Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chárovi sa prvýkrát s áčkom nedarilo, zbieral mínusky. Washington je v play off

Hokejisti Pittsburghu zvíťazili vo štvrtkovom zápase NHL na ľade Washingtonu 5:4 po predĺžení. Oba tímy si zároveň zaistili účasť v play off.

30.04.2021 07:00 , aktualizované: 09:13
Tom Wilson Foto: ,
Krídelník Washingtonu Tom Wilson skončil po súboji s Bryanom Rustom z Pittsburghu v bránke.
debata (1)

Pre Penguins to bude pätnásty štart vo vyraďovačke za sebou, čo je najdlhšia aktívna séria spomedzi štyroch zámorských profesionálnych súťaží NHL, MLB, NFL a NBA.

Capitals nastúpili opäť bez Alexandra Ovečkina, ktorý pre zranenie v dolnej časti tela chýbal po tretí raz za sebou a vôbec prvýkrát v 16 sezónach v NHL vynechal duel proti Pittsburghu. Takisto pre zranenie nehral ani obranca John Carlson.

Obranca Zdeno Chára odohral za domácich 15:48 minúty, ale duel mu veľmi nevyšiel, bol pri troch inkasovaných góloch a mal tri mínusové body. Keďže Carlson do zápasu nezasiahol, slovenský veterán mal na drese prvýkrát vo Washingtone „áčko“ ako asistent kapitána.

Bol tretím náhradným kapitánom spolu so Švédom Nicklasom Bäckströmom a Američanom T. J. Oshiem.

"Budúci člen Siene slávy Zdeno Chára sa stal treťou alternatívou kapitána pre dnešný zápas s Pittsburghom. Pripomíname, že Chára v roku 2011 priviedol ako kapitán Boston Bruins k zisku Stanley Cupu.

Podarilo sa mu to ako prvému Slovákovi a druhému Európanovi po Nicklasovi Lidströmovi. Odvtedy to z európskych hráčov dosiahol len Alex Ovečkin," uviedli zámorské zdroje blízke Washingtonu Capitals.

Caps pätnásť sekúnd pred koncom prehrávali o gól, ale Tom Wilson vyrovnal a poslal duel do predĺženia, v ňom rozhodol Jake Guentzel.

Aj bod však stačil Washingtonu na siedmu účasť v play off za sebou a trinástu zo štrnástich sezón.

„Je to dobré. Veľa sme o tom nerozprávali, ale tvrdo sme pracovali na splnení tohto cieľa. Je to náročná súťaž a postup do play off je vždy veľmi cenný. Položili sme základ pre úspešnú sezónu a pôjdeme sa pobiť o pohár,“ povedal podľa nhl.com tréner Capitals Peter Laviolette.

„Víťazstvo si užijeme, ale v žiadnom prípade sa nechcem uspokojiť. Vieme, že je pred nami veľa práce. Postup sme však zvládli a môžeme si vydýchnuť,“ dodal tréner Penguins Mike Sullivan.

USA hokej NHL Islanders Capitals Čítajte viac Na bitku nie som starý! Chára zložil provokatéra Martina a NHL ho za to miluje

Hráči Tampy Bay dosiahli štvrtý triumf za sebou, keď v repríze minuloročného finále Stanley Cupu doma zdolali Dallas 3:0.

Brankár Andrej Vasilevskij si pripísal 20 zákrokov, pridal asistenciu, dosiahol piate čisté konto v tejto sezóne a s 30 víťazstvami je na čele tejto štatistiky v NHL.

„Som rád, že Andrej chytil opäť svoj rytmus. Mohli ste vidieť ako sledoval puky a bol neustále pripravený. Bolo tam aj veľa zblokovaných striel, hráči sa obetovali čo ma teší,“ povedal tréner Tampy Bay Jon Cooper.

Erik Černák odohral v prvej obrannej formácii „bleskov“ 22:07 minúty a mal na konte dva plusové body. Na opačnej strane Andrej Sekera absolvoval 15:38 minúty bez zápisu do štatistík.

O góly Lightning sa postarali Ondřej Palát, z trestného strieľania sa presadil Blake Coleman a do prázdnej bránky spečatil triumf Brayden Point. Kým Tampa Bay má istotu play off, Dallas stráca na štvrtú priečku, ktorú okupuje Nashville, dva body. Má však zápas k dobru.

