aktualizované: 09:11
Zdeno Chára, Jake DeBrusk Foto: ,
Obranca Wahingtonu Zdeno Chára a Jake DeBrusk z Bostonu pred brankárom Iľjom Samsonovom.
debata (1)

Hokejisti Washingtonu so slovenským obrancom Zdenom Chárom sú blízko vypadnutia v 1. kole play off NHL. V semifinálovej sérii Východnej divízie prehrávajú s Bostonom už 1:3 na zápasy po tom, ako v noci na sobotu podľahli Bruins na ich ľade 1:4.

Gólom a asistenciou sa na triumfe podieľal David Pastrňák, obranca Charlie McAvoy asistoval pri troch góloch Bostonu, ktorý vyhral tretí duel za sebou. Bruins podržal Tuukka Rask, ktorý predviedol 19 úspešných zákrokov, prekonal ho až za stavu 3:0 kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin.

Fínsky brankár si zaknihoval 54. víťazstvo v kariére v play off, čím vytvoril nový klubový rekord, keď sa na prvom mieste poradia osamostatnil od Gerryho Cheeversa.

„Veľmi sme chceli zvíťaziť a tú vôľu sme ukázali aj na ľade,“ pochvaľoval si výkon svojich zverencov tréner „medveďov“ Bruce Cassidy.

„Hovorili sme si, v čom sa máme zlepšiť, ako byť lepší od tretiny k tretine. V domácich zápasoch sme progresívne budovali svoju hru,“ dodal pre nhl.com. Boston využil tri presilovky z piatich a skóroval dvakrát v prvých 63 sekundách tretej tretiny.

Chára odohral proti svojmu bývalému klubu 14:11 minúty, na brankára vyslal jednu strelu a pripísal si tri hity. Brankár Jaroslav Halák nebol ani na striedačke Bruins. Domácim sa v zápase zranil obranca Kevan Miller.

Bol to prvý duel série, ktorý nedospel do predĺženia. O jediný zásah hostí sa postaral Ovečkin, ruský kanonier sa 71. gólom vo vyraďovačke posunul pred Stevea Yzermana a vyrovnal sa Bryanovi Trottierovi na 16. mieste historického poradia NHL.

Zdeno Chára, Nick Ritchie Čítajte viac Odletela mu prilba, ťažko sa zviechal. Cháru pred buly poslali na ľad spoluhráči

„Súper dal dnes cenné góly v presilovkách. Aj keď sa už nenechávame toľko vylučovať, disciplína je stále dôležitý faktor. Niektoré naše vylúčenia sa mi nepáčili, niektoré vyplynuli z hry,“ poznamenal kouč Capitals Peter Laviolette.

Jeho tím sa bude snažiť zabrániť vypadnutiu, piaty súboj je na programe v noci na nedeľu SELČ. Štatistika hovorí, že tím, ktorý vedie 3:1 na zápasy, postúpi v 90,9 percenta prípadoch.

„Ďalší zápas musíme vyhrať. Bude to náročný duel, musíme sa na neho psychicky pripraviť a bojovať jeden za druhého,“ vyhlásil center „Caps“ Nicklas Bäckström.

Colorado mieri za postupom

Pevne za postupom kráča Colorado, víťaz základnej časti zdolal St. Louis aj v treťom súboji 5:1 a v sérii vedie už 3:0. Zápas sa mimoriadne vydaril obrancovi Avalanche Ryanovi Gravesovi, ktorý v deň svojich 26. narodenín strelil gól a pridal k nemu dve asistencie.

Na začiatku druhej tretiny otvoril skóre po tom, ako naskočil z trestnej lavice, dostal sa do úniku a prekonal Jordana Binningtona, ktorý zle odhadol situáciu a bol pri puku neskôr.

„Bol to pre nás dôležitý gól. Som šťastný, že som bol schopný zakončiť tú akciu, dať nám vedenie a nakopnúť tak celý tím,“ tešil sa Graves. Colorado prevýšilo súpera, aj keď tentoraz gólovo mlčal jeho elitný útok Mikko Rantanen, Nathan MacKinnon, Gabriel Landeskog. Presadili sa netradiční strelci, svoj prvý profiligový gól dal nováčik Alex Newhook. Brankár Philipp Grubauer prispel k výhre 31 úspešnými zákrokmi.

„To je významný prvok v play off, že máte široký káder a každá lajna dokáže skórovať, nie iba náš top útok,“ konštatoval útočník Avalanche Brandon Saad, ktorý v 54. minúte vsietil štvrtý gól „lavíny“. O jediný gól Blues sa postaral Tyler Bozak, ktorý v oslabení znížil na 1:3. Colorado hralo už bez suspendovaného Nazema Kadriho, ktorý za zákrok na Justina Faulka v predošlom stretnutí dostal osemzápasový dištanc.