Detroit s Richardnom Pánikom v zostave prehral na ľade Caroliny 1:3. Gólom a asistenciou prispel k víťazstvu Teuvo Teräväinen, ktorý hral svoj druhý zápas po tom, ako vynechal 25 duelov pre otras mozgu.

Hurricanes bodovali v deviatich dueloch za sebou a potvrdili líderskú pozíciu v Centrálnej divízii. Gólový návrat po vynechaní štyroch zápasov oslávil obranca Brady Skjei.

„Teší ma to. Teräväinen vyzeral ako keby vôbec nevynechal toľko zápasov, je pre neho skvelé, že strelil gól. Brady (Skjei) pôsobil v prvej tretine hrdzavo, ale potom sa rozbehol,“ povedal tréner Caroliny Rod Brind'Amour, ktorý koučoval v NHL jubilejný 200. zápas.

Jediný gól Red Wings strelil Jakub Vrána, ktorý prišiel s Pánikom pred uzávierkou prestupov z Washingtonu. Red Wings strelili v posledných troch dueloch len dva góly a už sú dlhšie bez šance postúpiť do play off. Pánik bol na ľade 14 minút a 18 sekúnd, pripísal si jednu strelu a tri hity.

Erik Černák Čítajte viac Gól, prihrávka, bitka. Černák má hetrik Gordieho Howea a žne slávu

K postupu do play off sa priblížil Boston, ktorý zdolal Buffalo 5:2 a upevnil si štvrté miesto vo Východnej divízii. Nerozhodný stav zlomil v tretej tretine Charlie Coyle, keď ukončil 28 zápasové čakanie na gól a dostal Bruins do vedenia 3:2.

„To rozhodlo zápas. Inkasovali sme na začiatku tretej tretiny, ale Charlieho gól nám dodal energiu,“ povedal tréner Bostonu Bruce Cassidy. Na 4:2 zvýšil Taylor Hall a do prázdnej bránky spečatil triumf Brad Marchand.

Bruins vyhrali ôsmy z predchádzajúcich desiatich zápasov, v bránke sa opäť predstavil Tuuka Rask, ktorý chytil 29 striel. Jaroslav Halák bol na lavičke. Boston má pred piatimi NY Rangers šesťbodový náskok a navyše dva zápasy k dobru.

Šance Rangers na play off klesli po prehre v mestskom derby s NY Islanders 0:4. „Jazdci“ nenašli recept na prekonanie Semiona Varlamova, ktorý zlikvidoval 25 striel a pripísal si už šiesty shutout v sezóne, čím vedie štatistiky celej NHL.

Skóre svojím prvým gólom v sezóne otvoril Leo Komarov, ďalej sa presadili Oliver Wahlstrom, Anthony Beauvillier a Mathew Barzal.

„Každá prehra, každý stratený bod v tejto časti sezóne je demoralizujúci. Máme však pred sebou ešte zopár zápasov a pobijeme sa o šancu,“ povedal obranca Rangers Adam Fox.

Varlamov sa stal prvým brankárom v expanznej ére NHL (od 1967–68), ktorý v sezóne s 56 a menej zápasmi zaznamenal šesť shutoutov.

Líder kanadského bodovania Connor McDavid zostal na „sucho“ v zápase s Calgary, ktoré zdolalo Edmonton 3:1. V predchádzajúcich piatich dueloch pritom nazbieral pätnásť bodov (5+10). Celkovo má na konte 84 bodov za 28 gólov a 56 asistencií.

Na triumfe Flames sa dvoma zásahmi podieľal Elias Lindholm. „Plamene“ strácajú v Severnej divízii na štvrtý Montreal štyri body, Edmonton je druhý a ešte nemá istotu play off.

„Strácali sme veľa pukov. Mike Smith bol v bránke skvelý, dal nám šancu vyhrať, ale v útoku sme boli bezzubí,“ povedal tréner Edmontonu Dave Tippett.

Šancu na postup do play off po prehre 3:5 na ľade New Jersey stratili hokejisti Philadelphie.

„Mali sme veľké očakávania, ale nepodarilo sa nám ich naplniť. Takto sme si sezónu nepredstavovali,“ povedal útočník Flyers Scott Laughton.

Dva góly Devils, ktorí tiež do bojov o Stanley Cup nepostúpia, strelil nováčik Jegor Šarangovič, Pavel Zacha mal bilanciu 1+1. Slovenský útočník Marián Studenič sa do zostavy New Jersey nedostal.

NHL – výsledky:

BOSTON BRUINS – BUFFALO SABRES 5:2 (2:1, 0:0, 3:1)
Góly: 2. Pastrňák (Bergeron, Marchand), 20. Krejčí (McAvoy, Smith), 48. Coyle, 57. Hall (Krejčí, Smith), 59. Marchand – 15. Mittelstadt (Ruotsalainen, Asplund), 42. Reinhart (Olofsson, Skinner). Brankári: Rask – Luukkonen, strely na bránku: 40:31.

CAROLINA HURRICANES – DETROIT RED WINGS 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Góly: 25. Skjei (Aho, Teräväinen), 34. Foegele (Pesce), 50. Teräväinen (Aho, Svečnikov) – 38. Vrána. Brankári: Reimer – Bernier, strely na bránku: 32:17.

NEW JERSEY DEVILS – PHILADELPHIA FLYERS 5:3 (2:0, 1:2, 2:1)
Góly: 9. Šarangovič (Butcher, Severson), 16. Šarangovič (Severson, Kuokkanen), 29. Boqvist (Merkley, Malcev), 54. Zacha (Butcher), 56. Bratt (Zacha, Murray) – 28. Laughton, 33. Couturier (Braun, Voráček), 59. Konecny (Voráček). Brankári: Blackwood – Lyon, strely na bránku: 19:24.

NEW YORK RANGERS – NEW YORK ISLANDERS 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Góly: 7. Komarov (Eberle, Leddy), 13. Wahlstrom (Nelson, Bailey), 22. Beauvillier (Mayfield, Nelson), 55. Barzal (Mayfield). Brankári: Šesťorkin – Varlamov, strely na bránku: 25:27.

TAMPA BAY LIGHTNING – DALLAS STARS 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Góly: 15. Palát, 49. Coleman z tr. str., 59. Point (Vasilevskij). Brankári: Vasilevskij – Oettinger, strely na bránku: 28:20.

WASHINGTON CAPITALS – PITTSBURGH PENGUINS 4:5 pp (1:1, 2:2, 1:1 – 0:1)
Góly: 8. Oshie (Schultz, Bäckström), 30. Orlov (Bäckström), 36. Sprong (Schultz, Orlov), 60. Wilson (Kuznecov, Bäckström) – 16. Kapanen, 29. Gaudreau (Zucker, Sceviour), 39. Aston-Reese (Sceviour), 51. Kapanen (McCann, Carter), 63. Guentzel (Marino, McCann). Brankári: Vaněček – Jarry, strely na bránku: 37:35.

TORONTO MAPLE LEAFS – VANCOUVER CANUCKS 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)
Góly: 16. Nylander (Galchenyuk, Tavares), 21. Matthews (Marner, Thornton), 23. Engvall (Sandin, Spezza), 60. Marner (Kerfoot) – 36. Miller (Hughes, Horvat). Brankári: Rittich – Holtby, strely na bránku: 24:16.

CHICAGO BLACKHAWKS – FLORIDA PANTHERS 3:4 pp (1:0, 1:2, 1:1 – 0:1)
Góly: 14. Gaudette (Strome, Kubalík), 31. Hinostroza (Hagel, Dach), 60. DeBrincat (Kane, Kalynuk) – 28. Wennberg (Weegar, Huberdeau), 34. Duclair (Montour, Denisenko), 50. Montour (Wennberg, Nutivaara), 65. Bennett (Weegar). Brankári: Lankinen – Knight, strely na bránku: 27:39.

MINNESOTA WILD – ST. LOUIS BLUES 4:5 pp (0:1, 1:2, 3:1 – 0:1)
Góly: 38. Eriksson Ek, 43. Fiala (Rask), 56. Rask (Fiala, Soucy), 60. Kaprizov (Fiala, Spurgeon) – 4. Blais (Krug, Schwartz), 28. Bozak, 31. Scandella (Kyrou), 47. O'Reilly (Perron, Krug), 64. O'Reilly (Kyrou). Brankári: Talbot – Husso, strely na bránku: 30:21.

EDMONTON OILERS – CALGARY FLAMES 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
Góly: 14. Neal (Russell, Archibald) – 7. Lindholm (Tkachuk, Gaudreau), 28. Lindholm (Andersson, Tkachuk), 53. Dube (Lucic, Andersson). Brankári: Smith – Markström, strely na bránku: 31:30.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Washington Capitals #Erik Černák