Tréner Blues Craig Berube po zápase hromžil na rozhodcov, ktorí podľa neho pískali jednostranne:

"V každom zápase nás oberú o jednu či dve presilovky. Zvyčajne v závere stretnutia. Súper ich má možnosť hrať štyri či päť za zápas. Koľko ich bolo dnes? Päť? Netuším, prečo nedostávame presilovky, ktoré si zaslúžime. Parayka podrazili v rohu nohou a oni to neodpískajú? A to nás stálo gól. Je to hrozné! Je to také jednostranné, že to nie je ani vtipné.“

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

„Bluesmani“ sú na pokraji vyradenia, ale dopredu nič nevzdávajú. Štvrtý zápas sa hrá opäť v St. Louis v nedeľu o 23.00 SELČ.

„Keď som bol vo Philadelphii, tiež sme prehrávali s Bostonom 0:3 na zápasy a dokázali sme sériu otočiť. Nie je to nemožné,“ povedal pre klubový web Berube.

Winnipegu sa podarilo aj v druhom zápase na ľade Edmontonu neutralizovať hviezdne domáce duo Connor McDavid a Leon Draisaitl a v semifinále Severnej divízie vedie už 2:0 na zápasy. V noci na sobotu padol jediný gól, na ktorý sa čakalo až do piatej minúty predĺženia. V ňom o výhre Jets rozhodol skúsený útočník Paul Šťastný.

„Tryskáčov“ povzbudil návrat Pierre-Luca Duboisa do zostavy a mohli sa opäť spoľahnúť na bezchybného brankára Connora Hellebuycka. Ten zneškodnil všetkých 38 striel domácich a vychytal tretiu nulu v kariére v play off.

„Hellebuyck je ten dôvod, prečo vedieme 2:0 a máme veľkú šancu postúpiť. On je dôvod, že sme sa dostali do play off, vďaka nemu môžeme ísť do každého zápasu plní sebavedomia. Pri ňom viete, že zastaví každú strelu,“ vychvaľoval spoluhráča kapitán Jets Blake Wheeler.

Oilers sa dostali do ťažkej situácie, ak chcú sériu zvrátiť, budú musieť teraz zvíťaziť na súperovom ľade.

„Zahrabali sme sa tak trochu do diery. Nie sme v pozícii, v ktorej sme chceli byť. Celú sezónu sa nám však u súperov darilo, takže verím, že v nasledujúcich zápasoch uspejeme. Musíme byť najmä dôraznejší a hladnejší okolo bránky,“ povedal kapitán „olejárov“ Connor McDavid. Brankár Edmontonu Mike Smith mal 35 úspešných zákrokov.

Výsledky – 1. kolo play off NHL

Štvrtý zápas semifinále Východnej divízie:
Boston Bruins – Washington Capitals 4:1 (0:0, 1:0, 3:1) – stav série: 3:1
Góly: 28. Marchand (Pastrňák, McAvoy), 41. Pastrňák (McAvoy, Krejčí), 42. Coyle (DeBrusk), 55. Grzelcyk (McAvoy, Hall) – 45. Ovečkin (Carlson, Bäckström). Brankári: Rask – Samsonov, strely na bránku: 37:20, 4565 divákov.

Tretí zápas semifinále Centrálnej divízie:
Nashville Predators – Carolina Hurricanes 5:4 pp (2:1, 1:2, 1:1 – 0:0, 1:0) – stav série: 1:2
Góly: 5. Ellis (Jeannot, Sissons), 20. Forsberg (Ekholm, Saros), 35. Granlund (Haula, Josi), 46. Johansen (Ellis, Forsberg), 95. Duchene (Josi, Carrier) – 16. Aho, 24. Staal (Foegele), 33. Trocheck (Svečnikov, Aho), 57. Pesce (Teräväinen, Aho). Brankári: Saros – Nedeljkovic, strely na bránku: 54:56, 12.135 divákov.

Druhý zápas semifinále Severnej divízie:
Edmonton Oilers – Winnipeg Jets 0:1 pp (0:0, 0:0, 0:0 – 0:1) – stav série: 0:2
Gól: 65. Šťastný (Copp, Poolman). Brankári: Smith – Hellebuyck, strely na bránku: 38:36, bez divákov.

Tretí zápas semifinále Západnej divízie:
St. Louis Blues – Colorado Avalanche 1:5 – stav série: 0:3
Góly: 37. Bozak (O'Reilly, Parayko) – 22. Graves, 33. Newhook (Graves, Ničuškin), 37. Jost (Rantanen, Landeskog), 54. Saad (Burakovsky, Söderberg), 60. Compher (Graves, Bellemare). Brankári: Binnington – Grubauer, strely na bránku: 32:26, 9000 divákov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Washington Capitals #Boston Bruins